Συνάντηση περιφερειαρχών με υπουργό Περιβάλλοντος, για τα κονδύλια του περιβάλλοντος

Όχι έργα ερήμην της περιφέρειας

05/12/2013 - 14:05

Σε έναν ακόμη υπουργό που θα διαχειριστεί την επόμενη προγραμματική περίοδο τομεακό πρόγραμμα, οι περιφερειάρχες της χώρας έθεσαν ζήτημα να έχουν λόγο στην επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν στην περιοχή τους.

Σε έναν ακόμη υπουργό που θα διαχειριστεί την επόμενη προγραμματική περίοδο τομεακό πρόγραμμα, οι περιφερειάρχες της χώρας έθεσαν ζήτημα να έχουν λόγο στην επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν στην περιοχή τους. Εν προκειμένω, στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζήτησαν τα έργα του περιβάλλοντος - που ενδιαφέρουν καίρια και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου - να μη σχεδιαστούν ερήμην των περιφερειών.

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, όσο και οι υπόλοιποι περιφερειάρχες που παρευρέθηκαν, ζήτησαν από την ηγεσία του Υπουργείου «τα περιφερειακά προγράμματα του περιβάλλοντος να δοθούν στις περιφέρειες και όχι να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται ερήμην τους».

Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι τα κυριότερα έργα για το περιβάλλον αφορούν στα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης και τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και στη διαχείριση των απορριμμάτων, έργα που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούνται απ’ το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» - ΕΠΠΕΡΑΑ), αφού ελάχιστα κονδύλια υπάρχουν στα περιφερειακά προγράμματα.

«Δίκαιη κατανομή πόρων»
Στη ίδια συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα που απαιτούν τη συνεργασία των περιφερειών με το Υπουργείο, κυρίως εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, καθώς και της προώθησης του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.

Ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης και ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου παρουσίασαν τις προτεραιότητες και τους άξονες της ελληνικής προεδρίας και τους στρατηγικούς στόχους σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, ανέλυσαν τις πολιτικές που έχουν τεθεί από πλευράς Υπουργείου, ζητώντας τη συνδρομή των περιφερειών ώστε από τη στενή συνεργασία να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα σε σημαντικά έργα περιβάλλοντος και ανάπτυξης, όπως οι υδρογονάνθρακες, οι αγωγοί φυσικού αερίου, τα απορρίμματα, η προστασία της βιοποικιλότητας, ο χωροταξικός σχεδιασμός κ.ά..

Τέλος, κ. Μανιάτης ζήτησε τη συμβολή των περιφερειαρχών προκειμένου να προχωρήσουν σε συνέργειες για τον καλύτερο σχεδιασμό και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ δεσμεύτηκε για «δίκαιη κατανομή των πόρων την επόμενη προγραμματική περίοδο», η οποία, θυμίζουμε, αν και ξεκινά σε λίγες μέρες, την 1η Ιανουαρίου 2014, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί τι προβλέπει ανά επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey