Η Παλιά Μυτιλήνη

18/07/2014 - 20:00

«Οι φωτογραφικές εικόνες, που μας κληροδότησε ένα παρελθόν 150 περίπου ετών, είναι οι πιο αδιάψευστοι μάρτυρες μιας ιστορικής πορείας, γεμάτης εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.

Α΄ Μέρος
«Οι φωτογραφικές εικόνες, που μας κληροδότησε ένα παρελθόν 150 περίπου ετών, είναι οι πιο αδιάψευστοι μάρτυρες μιας ιστορικής πορείας, γεμάτης εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Παράλληλα, η εικόνα αποτελεί έναν από τους προσφορότερους τρόπους βιωματικής προσέγγισης της ιστορικής γνώσης: μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου μας, παρατηρώντας τις εικόνες που έρχονται από το παρελθόν, τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι πρόγονοί μας, για να απαθανατίσουν ένα γεγονός και τις καρτ ποστάλ που εκδόθηκαν, για να διαφημίσουν έναν τόπο».

Με τα παραπάνω ξεκινά το κατατοπιστικό εισαγωγικό σημείωμα με τον τίτλο «Λίγα λόγια για την έκδοση και τους φωτογράφους μας» ,στην εξαιρετική έκδοση «Η παλιά Μυτιλήνη. Φωτογραφική και ιστορική αναδρομή στην πόλη και στα γύρω χωριά της από τη δεκαετία τού 1860 μέχρι τη δεκαετία τού 1960», που επιμελήθηκε ο Στρατής Αναγνώστου και εξέδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

Το εντυπωσιακό λεύκωμα χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο στεγάζονται τρία θαυμάσια, μεστά και εύληπτα κείμενα: Στρατής Αναγνώστου (ιστορικός): «Από τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης της Μυτιλήνης», Μαρία Τσιτιμάκη (αρχιτέκτονας): «Στοιχεία για την πολεοδομική εξέλιξη της Μυτιλήνης από την αρχαιότητα μέχρι το 19ο αιώνα. Ο 19ος αιώνας. Ο 20ός αιώνας», Κυριάκος Συκάς (φωτογράφος): «Οι απαρχές της φωτογραφικής τέχνης στη Λέσβο από τους πρώτους φωτογράφους της Μυτιλήνης».

Στο δεύτερο μέρος, ο αναγνώστης θα περιηγηθεί στη Μυτιλήνη τού χθες μέσω του αρχειακού φωτογραφικού υλικού. Η φωτογραφική περιήγηση ακολουθεί την εξής διαδρομή: Η Μυτιλήνη από τους γύρω λόφους, Λιμάνι ή «Προκυμαία», Άγαλμα Ελευθερίας, Τσαμάκια, Φυκιότρυπα, Συνοικία, Κιόσκι και το κάστρο της πόλης, Απάνω Σκάλα, Συνοικισμός, Ταμπακαριά, Η Αγορά, Πλάτανος, Λαγκάδα και Λαζαρέτο, Το σημερινό κέντρο της πόλης, Μακρύγιαλος, Ταρλάς και Ναυτικός Όμιλος, Σουράδα «εξοχή Μυτιλήνης», Ακλειδιού, Νότια Προάστια, Χρυσομαλλούσα και Χάλικες, Από τα Πυργέλια στον Κόρφο, Τα χωριά γύρω από τη Μυτιλήνη. Ιστορικές και οικιστικές αναφορές, Λουτρά, Ταξιάρχης, Αγία Μαρίνα, Μόρια, Παναγιούδα, Αφάλωνας, Πάμφιλα.

Το αρχειακό και συλλεκτικό υλικό προέρχεται από τα παρακάτω αρχεία: Νίκου Βερβέρη, Θόδωρου Δουκάκη, Σάββα Κωφόπουλου, Μάκη Μπεκιάρη, Ιπποκράτη Σανίδη, Γιώργου Σίμου, Ιγνάτη Σίμου, Στέλιου Συνόδη, Αντώνη Χατζηχαραλάμπους, Στρατή Αναγνώστου, Γιάννη Αναγώστου, ΕΛΙΑ, Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών.

Την παρουσίαση του λευκώματος θα συνεχίσουμε στην ίδια στήλη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey