Δοκιμές και αναγνώσεις

01/07/2012 - 05:56
14 τέτοια δοκίμια συγκέντρωσε στον παρόντα τόμο ο πανεπιστημιακός Νικόλας Σεβαστάκης. Δοκίμια που κυοφορήθηκαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων με διαφορετικών ειδών κείμενα: έργα πολιτικής σκέψης, φιλοσοφικές γραφές, αλληλογραφίες και κάποια - λίγα - σύγχρονα μυθιστορήματα.
Νικόλας Σεβαστάκης
Πολιτική, λογοτεχνία, φιλοσοφία
Εκδόσεις Opportuna
Πάτρα 2011, σελ. 229

Ο Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1964. Ασχολήθηκε με το φιλοσοφικό και πολιτικό δοκίμιο, την ποίηση και περιστασιακά με τη μετάφραση και την κριτική βιβλίου. Από το 2000 είναι πανεπιστημιακός και τα τελευταία χρόνια διδάσκει πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών τού Α.Π.Θ..
Οξυδερκής στοχαστής, με διεισδυτική και πλατιά σκέψη παρεμβαίνει συχνά στα δημόσια πράγματα, με εξαιρετικά κείμενα, δείγματα της βαθιάς, ουμανιστικής της παιδείας και της κριτικής του ικανότητας.
14 τέτοια δοκίμια συγκέντρωσε στον παρόντα τόμο. «Δοκίμια που κυοφορήθηκαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων με διαφορετικών ειδών κείμενα: έργα πολιτικής σκέψης, φιλοσοφικές γραφές, αλληλογραφίες και κάποια - λίγα - σύγχρονα μυθιστορήματα. Κατά μία έννοια πρόκειται για σκέψεις που σχολιάζουν πλευρές ενός έργου ή στιγμές μιας μαρτυρίας· σκέψεις οι οποίες αναζητούν παράδοξες διασταυρώσεις ιδεών και προεκτάσεις ενός επιχειρήματος στο χρόνο. Αν μπορούμε να μιλούμε εδώ για έναν κεντρικό άξονα, θα μπορούσε να είναι ο δεσμός μεταξύ πολιτισμικών και πολιτικών αποριών σε ορισμένες κρίσιμες καμπές της νεωτερικότητας», γράφει στον πρόλογό του.
Οι τίτλοι των δοκιμίων είναι: Ανάμεσα στην ιδέα και τις μορφές - Η περίπτωση Κονστάν, Το συναίσθημα στην πολιτική - Madame de Staël, Γραφή και απογοήτευση - Επίσκεψη στον επιστολογράφο Φλωμπέρ, Περί ατομικισμού στον Νίτσε - Κάποιες αποχρώσεις, Το πολίτευμα της λογοτεχνίας, Η αντιπολιτική νοημοσύνη - Κάποιες στιγμές του Valéry, Ο Jan Patocka και η κριτική στον «σοσιαλισμό», Το πάθος έξω από τον παράδεισο - Σκέψεις για τη σκέψη του Τζορτζ Στάινερ, Η γραφή και το πολιτικό κακό - Ο «Ζίγκφριντ» του Harry Mulisch, Ηθική μεταμόρφωση και μυθοπλαστικός φιλελευθερισμός - Ένα αμερικανικό μυθιστόρημα, Ο συγγραφέας ως μεσίτης - Η «χώρα όπως είναι» του Richard Ford. Σημείωση για την Ποίηση Ι - Ή γιατί να αγαπούμε την ποίηση;, Σημείωση για την Ποίηση ΙΙ, Σαν επίμετρο, Τρελοί παλιάνθρωποι και ηλίθιοι - Ο συγγραφέας Αντι-βάρβαρος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey