Ψηφίστηκαν τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός Δήμου Λέσβου για το 2014

Ένα έργο ανά χωριό

18/12/2013 - 15:40

Με προϋπολογισμό και δίχως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις πληρωμές και γενικά στη λειτουργία του Δήμου τους πρώτους μήνες τού 2013, θα κυλήσει η νέα χρονιά στο Δήμο Λέσβου.

Με προϋπολογισμό και δίχως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις πληρωμές και γενικά στη λειτουργία του Δήμου τους πρώτους μήνες τού 2013, θα κυλήσει η νέα χρονιά στο Δήμο Λέσβου. Το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, που εκφράστηκαν με λευκή ψήφο, ενέκρινε το τεχνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να γίνει ένα έργο σε κάθε χωριό, το οποίο και θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση. Εν συνεχεία, ενέκρινε τον προϋπολογισμό τού 2014, που αν και μειωμένος (μόλις 73 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, θα ξεκινήσει να υλοποιείται απ’ την αρχή του καινούργιου χρόνου. Αυτό που δεν είναι σίγουρο αν θα αρχίσει, και πότε, είναι τα έργα αγροτικής οδοποιίας σε επτά δημοτικές ενότητες, αφού παρά τις καλές προθέσεις όλων των πλευρών, χρειάζονται ταχυδακτυλουργικοί χειρισμοί για να συμφωνήσουν Δήμος και εργολάβοι.

Σε συνέχεια της πρώτης και μη επιτυχούς προσπάθειας να εγκριθεί το τεχνικό πρόγραμμα, την προηγούμενη Παρασκευή συνεδρίασε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου, που ενέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο, προκρίνοντας έτσι και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα συνεχιζόμενα έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ, «Θησέας», ΣΑΤΑ κ.λπ.) και έχουν ληφθεί για αυτά αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αφαιρέθηκαν τα έργα που αρχικά προβλέφθηκαν ανά δημοτική ενότητα χωρίς να έχουν χρηματοδότηση και χωρίς να έχουν κωδικό στον προϋπολογισμό (τα έργα-«δεξαμενή»).

«Φακιρικά»… αγροτικής οδοποιίας
Επίσης, από την προβλεπόμενη ΣΑΤΑ τού 2014 (που υπολογίζεται σε 1.200.000 ευρώ περίπου) θα συμπεριληφθούν μόνο δράσεις που αφορούν σε αναγκαίες προμήθειες και λειτουργικά έξοδα, ενώ το υπόλοιπο θα μείνει στο αποθεματικό προκειμένου να διατεθεί με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Με τη ΣΑΤΑ που ως υπόλοιπο θα μείνει απ’ το 2013, αποφασίστηκε να εκτελεστεί ένα έργο σε κάθε χωριό. Στην αρχή του νέου έτους, θα κληθούν οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ώστε να προτείνουν από ένα έργο απόλυτης προτεραιότητας για την περιοχή τους και στη συνέχεια θα τροποποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα ανάλογα με τις προτάσεις τους και το ύψος τής ΣΑΤΑ.

Σε ό,τι αφορά στα έργα αγροτικής οδοποιίας, θέμα που συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, παρούσης και της προέδρου του Συνδέσμου Εργοληπτών Ν. Λέσβου, επιδιώχθηκε να βρεθεί τρόπος ώστε να μετάσχουν οι εργολήπτες στην εκτέλεση των έργων σε επτά δημοτικές ενότητες (Θερμής, Πλωμαρίου, Πέτρας, Μήθυμνας, Ερεσού - Αντίσσης, Καλλονής και Γέρας). Τα έργα έχουν δημοπρατηθεί και επαναδημοπρατήθηκαν δίχως να μετάσχουν εργολήπτες.

Τώρα, με την απόφαση που λήφθηκε, σε συνέχεια των τοποθετήσεων του Δημήτρη Βουνάτσου, του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημήτρη Μουτζούρη, της Βάσως Αψώκαρδου, αλλά και της πρότασης που κατέθεσε ο Απόστολος Πατέστος, η Οικονομική Επιτροπή θα προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις υπό την προϋπόθεση πως ο δήμαρχος θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εξοφληθούν παλαιότερες οφειλές προς εργολήπτες. Τα παλιά χρέη και γενικότερα οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των εργολάβων είναι η αιτία που δε μετέχουν στις δημοπρασίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey