Από εθνικούς πόρους, στην Περιφέρεια για τη συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Λέσβου και Λήμνου

3,65 εκατ. μποναμάς για δρόμους

12/12/2013 - 17:01

Για δεύτερη χρονιά, λίγο πριν κλείσει ο χρόνος, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύεται από εθνικές χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομών. Φέτος, χρηματοδοτείται με οκτώ εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,65 θα διατεθούν στη Λέσβο και τη Λήμνο αποκλειστικά για τη συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου τους.

Για δεύτερη χρονιά, λίγο πριν κλείσει ο χρόνος, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύεται από εθνικές χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομών. Φέτος, χρηματοδοτείται με οκτώ εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,65 θα διατεθούν στη Λέσβο και τη Λήμνο αποκλειστικά για τη συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου τους. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα γίνει μία ή περισσότερες εργολαβίες ανά νησί, αλλά αναμένεται πολύ σύντομα το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφανθεί σχετικά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο ώστε στις αρχές της νέας χρονιάς να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης των έργων, για να «πέσουν» τα χρήματα που θα βελτιώσουν και θα κάνουν πιο ασφαλείς τους κεντρικούς δρόμους των δύο νησιών, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Χθες ανακοινώθηκε απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, που μετά από σχετική πρόταση της Περιφέρειας ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), πέντε σημαντικών έργων συντήρησης οδοποιίας για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λήμνου και της Ικαρίας, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ.

«Η εξέλιξη αυτή είναι δυνατόν να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της οδικής διασύνδεσης των νησιών, ενώ ήδη εστάλη η πρόταση για την εκταμίευση των χρημάτων στην Τράπεζα», ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, δήλωσε: «Μετά από συνεχείς προσπάθειές μας, καταφέραμε όπως και πέρυσι, να εντάξουμε στο Π.Δ.Ε. νέες λύσεις για την αναβάθμιση των οδικών συγκοινωνιών στα νησιά μας, με την εκταμίευση 8.000.000 ευρώ.»

«Ανάσα»
Τα ποσά, όπως συνέχισε ο κ. Γιακαλής, κατανέμονται αναλογικά στα νησιά για τις διαπιστωμένες ανάγκες συντήρησης των οδικών δικτύων και ολοκληρώνουν μία σειρά από καθοριστικές παρεμβάσεις στον τομέα αυτόν. «Σίγουρα το ποσό αυτό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας σαν Περιφέρεια, είναι όμως μία ανάσα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις», υποστήριξε ο περιφερειάρχης, που με την υπογραφή του την προηγούμενη Παρασκευή στο τεχνικό δελτίο-αίτημα προς τον υπουργό Ανάπτυξης, ζήτησε και εγκρίθηκαν 2,8 εκατ. ευρώ για τους δρόμους της Λέσβου, 0,85 εκατ. ευρώ για τη Λήμνο, δύο εκατομμύρια ευρώ για τη Χίο και 2,35 εκατ. ευρώ για Σάμο και Ικαρία.

Πέρυσι, μετά από πιέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και προσωπικά του κ. Γιακαλή, που διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και γενικότερα για τη σημαντική μείωση των δυνατοτήτων της Περιφέρειας να εκτελέσει οποιαδήποτε παρέμβαση και έργο, είχαν την τελευταία στιγμή εκταμιευτεί 9,4 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως αφορούσαν όλες τις κατηγορίες των αναπτυξιακών δράσεων. Φέτος, η πίστωση που εγκρίθηκε είναι αποκλειστικά και μόνο για το οδικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, που σε πολλά σημεία του χρήζει εκτεταμένων βελτιώσεων.

Ήδη, σύμφωνα με την εικόνα που μας έδωσε ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος, Προγραμματισμού και Υποδομών, Γιώργος Σπανέλλης, υπάρχει αναλυτικό σχέδιο με τις εργασίες που θα υλοποιηθούν, ενώ μένει να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, βάσει και των υποέργων που προβλέπει η εγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αν σε κάθε νησί θα βγει μία ή περισσότερες (τρεις - τέσσερις) δημοπρασίες για να «τρέξουν» οι διαδικασίες και το συντομότερο δυνατόν να υλοποιηθούν τα έργα που θα απορροφήσουν τις διατιθέμενες πιστώσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey