Ολοκληρώνεται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην Επάνω Σκάλα

Κόμβος στη βόρεια παράκαμψη!

26/09/2013 - 13:50

Έχοντας την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού από προχθές, προωθείται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ολοκληρώνεται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην Επάνω Σκάλα.

Έχοντας την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού από προχθές, προωθείται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ολοκληρώνεται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην Επάνω Σκάλα. Τροποποίηση που αποτελούσε προϋπόθεση για τη δημιουργία κόμβου στην αρχή της βόρειας παράκαμψης, ενός κόμβου που επιχειρείται να κατασκευαστεί ήδη απ’ τα τέλη της δεκαετίας τού ’90 (όταν ξεκίνησε η παράκαμψη) και η έλλειψή του αποτέλεσε την αιτία για μια σειρά από τροχαία ατυχήματα.

«Με την ουσιαστική συμβολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, υπογράφτηκε απ’ τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, την Πέμπτη, η απόφαση που αφορά στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Επάνω Σκάλας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να διαμορφωθεί ο τόσο αναγκαίος κόμβος στην είσοδο της βόρειας παράκαμψης», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, που ως δήμαρχος Μυτιλήνης είχε ξεκινήσει την όλη διαδικασία.

Το ιστορικό
Η «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην πόλη της Μυτιλήνης στην περιοχή Επάνω Σκάλα», επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Θερμής (βόρεια παράκαμψη), είναι ένα θέμα που επί σειρά ετών είχε «κολλήσει» στα Υπουργεία Πολιτισμού και Αιγαίου. Τον Ιανουάριο του 2012 ανακοινώθηκε πως με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, «ξεμπλόκαρε» και έτσι υπεγράφη από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άδωνι Γεωργιάδη, το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Γενική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την επιβαλλόμενη νομική επεξεργασία και στη συνέχεια να προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη σχετική γνωμοδότηση. Για να υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα, απαιτείται η θετική γνώμη του δικαστηρίου, που ελέγχει την πληρότητα των δικαιολογητικών που αφορούν στο κάθε θέμα.

Λίγους μήνες όμως μετά την υπογραφή του κ. Γεωργιάδη, έγινε γνωστό πως ο φάκελος επέστρεψε με την απόρριψη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόρριψη απ’ το ανώτατο δικαστήριο αποδόθηκε στο γεγονός ότι το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) Μυτιλήνης δε συνόδευε η προβλεπόμενη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Ή αλλιώς, όπως είχε γράψει το «Ε» στις αρχές Μαρτίου, το ΣτΕ απέρριψε την τροποποίηση γιατί θεώρησε πως δεν υπάρχει εγκεκριμένο Γ.Π.Σ., επειδή έλειπε η περιβαλλοντική μελέτη. Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Βαλσαμίδη προς τον περιφερειάρχη, απ’ τον οποίο και ζητούσε να γίνουν ενέργειες για να προωθηθεί εκ νέου το Προεδρικό Διάταγμα που θα τροποποιήσει το ρυμοτομικό. Η όλη διαδικασία, σημειωτέον, ξεκίνησε απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης το 1999, όταν διαπιστώθηκε ότι για να γίνουν απαλλοτριώσεις ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί κόμβος στο σημείο που ενώνονται η βόρεια παράκαμψη και η οδός Μυτιλήνης - Θερμής, πρέπει να προηγηθεί τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή.

«Αυτήν τη φορά σταθήκαμε πιο τυχεροί και με τη βοήθεια και του κ. Αθανασίου, θεωρώ πως τελειώνει επιτέλους η όλη διαδικασία που θα μας επιτρέψει να γίνει ο κόμβος», τόνισε χθες ο κ. Γιακαλής.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο λόγος απόρριψης απ’ το ΣτΕ επί της ουσίας δεν ευσταθούσε, γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εξαιρέσει τη Μυτιλήνη απ’ την περιβαλλοντική διαδικασία, οπότε και δε χρειαζόταν το εγκεκριμένο απ’ το 2007 Γ.Π.Σ. να συνοδεύεται από ΣΜΠΕ, αλλά απ’ το έγγραφο εξαίρεσης από ΣΜΠΕ. Αυτήν τη φορά, ο φάκελος ήταν πλήρης, κι όπως μας είχε ενημερώσει και ο τέως γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης τον Ιούνιο, όταν το «Ε» αναζήτησε την εξέλιξη του θέματος, «δε φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Τέλος, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας διαθέτουν μελέτη που αφορά στη βελτίωση της βόρειας εξόδου της πόλης, οπότε με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ανοίγει ο δρόμος τα έργα αυτά να γίνουν, καθιστώντας ασφαλή τον ένα απ’ τους τρεις κύριους δρόμους-εξόδους της Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey