«Άλλη πέτρα, ίδια με του Ιστορικού Κέντρου Μυτιλήνης, προβλέπει η μελέτη», καταγγέλλει η εταιρεία «Αφεντούλη Ο.Ε.». Σύσκεψη στο Δήμο Λέσβου για εξέταση καταγγελιών και γνωμοδοτήσεων του ΙΓΜΕ

Πώς θα στρωθεί η Κομνηνάκη;

19/12/2013 - 15:17

Ασάφειες, ικανές να οδηγήσουν σε παρερμηνείες που με τη σειρά τους είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η προμήθεια και τοποθέτηση άλλης πέτρας απ’ αυτήν που προέβλεπε η μελέτη, κατήγγειλε η εταιρεία «Αφεντούλη Ο.Ε.» με τρία εξώδικά της, για το έργο της οδού Κομνηνάκη.

Ασάφειες, ικανές να οδηγήσουν σε παρερμηνείες που με τη σειρά τους είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η προμήθεια και τοποθέτηση άλλης πέτρας απ’ αυτήν που προέβλεπε η μελέτη, κατήγγειλε η εταιρεία «Αφεντούλη Ο.Ε.» με τρία εξώδικά της, για το έργο της οδού Κομνηνάκη. Η συνέπεια της λάθους, όπως υποστηρίζει, επιλογής πέτρας θα είναι, πέρα από άλλες ποιοτικές διαφορές, ο δρόμος που θα πλακοστρωθεί, να εμφανίζεται διαφορετικός και να μη συνάδει με την υπόλοιπη πλακόστρωση του Ιστορικού Κέντρου της Μυτιλήνης. Η καταγγελία που εκτός απ’ τα εξώδικα συνοδεύεται και από γνωμοδοτήσεις τού ΙΓΜΕ που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς για άλλη πέτρα απ’ ό,τι προέβλεπε η μελέτη, εξετάζεται απ’ το φορέα υλοποίησης του έργου, το Δήμο Λέσβου.

Σήμερα, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Βουνάτσος που έχει αναθέσει την εξέταση των καταγγελλομένων σε νομικό σύμβουλο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Δήμο με την Τεχνική Υπηρεσία και αντικείμενο την πλακόστρωση της Κομνηνάκη. Το ερώτημα είναι αν μετά απ’ όλα αυτά και τις αιτιάσεις που αναφέρονται στο τελευταίο εξώδικο, θα συνεχιστεί το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει, και με τι είδους πέτρες.

Άλλη πέτρα
Τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και την προηγούμενη βδομάδα, η λεσβιακή εταιρεία «Αφεντούλη Ο.Ε.» που έχει έδρα στις Νέες Κυδωνιές, αλλά και ο Γιάννης Αφεντούλης, ιδρυτής της εταιρείας και συνταξιούχος πλέον, έθεσαν ζήτημα για την πέτρα στρώσης της οδού Κομνηνάκη, αρχικά με δύο εξώδικα προς το Δήμο και στη συνέχεια με τρίτο εξώδικο, που έχει αποδέκτες όλους τους φορείς ελέγχου των έργων και των πράξεων των δήμων, και κοινοποιείται στο Δήμο.

Βάσει της αρχικής μελέτης του έργου, όπως αναφέρεται στο τελευταίο εξώδικο, θα έπρεπε να τοποθετηθούν «πλάκες πεπαλαιωμένες, τύπου ιγνιμβρίτη, παρόμοιες με αυτές των οδών Αθ. Μητρέλια και Μητροπόλεως». Στο τεχνικό δελτίο βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για την ανάθεση του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου, αναφέρεται πως σύμφωνα με τη νέα μελέτη τού 2012 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, «η πλακόστρωση της οδού Κομνηνάκη, που διασταυρώνεται με τις οδούς Αθανασίου Μητρέλια και Μητροπόλεως, θα γίνει με υλικά ίδιας μορφής με τα υφιστάμενα στις ανωτέρω οδούς, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια και ομοιομορφία στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.»

Σημειώνεται ότι η πλακόστρωση των ανωτέρω οδών έχει γίνει με πλάκες ιγνιμβρίτη κόκκινου χρώματος, εν τούτοις τα υλικά που προβλέπονται για την πλακόστρωση της οδού Κομνηνάκη στη νέα μελέτη, είναι «πλάκες πεπαλαιωμένες, φυσικού πετρώματος πυροκλαστικό ροής, χρώματος κόκκινο…». Έχει απαλειφθεί δηλαδή η ονομασία του πετρώματος, ιγνιμβρίτης, ενώ αντιθέτως έχει προστεθεί σε σχέση με την αρχική μελέτη της πλακόστρωσης της Κομνηνάκη, η ιδιότητά του, ότι είναι δηλαδή πυροκλαστικής ροής.



Η καταγγελία
Το υλικό με το οποίο έχει πλακοστρωθεί το Ιστορικό Κέντρο, προερχόταν απ’ την «Αφεντούλη Ο.Ε.», η οποία έχει κάθε έννομο συμφέρον να διατηρηθεί το ίδιο υλικό και στην πλακόστρωση της Κομνηνάκη, για αυτό και κινήθηκε νομικώς. Ο κ. Αφεντούλης προσφεύγει ως πολίτης επικαλούμενος το αποτέλεσμα που θα προκύψει απ’ τη στρώση διαφορετικής πέτρας απ’ αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στις υπόλοιπες οδούς της περιοχής, δηλώνοντας ότι ως απλός δημότης και κάτοικος του Δήμου Λέσβου έχει προφανές έννομο συμφέρον για τη σωστή εκτέλεση ενός έργου.

Στην καταγγελία τονίζεται πως η πέτρα που τοποθετείται, είναι ανδεσίτης που έχει έρθει από εργοστάσιο της Τουρκίας. Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, «το πέτρωμα που προσκομίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου για εξέταση στο εργαστήριο, είναι ηφαιστειακό πέτρωμα ενδιάμεσης χημικής σύστασης “ανδεσίτης” και δεν πρόκειται για πυροκλαστικό πέτρωμα τύπου “ροής”».

«Αντιθέτως, το πέτρωμα ιγνιμβρίτης που λατομεύει στη Λέσβο, κι επεξεργάζεται η “Αφεντούλη Ο.Ε.”, ανήκει στα φυσικά πετρώματα “πυροκλαστικής ροής” και έχει χρώμα κόκκινο, ήτοι έχει προδιαγραφές σύμφωνες με τη νέα μελέτη», αναφέρεται στη συνέχεια στο εξώδικο, στο οποίο επισημαίνεται πως υπάρχει διαφορά και στο χρώμα, αφού η πέτρα που τοποθετείται, δεν είναι κόκκινη.

 

Σε Αποκεντρωμένη, Τελωνείο και Σώμα Ελεγκτών - Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης το εξώδικο
«Να γίνει έλεγχος»

Στο τελευταίο εξώδικο σημειώνεται πως μετά τα δύο εξώδικα προς το Δήμο Λέσβου και την Τεχνική του Υπηρεσία, «διαβλέποντες την πλήρη αδιαφορία, απαξίωση και αδράνεια των υπευθύνων της διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου» και «δεδομένου ότι το έργο συνεχίζεται παρά τα κρίσιμα έγγραφα των αρμόδιων φορέων (ΙΓΜΕ) και υπηρεσιών που επισημαίνουν την παράβαση των όρων της μελέτης που εφαρμόζεται, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία η χρηματοδότηση του έργου γίνεται και από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μη ανταποκρινομένων των αρμόδιων οργάνων στο αίτημά μας να ελέγξουν κατά πόσο τηρείται και εφαρμόζεται η προαναφερθείσα εγκεκριμένη αρμοδίως μελέτη του έργου», για ό,τι αφορά στην πλακόστρωση της Κομνηνάκη καταγγέλθηκε και στους εξής φορείς:

- Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, προκειμένου να ελέγξει τη στάση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδράνεια ή άρνηση εκ μέρους των εμπλεκόμενων μερών, να διατάξει την άμεση διακοπή των εργασιών προτού ολοκληρωθεί το έργο και να επιληφθεί για τη διαπίστωση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών.

- Στο Τελωνείο, προκειμένου να ελεγχθούν οι ποσότητες των πετρωμάτων που έχουν ήδη εισαχθεί από την Τουρκία και βρίσκονται στο χώρο του Τελωνείου (εάν πληρούν προδιαγραφές σήμανσης CE, ότι το εισαγόμενο προϊόν από τρίτη χώρα συμμορφώνεται με ευρωπαϊκές απαιτήσεις, αν έχει ταυτοποιηθεί το προϊόν, αν συνοδεύεται από τα κατάλληλα έγγραφα και πιστοποιητικά).

- Στο Σώμα Ελεγκτών - Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για να επιληφθεί άμεσα του θέματος «καθώς, θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παράνομες παραλείψεις, ή ενέργειες βλαπτικές όσον αφορά τη χρήση του υλικού από τον ανάδοχο του έργου υπό την επίβλεψη και έγκριση της διευθύνουσας υπηρεσίας, ενδεχομένως δε, εάν υπάρχουν και πειθαρχικές-ποινικές ευθύνες, δεδομένου ότι το έργο συνεχίζεται παρά τα κρίσιμα έγγραφα των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που επισημαίνουν την παράβαση των όρων της μελέτης που εφαρμόζεται, μη ανταποκρινομένων των αρμόδιων οργάνων στο αίτημα να ελέγξουν κατά πόσο τηρείται και εφαρμόζεται η μελέτη.

Τέλος, θα πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητα της συμπεριφοράς των οργάνων του Δήμου Λέσβου.
Ομοίως αποδέκτες του εξωδίκου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου, όπως και το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης.

 

Ερωτηματικά διατυπώνει ο Γ. Αφεντούλης
«Θολώνουν τα νερά με ασαφείς προδιαγραφές»


Ο κ. Αφεντούλης συγκρίνει τα δύο είδη πετρώματος. Αριστερά στη φωτογραφία είναι η ντόπια πέτρα, ερυθρωπός ιγνιμβρίτης, σφυρηλατημένη, όπως αυτή που στρώθηκε στο Ιστορικό Κέντρο της Μυτιλήνης. Δεξιά είναι ανδεσίτης, όπως αυτός που στρώνεται τώρα στην Κομνηνάκη

Σε συνέχεια των εξωδίκων, ο Γιάννης Αφεντούλης μιλώντας στο «Ε» επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια, ειδικά απ’ το 2005 και μετά, υπάρχει σε πάρα πολλές μελέτες δημοτικών έργων μια ασάφεια στην περιγραφή των προδιαγραφών που αφορούν στις πέτρες. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό και ποιοι εξυπηρετούνται, αλλά σίγουρα κάποιοι θα ευνοούνται θολώνοντας τα νερά.».

«Τι πιο ξεκάθαρο για όλους, όσους εμπλέκονται στην παραγωγή των έργων, από μελετητές, μηχανικούς, εργολάβους, υπηρεσίες, απ’ το να μπαίνουν σαφείς προδιαγραφές, βάσει ΕΛΟΤ, ό,τι δηλαδή προβλέπει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός τού 2008», ανέφερε ο κ. Αφεντούλης, σημειώνοντας πως αυτές οι προδιαγραφές, η δομή των πληροφοριών για τα πετρώματα, είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν στην ονομασία (παραδοσιακή), στην ορυκτολογική ονομασία, στο τυπικό χρώμα και στον τόπο καταγωγής.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε ακόμη «πώς γίνεται στο Καρπενήσι, για παράδειγμα, να εκτελείται δημοτικό έργο που στη μελέτη του αναφέρει ξεκάθαρα πως θα τοποθετηθεί ιγνιμβρίτης-πέτρα Λέσβου, ενώ στο νησί μας να γίνονται έργα που δεν καθορίζουν ξεκάθαρα το πέτρωμα, αφήνοντας περιθώριο να χρησιμοποιηθεί άλλης ποιότητας προϊόν, ακόμη και άλλου χρώματος».

Μια ακόμη παρατήρηση που έκανε ο κ. Αφεντούλης, είναι πως οι πέτρες με τις οποίες στρώνεται η Κομνηνάκη, είναι συγκριτικά πιο φθηνές απ’ την πέτρα Μιστεγνών, όχι όμως γιατί προέρχονται απ’ την Τουρκία, αλλά γιατί πρόκειται για ανδεσίτη κι όχι για ιγνιμβρίτη. Όπως τόνισε, ο ιγνιμβρίτης απ’ την Τουρκία κοστίζει πολύ πιο ακριβά απ’ της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey