Για αναλογικότερη εκπροσώπηση

01/07/2012 - 05:56
Έως το τέλος επιδίωξε ο βουλευτής του νομού Λέσβου Σπύρος Γαληνός να πείσει για την αδικία που υφίσταται η Λέσβος με την εφαρμογή του δόγματος «κάθε νησί και δήμος», στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης με την επωνυμία «Καλλικράτης».
Μητροπολιτικό δήμο Λέσβου πρότεινε μιλώντας στη Βουλή ο Σπύρος Γαληνός

Έως το τέλος επιδίωξε ο βουλευτής του νομού Λέσβου Σπύρος Γαληνός να πείσει για την αδικία που υφίσταται η Λέσβος με την εφαρμογή του δόγματος «κάθε νησί και δήμος», στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης με την επωνυμία «Καλλικράτης». Σε μια προσπάθεια να μειωθεί τουλάχιστον το έλλειμμα εκπροσώπησης που θα έχουν στα όργανα της αυτοδιοίκησης οι πολίτες του νησιού, ο κ. Γαληνός εξήγησε την πρόταση που έχει καταθέσει, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι δήμοι και παράλληλα να δημιουργηθεί μητροπολιτικός δήμος με συντονιστική αρμοδιότητα.


Ο κ. Γαληνός, σε δεύτερη ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας, ανέδειξε τους παραλογισμούς του σχεδίου «Καλλικράτης», καθώς και τα ελλείμματα εκπροσώπησης και πρότεινε ένα νέο μοντέλο για τη Λέσβο και όλα τα άλλα μεγάλα νησιά. Όπως είπε, «όσο μεγαλώνουν τεχνητά τα όρια των δήμων, τόσο μειώνεται η αμεσότητα ανάμεσα στον πολίτη και στην εξουσία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανιστεί το έλλειμμα εκπροσώπησης, να αυξηθεί δηλαδή ο αριθμός των κοινοτήτων που η ψήφος τους δε θα είναι σημαντική για την εκλογή του δημάρχου. Δηλαδή, ο αριθμός των πολιτών που η γνώμη του τελικά δε θα μετράει, που δε θα έχουν κανέναν σε τοπικό επίπεδο να ενδιαφερθεί γι’ αυτούς.».

Έλλειμμα δημοκρατίας
Στη συνέχεια, ο βουλευτής, καταθέτοντας και παραδείγματα σύγκρισης μεταξύ μικρών νησιών και Λέσβου, κατέδειξε πως η εφαρμογή του δόγματος «κάθε νησί και δήμος» αυξάνει με ακραίο τρόπο τα όρια του δήμου Λέσβου, παράγει στη μέγιστη κλίμακα έλλειμμα εκπροσώπησης, δηλαδή, όπως επισήμανε, «έλλειμμα Δημοκρατίας. Κι αυτό είναι έγκλημα κατά της τοπικής κοινωνίας.».
Για να λυθεί το πρόβλημα, ο βουλευτής Λέσβου πρότεινε να υιοθετηθούν οι προτάσεις που κατέθεσε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εάν ωστόσο η κυβέρνηση επέμενε «στην ιδεοληπτικού χαρακτήρα και πλήρως αδικαιολόγητη εμμονή της στον ένα δήμο, αυτός να είναι μητροπολιτικού χαρακτήρα».
Ο μητροπολιτικός δήμος, βάσει της πρότασης, λειτουργεί παράλληλα προς τους υφιστάμενους δήμους, εξασφαλίζοντας το συντονισμό των ενεργειών, τις οικονομίες κλίμακας και την αναπτυξιακή δυναμική. Ταυτόχρονα, όμως, οι δήμοι που υπάρχουν σήμερα θα λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο, θα υπάρχει η τοπική εξουσία, εμποδίζοντας να διευρυνθούν τα ελλείμματα εκπροσώπησης. Το σημαντικό είναι ότι σε κάθε έναν από τους σημερινούς δήμους θα πρέπει να υπάρχει αυτόνομη εκλογή, ώστε κάθε δήμαρχος να είναι υπόλογος στους πολίτες του και όχι να εκλέγεται με ένα ψηφοδέλτιο κοινό, που θα είναι υπόλογος του δημάρχου-κυβερνήτη.

Κλίμα απ’ το νησί…
Ο κ. Γαληνός ξεκινώντας την ομιλία του κατέθεσε ό,τι του είχε πει ένας φίλος του απ’ το Πλωμάρι: «Ό,τι και να λέτε εκεί μέσα, συζητάτε, τζάμπα συζητάτε. Εσείς λέτε, επιχειρηματολογείτε, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δε σας ακούει.» Στη συνέχεια, κάνοντας ακόμη μία απόπειρα μεταφοράς του κλίματος που επικρατεί στη Λέσβο, ο κ. Γαληνός μίλησε για την παραίτηση της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Καλλονής και τις καταγγελίες περί αλαζονείας, λέγοντας απευθυνόμενος στο Γιάννη Ραγκούση: «Αυτό βέβαια, κ. Υπουργέ, δε σημαίνει ότι δεν έγινε κοπτοραπτική. Η κοπτοραπτική βέβαια δε γίνεται στα χαμηλά στρώματα, γίνεται στα υψηλά.»
Ένα ακόμη επιχείρημα που ανέλυσε ο βουλευτής για τα περί της εκπροσώπησης, αφορούσε το πόσους δημοτικούς συμβούλους θα έχει με το καινούργιο σχήμα ο κάθε υφιστάμενος δήμος. Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, περιοχές με χιλιάδες κατοίκους θα εκλέγουν ένα δικό τους σύμβουλο. Συγκρίνοντας περιοχές με πέντε κι έξι χιλιάδες πληθυσμό, που μετά βίας θα εκλέγουν ένα σύμβουλο, ο κ. Γαληνός έθεσε σε αντιδιαστολή μικρονήσια, όπως η Σίκινος, η Ανάφη, ο Φολέγανδρος ή και η Κίμωλος, που κάτω από χίλιοι κάτοικοι θα εκλέγουν δήμαρχο και δεκάδες δημοτικούς συμβούλους.
«Σημασία δεν έχουν τα ονόματα. Μπορούν να βρεθούν αυτά. Μπορεί να ονομάζεται μητροπολιτικός δήμος Λέσβου ή οτιδήποτε άλλο», είπε ο κ. Γαληνός, για να καταλήξει: «Το σημαντικό είναι ότι σε κάθε έναν από τους σημερινούς δήμους θα πρέπει να υπάρχει αυτόνομη εκλογή, ώστε κάθε δήμαρχος - αν θέλετε ονομάστε τον και αντιδήμαρχο - να είναι υπόλογος στους πολίτες του και όχι να εκλέγεται με ένα ψηφοδέλτιο κοινό, που θα είναι υπόλογος του δημάρχου - όπως τον λέτε εσείς - κυβερνήτη.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey