Ας ξαναγνωριστούμε με τα όσπρια!

01/07/2012 - 05:56
Μπορεί να μη θεωρείται από πολλούς η πιο «in» τροφή, αλλά σε καιρό οικονομικής κρίσης... γνωρίζουν μεγαλύτερη ζήτηση! Ο λόγος για τα όσπρια! Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, άριστης ποιότητας υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ουσιωδών μικροθρεπτικών στοιχείων και φυτικών ινών.
Μπορεί να μη θεωρείται από πολλούς η πιο «in» τροφή, αλλά σε καιρό οικονομικής κρίσης... γνωρίζουν μεγαλύτερη ζήτηση! Ο λόγος για τα όσπρια! Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, άριστης ποιότητας υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ουσιωδών μικροθρεπτικών στοιχείων και φυτικών ινών. Στα όσπρια περιλαμβάνονται τα φασόλια, τα κουκιά, η φακή, το λουβί, το ρεβύθι, η φάβα, τα φιστίκια, το μπιζέλι και άλλα. Πρόκειται για μια από τις πλέον θρεπτικές κατηγορίες τροφίμων που υπάρχουν!
Τα όσπρια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία, όχι μόνο λόγω της άριστης θρεπτικής τους αξίας, αλλά και λόγω των επιδράσεών τους εναντίον μερικών από τις σοβαρότερες ασθένειες που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση οσπρίων αντί άλλων φαγητών που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη ή ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και για διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης, λόγω του ότι τα όσπρια είναι πλούσια σε αντικαρκινικές ουσίες, είναι πιθανόν να μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από ορισμένες νεοπλασίες, χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμη αποδειχτεί οριστικά...
Τα όσπρια όπως τα φασόλια, τα κουκιά, η φακή, το λουβί, το ρεβύθι, το μπιζέλι, η φάβα κ.λπ., είναι πλούσια σε εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνες. Προσφέρουν επίσης κάλιο, φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και φυτικές ίνες. Είναι φτωχά σε λιπαρές ουσίες και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη.
Τα λιπαρά που περιέχουν ανήκουν στην κατηγορία των ακόρεστων λιπών που είναι ευεργετικά για την υγεία. Τα όσπρια είναι φτηνά τρόφιμα, αλλά πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης!
Τα όσπρια βοηθούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα διότι συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) του αίματος. Η ευεργετική αυτή δράση οφείλεται στις φυτικές ίνες των οσπρίων, που δεν απορροφούνται μετά από την πέψη στο έντερο. Στην πορεία τους διαμέσου του πεπτικού σωλήνα, οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη που βρίσκεται σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν την αποβολή της και μειώνουν την απορρόφησή της από το έντερο. Τα όσπρια συμβάλλουν έτσι στη μείωση της χοληστερόλης αίματος. Μειώνοντας τη χοληστερόλη, τα όσπρια βοηθούν στην πρόληψη στένωσης ζωτικών αρτηριών. Γι’ αυτό τα όσπρια μπορεί να είναι πολύτιμοι σύμμαχοί σας στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και των εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως επίσης και του διαβήτη!
Τα όσπρια βοηθούν κατά της δυσκοιλιότητας εξ αιτίας των διαλυτών φυτικών ινών που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες δεν απορροφούνται από το πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές τους ίνες επειδή δεν απορροφούνται από το έντερο, διευκολύνουν την κίνηση και μεταφορά του περιεχομένου του πεπτικού σωλήνα. Με το μηχανισμό αυτό, τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο για δυσκοιλιότητα.
Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη! Αυτό σημαίνει ότι όταν τρώμε όσπρια δεν υπάρχει απότομη και μεγάλη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον οργανισμό μας να διατηρεί πιο εύκολα κανονικά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Το πάγκρεας δεν καταπονείται με αυτό τον τρόπο διότι δε χρειάζεται να παράγει συνεχώς μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης. Η μείωση της LDL χοληστερόλης που προσφέρει μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, αποτρέπει τη δημιουργία ή αύξηση της αθηρωματικής πλάκας. Η αθηρωμάτωση είναι η αιτία στένωσης ζωτικών αρτηριών όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας, οι καρωτίδες, οι αρτηρίες του εγκεφάλου και άλλες. Η παντελής απουσία χοληστερόλης από τα όσπρια, μαζί με τη δράση τους κατά της αύξησης της κακής χοληστερόλης (LDL), καθιστούν τη διατροφή με όσπρια μια εξαίρετη επιλογή για την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι ο ρόλος των οσπρίων στην πρόληψη ασθενειών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελεί αντικείμενο συνεχών επιστημονικών ερευνών. Τα όσπρια είναι μια κατηγορία τροφίμων που πρέπει να είναι συχνά στο τραπέζι μας. Έχουν πολλά να μας προσφέρουν και μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρές ουσίες και χοληστερόλη που δρουν αρνητικά στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Θα πρέπει να θυμάστε ότι τώρα, πιο επίκαιρα από ποτέ, μέσα από το λάκκο της οικονομικής κρίσης, τα όσπρια μπορούν να σας προσφέρουν ένα... οπλοστάσιο από πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες που είναι σε θέση να σας προστατεύουν από μια σειρά από άσπονδους εχθρούς της υγείας σας...
... ο Δανιήλ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey