Παρέμβαση πολιτών για την ανάπλαση στην Ναυμαχίας Έλλης

Ενστάσεις για το ύψος του τοιχίου

22/11/2013 - 14:47

Ζητήματα που αφορούν στο εξελισσόμενο έργο της ανάπλασης της παραλιακής οδού Ναυμαχίας Έλλης στην Επάνω Σκάλα, θίγουν περίοικοι με επιστολή τους προς την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, Μαριάνθη Στυλιανίδου. Οι αιτιάσεις που διατυπώνουν, αφορούν στο ύψος του εξωτερικού τοιχίου, το οποίο χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα ψηλό.

Ζητήματα που αφορούν στο εξελισσόμενο έργο της ανάπλασης της παραλιακής οδού Ναυμαχίας Έλλης στην Επάνω Σκάλα, θίγουν περίοικοι με επιστολή τους προς την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, Μαριάνθη Στυλιανίδου. Οι αιτιάσεις που διατυπώνουν, αφορούν στο ύψος του εξωτερικού τοιχίου, το οποίο χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα ψηλό.

«Έχουμε την άποψη ότι το τοιχίο που ανυψώνεται (κατασκευάζεται) κατά μήκος της ακτής, θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 60 εκατοστά ύψους πάνω απ’ το πεζοδρόμιο που θα κατασκευαστεί», αναφέρουν στην επιστολή τους, παραθέτοντας ως παράδειγμα τα αντίστοιχα τοιχία στη Βίγλα, το Μακρύ Γιαλό και το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας.

Οι λόγοι που προβάλλουν οι περίοικοι, αφορούν στο περιβάλλον, αλλά και στο αισθητικό αποτέλεσμα και είναι οι εξής:

Αλλοιώνεται και υποβαθμίζεται τραγικά η γενικότερη αισθητική της ακτογραμμής σε συνδυασμό με το ότι ο περιπατητής και ο εποχούμενος δεν θα έχει πλέον την αμεσότητα της οπτικής επαφής με τη θάλασσα, το διατηρημένο παλιό λιμάνι και βέβαια το Κάστρο.

Το ύψους ενός μέτρου τοιχίο, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του πλάτους του δρόμου λόγω του πεζοδρομίου κατά μισό μέτρο (από οκτώ, στα επτάμισι), θα δημιουργήσει «στην πράξη μία σήραγγα όπου θα εγκλωβίζονται όλα τα καυσαέρια από τα διερχόμενα συνεχώς φορτηγά και νταλίκες, επιβαρύνοντας την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα της περιοχής από τους ρύπους του εργοστασίου τής ΔΕΗ».

Σε άλλο σημείο της ίδιας επιστολής, τονίζουν πως σε καμμία περίπτωση το τοιχίο δε θα αποτελέσει λόγω ύψους κυματοθραύστη από τους θαλάσσιους ανέμους, αφού για το σκοπό αυτό, όπως υποστηρίζουν, βαρύνοντα λόγο έχουν οι βράχοι που έχουν ήδη τοποθετηθεί εξωτερικά και κατά μήκος του τοιχίου, στη θάλασσα.

Θα εξέχουν…
«Υπό αυτή την έννοια και με τη βεβαιότητα ότι η δημοτική αρχή και το Δημοτικό μας Συμβούλιο είναι το ίδιο ευαισθητοποιημένοι με τους δημότες ώστε να μην αυτοαναιρεθεί η πολυαναμενόμενη και πολύπαθη ανάπλαση και αναβάθμιση της περιοχής και να μην καταλήξει σε παραπάνω υποβάθμιση και φιάσκο μη αναστρέψιμο, αναμένουμε την ενημέρωσή μας επί του πρακτέου, διατηρώντας πάντα την επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας», καταλήγουν οι περίοικοι που υπογράφουν την επιστολή.

Υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας (η κ. Στυλιανίδου χθες ήταν σε άδεια) επεσήμαναν σχετικώς πως το έργο της ανάπλασης έχει μελετηθεί πολύ καλά και σ’ ό,τι αφορά στο ύψος του τοιχίου, ο μελετητής απαντώντας σε ερώτηση της Υπηρεσίας αν μπορεί να μειωθεί, υποστήριξε ότι αν χαμηλώσει κι άλλο (υπήρξε κάποια μικρή μείωση), θα υπάρχει πρόβλημα με την εκπλήρωση του σκοπού κατασκευής του. Πιο συγκεκριμένα, επειδή θα τοποθετηθούν κι άλλοι βράχοι εξωτερικά, θα πρέπει το τοιχίο να είναι κατά τι ψηλότερο, ώστε να φτάνουν οι βράχοι κάτω απ’ τη στέψη του τοιχίου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι βράχοι στους οποίους θα σπάνε τα κύματα (η ακτογραμμή χτυπιέται από δυνατούς βοριάδες και διαφέρει απ’ τις αντίστοιχες παραλίες στη Βίγλα ή στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, που τα τοιχία απέχουν απ’ την ακτή), θα εξέχουν και θα φαίνονται απ’ το δρόμο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey