Στα «λευκά» η Λέσβος!

19/01/2016 - 14:46

Οι δυνατοί αέρηδες του Σαββατοκύριακου και οι σφοδρές καταιγίδες ήταν μία μόνο πρώτη γεύση για την κακοκαιρία που πλήττει τη Λέσβο και κορυφώθηκε χθες, με χιονοπτώσεις σε όλο το νησί και κυρίως στην «περιφέρεια».

Οι δυνατοί αέρηδες του Σαββατοκύριακου και οι σφοδρές καταιγίδες ήταν μία μόνο πρώτη γεύση για την κακοκαιρία που πλήττει τη Λέσβο και κορυφώθηκε χθες, με χιονοπτώσεις σε όλο το νησί και κυρίως στην «περιφέρεια».

Η Λέσβος βρέθηκε σε λευκό κλοιό, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνόησαν τις πυκνές χιονοπτώσεις και περιοχές που παραδοσιακά ντύνονται στα λευκά, όπως η Αγιάσος, παραδόθηκαν πολύ σύντομα στο χιόνι.

Αγιάσο

Για προληπτικούς λόγους και για την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων, κλειστά έμειναν χθες όλα τα σχολεία της «περιφέρειας» της Λέσβου πλην της Μυτιλήνης και θα παραμείνουν και σήμερα μαζί με τους παιδικούς σταθμούς.

Αμπελίκό

Το χιόνι αναπόφευκτα προκάλεσε και κάποια μικροπροβλήματα στις μετακινήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτά τα κεντρικά οδικά δίκτυα, με συνεχή παρουσία μέχρι αργά το απόγευμα, σε όλα τα «δύσκολα» σημεία.

Γέρα

Μετά το χιόνι όμως, έρχεται ο κίνδυνος που ακούει στο όνομα παγετός και αναμενόταν να ολοκληρώσει την πρώτη επέλαση του χειμώνα χθες αργά το βράδυ και να απειλεί τις μετακινήσεις σήμερα, απαιτώντας από τους οδηγούς μεγάλη προσοχή.

Αν οι νεροποντές και οι δυνατοί άνεμοι του Σαββατοκύριακου, αποτέλεσαν την πρώτη σοβαρή ένδειξη βαρυχειμωνιάς, οι χιονοπτώσεις που είναι και οι πιο χαρακτηριστικές αυτού, έντυσαν στα λευκά το σύνολο σχεδόν του νησιού, πλην της πόλης της Μυτιλήνης.

Σε «λευκό» κλοιό
Από νωρίς το πρωί, σε λευκό κλοιό μπήκε η Αγιάσος, ο Μανταμάδος, η Συκαμιά και ο Μόλυβος, ενώ το χιόνι στρώθηκε και στο Αμπελικό, στο Σκαλοχώρι, στη Φίλια, στο Πλωμάρι, στο Λεπέτυμνο και στην Άργενο. Από το μεσημέρι, χιόνι έπεσε και στα ορεινά χωριά της Γέρας, με τα μηχανήματα πάντως του Δήμου και της Περιφέρειας να κρατάνε «ζωντανό» το οδικό δίκτυο του νησιού.

Μόλυβος

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Καρασάββα, το μεγαλύτερο βάρος των «επιχειρήσεων» των εκχιονιστικών οχημάτων, έπεσε μεταξύ Φίλιας και Σκαλοχωρίου και Βαφειού - Λεπέτυμνου, με τις αλατιέρες να συνδράμουν για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Τα μηχανήματα κρατούσαν την επικοινωνία με το υπόλοιπο νησί και την Κλειού.

Αλυσίδες και μικροατυχήματα
Σε γενικές γραμμές αποφεύχθηκαν τα προβλήματα στα οχήματα, με ένα περιστατικό μόνο να ανησυχεί, στη Φίλια, όπου οδηγός φορτηγού έχασε τον έλεγχο του οχήματός του από την ολισθηρότητα του οδοστρώματος, λαχταρώντας τις αρχές, καθώς πήρε πορεία προς το γκρεμό. Ωστόσο υπήρξαν και δρόμοι όπως μεταξύ Λαφιώνας και Βαφειού, όπου απαιτούνταν υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων.

Μεγάλη προσοχή σήμερα λόγω παγετού
«Με την πολύ καλή συνεργασία των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας και της Περιφέρειας, αλλά και με την καλή προετοιμασία για το χιονιά, θεωρώ ότι κρατήσαμε ανοιχτό το βασικό μας οδικό δίκτυο», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Καρασάββας. «Τα μηχανήματα του Δήμου είναι σε επιφυλακή και σήμερα και αύριο (σ.σ. χθες και σήμερα), αλλά καλό θα είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Όπως είναι κατανοητό, πλέον χρειάζεται μεγάλη προσοχή λόγω του παγετού, που είναι πολύ ύπουλος. Καλό θα είναι και αύριο (σ.σ. σήμερα), οι πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, είτε με τα οχήματά τους, είτε πεζοί.

Εμείς θα είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση ρίχνοντας αλάτι, με τη συνεργασία μας και με την Περιφέρεια αλλά και με όλους τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους, θέτοντας σε λειτουργία όλα τα οχήματά μας», κατέληξε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου, προτρέπει τους πολίτες να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22513-50595, για να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για την κατάσταση του οδικού δικτύου, πριν αποφασίσουν να μετακινηθούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey