Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, προαναγγέλλει αλλαγές στον «Καλλικράτη» και τους περισσότερους δήμους

Τα πάνω κάτω στον Καλλικράτη

16/04/2015 - 14:53

Τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει στη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων για τον «Καλλικράτη», επιβεβαίωσε σε γραπτή του απάντηση σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία έως και 1000 δήμων.

Τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει στη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων για τον «Καλλικράτη», επιβεβαίωσε σε γραπτή του απάντηση σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία έως και 1000 δήμων.

Ο υπουργός μάλιστα, για πρώτη φορά έδωσε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία του νέου θεσμικού πλαισίου, το τέλος του 2016.

Στα πλέον αξιοσημείωτα των όσων υποστήριξε ο υπουργός, είναι και η προαναγγελία ενός νέου, αναλογικότερου εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Οι νέες κυβερνητικές δηλώσεις λοιπόν αναφορικά με τον «Καλλικράτη» δημιουργούν εκ νέου προσδοκίες για το «σπάσιμο» του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, αυτού της Λέσβου, αν και είναι δεδομένο πως άπαντες εξακολουθούν να κρατούν… «μικρό καλάθι», κάθε φορά που ακούν για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Η αφορμή για να εκφραστούν για μία ακόμη φορά οι προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση γενικότερα και τον «Καλλικράτη» ειδικότερα, δόθηκε από σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Και στη γραπτή του απάντηση ο υπουργός Νίκος Βούτσης μίλησε διεξοδικά για όσα προτίθεται να αλλάξει και προβλέπει ακόμη και αλλαγή στο σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών του 2019.

Έως το 2016…
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην υπάρξουν όπως σχολιάζει «αιφνιδιασμοί» πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2019: «Η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, κατά θεσμική ενότητα, με στόχο να ολοκληρωθεί στο σύνολό της έως το τέλος του 2016.

Ο δε διάλογος με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο των συναντήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και ορισμένες εκ των ΠΕΔ και στο αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται ο διάλογος αυτός να οργανωθεί επίσημα και να διευρυνθεί με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων άλλων φορέων της κοινωνίας και των πολιτών και εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αλλαγές και στο εκλογικό σύστημα
Σε ό,τι αφορά στο εκλογικό σύστημα, το υπουργείο σύμφωνα πάντα με τον κ. Βούτση, προσανατολίζεται στην αλλαγή του ισχύοντος «ακραία πλειοψηφικού συστήματος» -όπως γράφει χαρακτηριστικά- που διέπει την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και τη συγκρότηση όλων των οργάνων, υπέρ των συλλογικών και των δημοκρατικών εκλεγμένων οργάνων έναντι της «σημερινής δημαρχοκεντρικής και περιφερειαρχοκεντρικής λειτουργίας».

Και για τη… «γραφειοκρατία»
Ως προς τις γενικότερες αλλαγές ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι θα υπάρξει ενίσχυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ με ταυτόχρονη προαγωγή της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου επί των πεπραγμένων των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο εξετάζει τρόπους ώστε η ασκούμενη εποπτεία επί των ΟΤΑ να περιοριστεί πράγματι στα εκ του Συντάγματος τιθέμενα όρια, ώστε ο έλεγχος της νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ να ενοποιηθεί και να γίνει ουσιαστικός και σε βάθος.

Με στόχο να περιοριστεί η τεράστια «γραφειοκρατία» που προκαλεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση ακόμα και των πιο απλών διαδικαστικών αποφάσεων των δημοτικών και των περιφερειακών αρχών και έχει αναγκάσει τη σημερινή δημοτική αρχή, να λειτουργεί εντός ενός «τεχνητού» γραφειοκρατικού αδιεξόδου, σε αρκετές σημαντικές υποθέσεις, όπως σε αυτήν της επέκτασης της ΔΕΥΑΛ.

Αντικείμενο όμως του σχεδίου του υπουργείου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, είναι και η αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης και παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών μεγεθών της Αυτοδιοίκησης.

 

Τέσσερις ή πέντε δήμοι;
Σε τι μπορεί να προσβλέπει η Λέσβος από την προαναγγελία Βούτση, για δημιουργία έως και 1.000 δήμων αντί των 325 που υπάρχουν σήμερα;

Αν και είναι εξαιρετικά επισφαλές να προχωρήσει κάποιος από τώρα σε αναλύσεις για το τι είναι εφικτό να εφαρμοστεί στη θέση του δήμου- «τέρατος» όπως έχει χαρακτηριστεί πολλάκις ο Δήμος Λέσβου, μπορούμε να αναφέρουμε τα προηγούμενα δεδομένα, στις απόπειρες «σπασίματος».

Που θα αποτελέσουν προφανώς και τη βάση στη διαβούλευση που θα ξεκινήσει για τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου, μέσω του οποίου ο κ. Βούτσης φιλοδοξεί να μεταρρυθμίσει τον «Καλλικράτη».

Βάσει αυτών, για νησιά με πληθυσμό άνω των 50.000, όπως η Λέσβος, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) από το 2010 ήταν η δημιουργία πέντε δήμων, ενώ της ΚΕΔΕ και της περίφημης τροπολογίας Νίκου Σηφουνάκη σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, που τελικά δεν έγινε αποδεκτή μιλούσε για τέσσερις δήμους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey