FOLLOW US

Υγεία

  • Αιμοδυναμικό, ανακαινισμένο Νοσοκομείο, ΤΟΜΥ, στο φόντο των ελλείψεων και της κατάργησης του 24ωρου ΠΕΔΥ
Υποδομές χωρίς προσωπικό;

Η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του υπό δημιουργία αιμοδυναμικού τμήματος στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με προϋπολογισμό 615.000 ευρώ είναι γεγονός μετά τη θετική αξιολόγηση και ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Και βέβαια ένα χαρμόσυνο γεγονός που συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία του πολυπόθητου τμήματος στο «Βοστάνειο», η αναγκαιότητα του οποίου προβλήθηκε ιδιαίτερα με το χαμό του νέου σε ηλικία Λιμενικού Παναγιώτη Κυμούρη. Μαζί με το ήδη ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο πλέον Νοσοκομείο Μυτιλήνης, οι υποδομές της δημόσιας υγείας για τα δεδομένα της επαρχίας, αλλά και της οικονομικής κρίσης βελτιώνονται άμεσα για τους Λέσβιους. Την ίδια ώρα οι συζητήσεις της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Όλγας Ιορδανίδου με τον δήμαρχο Λέσβου για τη δημιουργία Πολυδύναμου Ιατρείου στην Αγιάσο και τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στον Μανταμάδο ή οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα κτήρια των Κ. Υ. Άντισσας και Πλωμαρίου, αλλά και τα ΤΟΜΥ πνέουν αισιοδοξία. Μπορούν όμως όλες αυτές οι υποδομές να εξασφαλίσουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, όταν είναι ήδη οι υφιστάμενες δομές υποστελεχωμένες;

Το ΠΕΔΥ

Το πρώτο καμπανάκι έχει χτυπήσει εδώ και καιρό με τα όσα ακούγονταν και πλέον επισημοποιήθηκαν από τα χείλη της κ. Ιορδανίδου ότι προτίθεται να καταργήσει την 24ωρη λειτουργία στο πρώην ΠΕΔΥ (Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης) για… να «ξεκουραστούν οι γιατροί». Σύμφωνα με δηλώσεις της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ, αντί να δοθεί λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιοριστεί η λειτουργία του σε δύο βάρδιες (8.00 με 20.00). Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος σημειώνοντας: «Η συνεχιζόμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών Υγείας με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχει φέρει σε οριακή κατάσταση τη λειτουργία του κέντρου Υγείας Μυτιλήνης. Πρόκειται για τη μοναδική δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας στη Μυτιλήνη, μια πόλη 30.000 κατοίκων. Το κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, πρώην ΠΕΔΥ, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, λειτουργεί ως τώρα σε 24ωρη βάση μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με τις εφημερίες, ένας γιατρός σε ενεργή και ένας σε μικτή (έως τις 21.00) καλύπτονται στοιχειωδώς οι ανάγκες όλου του 24ώρου»
Αυτή τη στιγμή, συνολικά στο κέντρο υπηρετούν 3 κλινικοί γιατροί, ένας Γενικής Ιατρικής, ο οποίος είναι επικουρικός, ένας Γυναικολόγος και ένας Πνευμονολόγος και 31 άτομα βοηθητικό προσωπικό. Ο διευθυντής του ΚΥ Μυτιλήνης, Μιχάλης Χατζηγιάννης εξηγεί στο «Ε» ότι εάν το 24ωρο γίνει 12ωρο, θα απαιτούνται- κι όμως- περισσότεροι γιατροί. «Δεν γίνεται να υπάρχει η απαίτηση οι Μυτιληνιοί να αρρωσταίνουν πριν τις 8 το βράδυ και όχι τα σαββατοκύριακα. Αν δεν συμβαίνει αυτό, που είναι και το πιο πιθανό θα υπάρξει πολύ μεγάλη συμφόρηση στο Νοσοκομείο» προσθέτει.
Τα 5 ΤΟΜΥ
Για τις μονάδες ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) η κ. Ιορδανίδου είπε ότι θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις γιατρών καθώς από την πρώτη πρόσκληση μόνο ένας γιατρός εκδήλωσε ενδιαφέρον για όλη τη Λέσβο, ενώ ο σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσουν πέντε τέτοιες μονάδες στο νησί. Αναζητείται κτίριο για να μισθώσει η 2η ΥΠΕ για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε. Μάλιστα ειπώθηκε ότι στον σχεδιασμό για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, σε περίπτωση που δεν βρεθούν γιατροί, θα μετακινηθούν από τα Κέντρα Υγείας για να το στελεχώσουν. Δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε ότι εδώ υπάρχουν προβλήματα υποστελέχωσης σε όλες τις μονάδες υγείας- και ειδικά στα Κ.Υ τα εντόπισε και η ίδια. Ποιος ο λόγος να ενταθούν, μετακινώντας προσωπικό για να δημιουργηθούν νέες μονάδες αν δεν έρθουν γιατροί να τις λειτουργήσουν; Η δε εξαγγελία της διοικήτριας της ΥΠΕ ότι νέες θέσεις -περί τις 100- θα καλυφθούν από την πρόσκληση για μόνιμους γιατρούς που θα προκηρυχτεί το επόμενο δίμηνο και για τη Λέσβο αυτές είναι ελάχιστες (!), αλλά «όσο η χώρα θα βγαίνει από την επιτροπεία τόσο θα προκηρύσσονται περισσότερες μόνιμες θέσεις», μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να προκαλέσει.

Και το αιμοδυναμικό
Επιστρέφουμε στο Αιμοδυναμικό Τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που δεν αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα, σύμφωνα με το προσωπικό του «Βοστανείου». Ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου, Φώτης Παπαλυσάνδρου ανέφερε στο «Ε» ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο, σε ό,τι αφορά την παράδοση του αιμοδυναμικού. Ωστόσο μας επεσήμανε ότι μια τέτοια υποδομή δεν απαιτεί απλώς περαιτέρω προσωπικό, και μάλιστα σε 24ωρη βάση (τεχνολόγο, νοσηλευτές, καρδιολόγους), αλλά και άτομα ειδικευμένα και με εμπειρία. «Έχει σημασία να ξεκινήσει με καλές προδιαγραφές», σχολίασε χαρακτηριστικά. Όπερ σημαίνει ότι μπορεί οι εμπλεκόμενοι των υπογραφών, σε ό,τι αφορά την υγεία, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και βέβαια το υπουργείο Υγείας να ανάβουν το πράσινο φως για τη βελτίωση και ακόμα καλύτερα τη δημιουργία νέων και σύγχρονων υποδομών. Αν όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν δει και δεν συνδέσει μακροπρόθεσμα τη λειτουργία όλων αυτών με το απαραίτητο προσωπικό, τότε θα θυμίζουν ολυμπιακά ακίνητα που ερήμωσαν αναξιοποίητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 14:54
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top