Γράφει ο Ακίνδυνος Καλεπερτζής*

Φωτογραφία από το άρθρο του κ. Αξιώτη Φωτογραφία από το άρθρο του κ. Αξιώτη

Σχόλια σχετικά με άρθρο του κυρίου Αξιώτη

25/06/2023 - 17:00

Με αφορμή τις δημοσιεύσεις στο «Ε»  του Μάκη Αξιώτη για την ανακάλυψη παλαιολιθικών εργαλείων στην περιοχή της Κρατήγου, ο Λέσβιος στην καταγωγή Ομ. Καθηγητής του Τμ'ηματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ κ. Ακίνδυνος Κελεπερτζής μας κοινοποίησε την παρακάτω επιστολή -παρέμβαση με παρατηρήσεις για το άρθρο του Μ. Αξιώτη για το θέμα. Η παρέμβαση Κελεπερτζή έχει ως εξής:    

«Στο άρθρο της έγκριτης εφημερίδος σας αναφέρεται από τον κύριο Αξιώτη ότι στην περιοχή της ΚΡΑΤΗΓΟΥ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ανακαλύφθηκαν παλαιολιθικά εργαλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή του ισοπεδωμένου λόφου και στην περιοχή ως τον δρόμο που προχωρά  δυτικά απο τον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ Παραλιακά.  Εντοπίσθηκαν παλαιολιθικά εργαλεία και τεμάχη κερατολίθου ο οποίος  συνδέεται  με τους  μαργαϊκούς ασβεσολίθους του Νεογενούς. 

Ως Γεωλόγος - Γεωχημικός αναφέρω τις παρακάτω απόψεις μου για την προέλευση των παλαιολιθικών εργαλείων . 

  1. Στις αρχαιολογικές  έρευνες η γνώση του τοπικού  και ευρύτερου γεωλογικού περιβάλλοντος  έχει μεγάλη σημασία. Η ΠΕΡΙΟΧΉ όπου εντοπίσθηκαν κατά τον κ. Αξιώτη ανθρώπινα εργαλεία περιλαμβάνει σύμφωνα με τον Γεωλογικό  Χάρτη  του ΙΓΜΕ  Πλειοκαινικά ιζήματα εκ των οποίων οι μαργαϊκοί ασβεστόλιθοι είναι πυριτιωμένοι κατά θέσεις. Τα πυριτιωμένα τμήματα (κερατόλιθος) αποτελούνται από διοξείδιο του πυριτίου με τη μορφή χαλαζία και οπαλίου. Η προέλευση του πυριτίου οφείλεται είτε στην καθίζηση μικροοργανισμών με κέλυφος εκ διοξειδίου του πυριτίου, ή από ηφαιστειακή  δραστηριότητα. Η πυριτίωση αυτή προσδίδει μεγάλη σκληρότητα στο πέτρωμα  και κατά τη διάβρωση ή την λατόμηση δημιουργούνται τεμάχη με οξύληκτα άκρα και αιχμηρές απολήξεις.
  2. Υπάρχει επεξεργασία των κερατολιθικών αυτών τεμαχίων από τον παλαιολιθικό άνθρωπο  για την κατασκευή εργαλείων, ή αυτά είναι φυσικά κομμάτια από ακανονίστως διαβρωθέντα κερατολιθικά πετρώματα;
  3. Στην ανωτέρω περιοχή εντοπισμού των εργαλείων υπάρχουν ενδείξεις σκελετικών υπολειμμάτων, τα οποία αποτελούνται από οστίτη ιστό και εξωτερική οργανική ουσία από άλατα του ασβεστίου και φωσφώρου, τα οποία μπορούσαν να διατηρηθούν;
  4. Με βάση τις ανωτέρω παρατηρήσεις θα πρότεινα την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για τον εντοπισμό σκελετικών ή οργανικών υπολειμμάτων.

* Ο Α. Κελεπερτζής είναι Ομ. Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey