Ανήσυχες σκέψεις

11/10/2022 - 11:30

Στην προεκλογική ομιλία του αείμνηστου Προέδρου Τζων Φ. Κένεντυ, σε κάποια πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είδε ένα πλακάτ που του έκανε εντύπωση. Το πλακάτ έγραφε:«Σε αγαπάμε γιατί έχεις εχθρούς». Το θυμήθηκα τώρα, ύστερα από εξήντα χρόνια, όταν ακούω ότι ο Τούρκος πρόεδρος και ο Ρώσος Πούτιν δεν γουστάρουν τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και μας συνιστούν να τον αλλάξουμε...

Έρχονται συνεπίκουροι των δύο παραπάνω και η αντιπολίτευση, μεγάλη και μικρή, στη χώρα μας.

Παρ' όλα αυτά ο λαός μας «πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος», με το πρωτόγνωρο ένστικτο του και σε πείσμα των ανωτέρω φέρνει πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Παρά τα λάθη του, την πανδημία, τη συνεχή απειλή της Τουρκίας, την ανερμάτιστη επιδοματική πολιτική.

Ανήσυχες σκέψεις (2)

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αντιδρούσαν στη Ρωσία όταν ενσωμάτωσε την Κριμαία, όπως αντέδρασαν τώρα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν θα του άνοιγε η όρεξη του Πούτιν για τη Μεγάλη Ρωσία. Ο Ερντογάν ακολουθεί τα πατήματα του Πούτιν και ονειρεύεται να νεκραναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Άρχισε τις πολεμικές επιχειρήσεις σε κράτη αδύναμα από οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Καραμπάχ και συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα και Κύπρο.

Αλλά αυτές οι δύο χώρες στρατιωτικά και διπλωματικά είναι ισχυρές και έχουν και το δίκιο με το μέρος τους, δεν θα είναι εύκολος στόχος. Επαίρεται ο Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και δεν συγκρίνεται με την φτωχή και μικρή Ελλάδα. Όντως η Τουρκία έχει 83 εκατομμύρια κατοίκους και η Ελλάδα μόλις 11 εκατομμύρια.

Ανήσυχες σκέψεις (3)

Στην οικονομία όμως, παρά τις περιπέτειες της πτώχευσης, ένα ευρώ ισούται με 15-20 τούρκικες λίρες, μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται και ο πληθωρισμός εγγίζει το 80% στην Τουρκία.

Αλλά στην επανάσταση του '21, η Οθωμανική αυτοκρατορία με την βοήθεια των συμμάχων μας ηττήθηκε, το ίδιο συνέβη στους Βαλκανικούς Πολέμους, το ίδιο θα συνέβαινε και στη Μικρασία, αν δεν αρχίζαμε το διχασμό και αν ο Λένιν δεν ενίσχυε στρατιωτικά και πολιτικά τον Μουσταφά Κεμάλ.

Έχω την αίσθηση, απ' αυτά που διαβάζω, ότι ο Ερντογάν φοβάται. Και είναι φυσικό ύστερα από είκοσι χρόνια διακυβέρνησης οι Τούρκοι να θέλουν να δουν και κάποια άλλη κυβέρνηση. Αν συμβεί αυτό ο Ερντογάν και η οικογένεια του θα κληθούν να λογοδοτήσουν για πολλά και ποικίλα σκάνδαλα. Επιπλέον οι Κεμαλιστές που ταπεινώθηκαν και διώχτηκαν από το «Σουλτάνο» θα ζητήσουν εκδίκηση. Γι' αυτό φοβάται.

Ανήσυχες σκέψεις (4)

Για να μη συμβούν όλα αυτά ο Ερντογάν μπορεί να θελήσει να αναβάλει τις εκλογές για το 2023. Αυτό όμως για να συμβεί πρέπει η Τουρκία να βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο σε εμπόλεμη κατάσταση. Εδώ γίνεται απρόβλεπτος και επικίνδυνος, γιατί ένας στριμωγμένος αρχηγός δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει.

Θέλω να πιστεύω ότι η στρατιωτική ηγεσία έχει μελετήσει όλες τις παραμέτρους. Ο στρατός ξέρει να πολεμά όταν έχει άξια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Είδαμε το 2021 πόσο αποτελεσματικό απεδείχθη το τρίδυμο Παναγιωτόπουλος, Φλώρος, Στεφανής. Τα υποβρύχια μας είχαν διεισδύσει εκεί που έπρεπε... και οι Τούρκοι τα έψαχναν αλλού!

Δεν είναι ώρα για νταηλίκια αλλά αν οι ανόητοι δικτάτορες δεν απέσυραν τη Μεραρχία που είχαμε στην Κύπρο, οι Τούρκοι δεν θα τολμούσαν ν' αποβιβαστούν στο νησί και να καταλάβουν το 37% του εδάφους του. Είπαν ότι τότε ο Παπαδόπουλος πιέστηκε από τους Αμερικανούς και απέσυρε τη Μεραρχία. Γι' αυτό τόνισα παραπάνω ότι ο στρατός μεγαλουργεί όταν έχει άξια πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Θέλω να καταλήξω ότι οι παραπάνω σκέψεις είναι απόρροια όσων διαβάζω στον Τύπο και στα βιβλία.

Τέλος η Ελλάδα ποτέ δεν νικήθηκε στη θάλασσα.

Ο φασισμός ανθεί

Πρώτη η Σουηδία ύστερα από σαράντα χρόνια σοσιαλδημοκρατίας, έφερε στην επιφάνεια δεξιά και ακροδεξιά κόμματα.

Ακολουθεί η γειτονική Ιταλία, η οποία μετά το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, διοικήθηκε από δημοκρατικές κυβερνήσεις με ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα (Μπερλίγκουερ).

Έχω ένα ρητορικό ερώτημα: Ενώ τα φασιστικά κόμματα στον κόσμο αποκτούν ισχύ και διεκδικούν την εξουσία κανένα κομμουνιστικό κόμμα στις αστικές δημοκρατίες δεν είναι τόσο ισχυρό που να μπορέσει να κυριαρχήσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα και στη Ρωσία και στην Κίνα τα καθεστώτα έβαλαν «αρκετό νερό στο κρασί τους». Οι κοινωνιολόγοι έχουν εδώ τον λόγο.

Οι Βασιλείες

Ο τελευταίος βασιλιάς του Μαρόκου Χασάν Β' είχε πει μισό αιώνα πριν, ότι «απ' όλες τις Βασιλείες στον κόσμο θα μείνει μόνο η βασιλεία της Αγγλίας και ο Ρήγας (βασιλιάς) της τράπουλας».

Τον θυμήθηκα αυτές τις ημέρες με το θάνατο της υπέργηρης Ελισάβετ Β', Βασίλισσας της Αγγλίας. Οι αναμένοντες, Άγγλοι και μη, στην ουρά που έφτανε τα 16 χιλιόμετρα και για να φτάσεις στον σκήνωμα ήθελες 15 ώρες, υπομονετικά ανέχονταν την ταλαιπωρία. Ποτέ δεν συμπάθησα τους «κληρονομικώ δικαιώματι, ελέου Θεού» βασιλιάδες και ποτέ δεν θα διέθετα τον πολύτιμο χρόνο μου για προσκυνήματα. Είναι νωπές ακόμα οι πληγές που άφησαν στη χώρα μου οι βασιλιάδες Κωνσταντίνος Α' του Γεωργίου με το διχασμό, Γεώργιος Β' δικτατορία του Μεταξά και η Φρειδερίκη. Τέλος.



Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey