Ακούστε τι θέλει η Λέσβος

01/07/2012 - 05:56
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ «ΕΜΠΡΟΣ»
Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, για την εφαρμογή της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που συνοψίσθηκε υπό τον τίτλο «Σχέδιο Καλλικράτης».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ «ΕΜΠΡΟΣ»
Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση

Κύριε Υπουργέ,
Στη διακηρυγμένη αρχή της κυβέρνησής σας για την εφαρμογή της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που συνοψίσθηκε υπό τον τίτλο «Σχέδιο Καλλικράτης», η τοπική κοινωνία της νήσου Λέσβου σε όλες της τις εκφάνσεις (αυτοδιοικητικοί φορείς, κοινωνικοί φορείς, κομματικές οργανώσεις, αιρετοί, ενεργοί πολίτες) αντέδρασε με απόλυτη υπευθυνότητα.
Στη μεγάλη της πλειοψηφία αποδέχθηκε την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, υιοθέτησε την πολιτική της λογική και μάλιστα προέβη σε γενναίες προτάσεις ως προς τη χωροταξική της διάρθρωση, υπερβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό τοπικισμούς, προκαταλήψεις, ατομικές φιλοδοξίες και μικροσυμφέροντα.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ουσίας της μεταρρύθμισης ήταν έως τώρα ασαφές, ότι υπήρχαν -και υπάρχουν ακόμη- σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την επάρκεια και την ταχύτητα διάθεσης των απαραίτητων πόρων για την εφαρμογή των νέων θεσμών, αλλά και ότι υπήρχαν -και υπάρχουν ακόμη- σοβαρές επιφυλάξεις σε θέματα επιμέρους ρυθμίσεων.
Ακόμα όμως και το - σαφώς μικρότερο πλην υπαρκτό - μέρος της τοπικής κοινωνίας που είχε και έχει συνολική αντίθεση με τον «Καλλικράτη», αντέδρασε νηφάλια, εξέφρασε λογικούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις, και συνέβαλε με τον τρόπο του στον αναγκαίο διάλογο εν όψει μιας τόσο βαθιάς σχεδιαζόμενης τομής στον τρόπο οργάνωσης της χώρας.
Θα περίμενε κανείς η υπεύθυνη αυτή κοινωνική στάση να εκτιμηθεί ανάλογα από τους πολιτικά υπευθύνους και οι όποιες αποφάσεις τους να λαμβάνουν υπόψη τις τεκμηριωμένες προτάσεις, αν όχι του συνόλου των κοινωνικών φορέων ή των μεμονωμένων πολιτών, τουλάχιστον των θεσμοθετημένων οργάνων της αυτοδιοίκησης (Δημοτικά Συμβούλια, ΤΕΔΚ κ.λπ.).
Θα περίμενε έστω και μετά τις πρώτες εξόφθαλμα αυθαίρετες ανακοινώσεις περί της χωροταξικής κατανομής στη Λέσβο (όλο το νησί ένας δήμος) ότι θα δινόταν ευκαιρία συγκροτημένης διαβούλευσης στα πλαίσια τεκμηριωμένων επιχειρημάτων. Αντ’ αυτού, η τοπική κοινωνία και οι θεσμοθετημένοι εκπρόσωποί της εισπράττουν από την πλευρά σας απαξίωση, περιφρόνηση, άρνηση διαλόγου και εμμονή απλά σε ένα έωλο και αυθαίρετο ιδεολόγημα που εκφέρεται ως σλόγκαν: «κάθε νησί και ένας δήμος».
Το ιδεολόγημα αυτό που το παρουσιάσατε και ως αρχή της πολιτικής σας, οι ίδιοι αναγνωρίζετε ότι πρέπει να έχει εξαιρέσεις, αφού δεχθήκατε ως αυτονόητη την εξαίρεση των δύο μεγαλύτερων σε έκταση νησιών της χώρας, της Κρήτης και της Εύβοιας, και αρνείσθε να το πράξετε και για το τρίτο, τη Λέσβο, όταν το μοναδικό έγκυρο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας, το ΙΤΑ, θεωρούσε κάτι τέτοιο ως δεδομένο.
Αλλά και επί της ουσίας, προφανώς δεν έχετε σκεφθεί τις πρακτικές συνέπειες της εμμονής σας αυτής, που απειλούν να ακυρώσουν την ουσία της μεταρρύθμισης στην πράξη και να καταστήσουν ακόμα και υποστηρικτές της σε φανατικούς πολέμιους υπό την πίεση της λαϊκής δυσφορίας.
Εντελώς ενδεικτικά, είναι προφανές πως δεν έχετε σκεφθεί ότι:
- ένας αυριανός δήμαρχος, για να διασχίσει απλά το νησί της Λέσβου από τη μία άκρη στην άλλη, χρειάζεται τουλάχιστον δύο ώρες.
- η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένα δήμο θα απαιτεί όχι αίθουσα αλλά γήπεδο, με (εκτός από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους) 73 εκπροσώπους των δημοτικών και κοινοτικών διαμερισμάτων, όπου βέβαια η έννοια της Δημοκρατίας αυτονόητα θα ευτελίζεται σε παρωδία.
- η Λέσβος, σε αντίθεση με άλλα νησιά που έχουν συγκεντρωμένη την πλειοψηφία του πληθυσμού τους σε μια πόλη, έχει στην πόλη της Μυτιλήνης μόλις το 30% και πολλαπλά ζωντανά άλλα πληθυσμιακά και οικονομικά κέντρα.
- οι προτεινόμενοι από τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών φορέων τρεις δήμοι, για λόγους ιστορικούς, γεωγραφικούς και οικονομικούς, μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ισόρροπης ανάπτυξης, αλλά και διαθέτουν την κρίσιμη πληθυσμιακά μάζα για να είναι βιώσιμοι.

Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει δεκάδες ακόμη λόγους που συνηγορούν υπέρ της αποδοχής της πρότασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών φορέων και κατ’ επέκταση του λεσβιακού λαού, αν και στοιχειώδης γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, ακόμη και από εξωτερικό καλόπιστο παρατηρητή, καθιστούν την απαρίθμηση αυτή περιττή.
Σε κάθε περίπτωση, ουδείς έχει το δικαίωμα να στερήσει από τους πολίτες της ακριτικής Λέσβου να χαράξουν το μέλλον τους με υπευθυνότητα, αλλά και να εξασφαλίσουν μέσω της πολλαπλής άμιλλας μεταξύ τριών ισχυρών δήμων την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού τους.

Κύριε Υπουργέ,
Ασφαλώς και μπορείτε να επικαλείσθε τη λαϊκή βούληση που σας έφερε στην εξουσία για να εφαρμόσετε την πολιτική σας. Και ασφαλώς αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής σας η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης». Και ασφαλώς είναι δικαίωμά σας να εφαρμόσετε αυτή σας την πολιτική.
Σε καμμιά περίπτωση, όμως, δεν είναι δικαίωμά σας να αγνοείτε την καθολική αντίθεση μιας τοπικής κοινωνίας, όχι στην ίδια τη μεταρρύθμιση αλλά στην αυθαίρετη και ακραία εφαρμογή της, πολύ περισσότερο δε δεν είναι δικαίωμά σας να αγνοείτε στην περίπτωση της Λέσβου την κοινή λογική.
Κύριε Υπουργέ,
Η αναγνώριση ενός προφανούς λάθους απαιτεί πολιτική γενναιότητα που θέλουμε να πιστεύουμε ότι τη διαθέτετε. Προχωρήστε, λοιπόν, σε αυτό που με αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτέλεια σας ζητούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες της Λέσβου και να είστε βέβαιος ότι μόνο έτσι θα δικαιώσετε την ίδια την ουσία της μεταρρυθμιστικής σας πολιτικής.
Η χθεσινή παλλαϊκή κινητοποίηση δείχνει το δρόμο. Η εφημερίδα αυτή από την πρώτη στιγμή διέθεσε τις στήλες της σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο και σήμερα, απευθυνόμενη σε εσάς, δε φιλοδοξεί να κάνει τίποτε άλλο από το να διερμηνεύσει μια καθολική απαίτηση του λεσβιακού λαού.

«Ε»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey