Παράσταση διαμαρτυρίας των υπαλλήλων του ακτινολογικού για τον όγκο των εργασιών από μειωμένο αριθμό εργαζομένων. Παρέμβαση του Διοικητή Γ. Καμπούρη για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού και υπόσχεση για δύο νέες προσλήψεις

Βελτιωτικές κινήσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ακτινολογικού του «Βοστάνειου»

19/12/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 20/12/2022 - 09:49

Μεταφορά δύο ακτινοδιαγνωστών από το Αξονικό / Μαγνητικό στο Κλασσικό Ακτινολογικό Τμήμα και αίτημα της Διοίκησης του Νοσοκομείου προς τους αρμόδιους για πρόσληψη δύο επιπλέον ακτινοδιαγνωστών είναι η λύση που έδωσε ο Διοικητής του Βοστάνειου Γιώργος Καμπούρης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και ένα χρόνο στο κλασικό ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου. Παράλληλα, στο πλαίσιο αποφόρτισης του Κλασικού Ακτινολογικού, μετέφερε την υπηρεσία μέτρησης οστικής μάζας από το Κλασικό Ακτινολογικό στον Αξονικό / Μαγνητικό Τομογράφο.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 οι εργαζόμενοι του κλασικού ακτινολογικού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας προκειμένου να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων του κλασικού ακτινολογικού όταν ο όγκος εργασίας παραμένει ο ίδιος. Οι εργαζόμενοι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έκαναν λόγο για μεροληπτική στάση από την συντονίστρια του ακτινοδιαγνωστικού τομέα. 

Από την παράσταση διαμαρτυρίας

Το πρόβλημα, όπως ειπώθηκε είχε παρουσιαστεί στο Βοστάνειο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Και τότε οι εργαζόμενοι του κλασικού ακτινοδιαγνωστικού, όπως υποστηρίζουν, είχαν επισημάνει τη διαφαινόμενη μείωση προσωπικού, όταν από άτομα του κλασικού ακτινολογικού επρόκειτο να επανδρωθεί το αιμοδυναμικό τμήμα, όπως και έγινε, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι τα άτομα που έφυγαν θα έπρεπε να αντικατασταθούν. «Δεν είναι καθόλου υπερβολή ότι ήμασταν 16 άτομα και αυτό εύκολα αποδεικνύεται. Τώρα είμαστε 9. Είχαμε ένα κλασικό ακτινολογικό με άριστη λειτουργία που εξυπηρετούσε ταχύτατα όλες τις κλινικές, όλα τα τμήματα και όλους τους εισερχόμενους ασθενείς» είπε εκ μέρους των εργαζομένων του κλασικού ακτινολογικού ο κ. Νίκος Πατερέλλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.  

Η στελέχωση και οι ανάγκες  

Το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα περιλαμβάνει το Κλασικό Ακτινολογικό, τον Αξονικό / Μαγνητικό Τομογράφο και το Αιμοδυναμικό. Στο Κλασικό Ακτινολογικό υπήρχαν από τον Σεπτέμβριο του 2021μέχρι τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τουλάχιστον, 9 άτομα. Στον Αξονικό / Μαγνητικό Τομογράφο υπάρχουν 9 άτομα και 2 ακτινοδιαγνώστες στο αιμοδυναμικό που είχαν μεταφερθεί από το Κλασσικό Ακτινολογικό.  

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όγκος των περιστατικών που καλούνται να εξυπηρετήσουν το χρόνο τα στελέχη του Κλασικού Ακτινολογικού ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία στις 40.000. Αυτό γιατί σχεδόν όλα τα περιστατικά που εισάγονται πραγματοποιούν ακτινογραφία, για την οποία αρμόδιο είναι το Κλασσικό Ακτινολογικό.  

Στον Αξονικό / Μαγνητικό Τομογράφο ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κυμαίνεται στις 4.000 το χρόνο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αξονικός / Μαγνητικός Τομογράφος εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά και τις κλινικές του Νοσοκομείου ως προς τον αξονικό. Σε ότι έχει να κάνει με τις μαγνητικές σύμφωνα με τους υπεύθυνους του τμήματος την μέρα εξυπηρετούνται μόνο 3-4 εξωτερικά ραντεβού με χρόνο αναμονής τουλάχιστον 3 μήνες.  

Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι πολίτες, που δεν είναι ασθενείς, για αξονικές τομογραφίες πρέπει να απευθύνονται σε εξωτερικές μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την οικονομική επιβάρυνση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Ακόμη προκύπτει μία άνιση κατανομή υπαλλήλων / ακτινοδιαγνωστών για έναν εξολοκλήρου διαφορετικό αριθμό παρεχόμενων υπηρεσιών 40.000 για το Κλασικό Ακτινολογικό και 4.000 για τον Αξονικό / Μαγνητικό Τομογράφο. 9 ακτοδιαγνώστες για το Κλασικό Ακτινολογικό και 9 ακτινοδιαγνώστες για τον Αξονικό / Μαγνητικό Τομογράφο.  

«Λειτουργούμε με 9 άτομα, τα οφειλόμενα ρεπό είναι 250, τα έχουμε δουλέψει και υπάρχουν υπόλοιπα αδειών από το 2021. Η μείωση του προσωπικού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω οφείλεται στη μόνιμη μετακίνηση σε άλλο τμήμα, σε αποχωρήσεις συναδέλφων λόγω μεταφοράς τους σε άλλο νοσοκομείο εκτός νησιού, σε μακροχρόνιες άδειες τοκετού, μητρότητας, ανατροφής. Πρόσφατα, ένας ακόμα συνάδελφος έλαβε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια λόγω ατυχήματος. Η πληροφορία που ακούστηκε ότι κάποιος συνταξιοδοτήθηκε, δεν ισχύει. Το πρόβλημα είναι γνωστό στους ανωτέρους εδώ και πολλούς μήνες. Έχουν γίνει εκκλήσεις επανειλημμένως για πρόσληψη προσωπικού ώστε να επιστρέψει το κλασικό ακτινολογικό στην ομαλή του λειτουργία. Εμείς οι εργαζόμενοι του τμήματος αυτού δε ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας» ανέφεραν, μεταξύ άλλων τα στελέχη του Κλασικού Ακτινολογικού.  

Η λύση Καμπούρη  

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης

Ο κ. Καμπούρης για το συγκεκριμένο ζήτημα τόνισε ότι υπήρξαν κάποιες υπερβολές και συμπλήρωσε ότι τεχνολόγοι - ακτινοδιαγνώστες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης είναι 24 στο σύνολο του Ακτινολογικού Τμήματος. Επισήμανε ότι έγινε γνώστης του θέματος μετά τις καταγγελίες και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να λυθεί σε επίπεδο Συντονίστριας του Ακτινολογικού όπου υπάγονται τα τρία επί μέρους τμήματα με στόχο να υπάρξει μία δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων. «Διαπιστώθηκε μετά από έρευνα της Διοίκησης μετά τις καταγγελίες που έγιναν ότι στο Κλασικό Ακτινολογικό 4 άτομα είχαν φύγει με άδειες κυήσεως ή αναρρωτικές μακρές άδειες και δεν υπήρχε δυνατότητα να καλυφθούν. Το υποτμήμα του Κλασικού Ακτινολογικού πιέστηκε πάρα πολύ, ενώ θα έπρεπε να πάρουν δύο άτομα από το άλλο Τμήμα {Αξονικός / Μαγνητικός} που είναι σε πολύ καλή κατάσταση και να τα μεταφέρουν στο Κλασικό Ακτινολογικό προκειμένου να εξισορροπήσουν την κατάσταση. Δεν το έκαναν άμεσα. Εμείς δώσαμε διοικητική λύση και από το δεύτερο ήμιση του μήνα κάναμε τις αναγκαίες μετακινήσεις προσωπικού και ταυτόχρονα ζητήσαμε την πρόσληψη 2 ακτινοδιαγνωστών» είπε ο κ. Καμπούρης και επισήμανε «Δόθηκε οδηγία από την Διοίκηση να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων των δύο υποτμημάτων». 

Παράλληλα η Διοίκηση του Νοσοκομείου στην προσπάθεια αποφόρτισης του Κλασικού Ακτινολογικού μετέφερε την υπηρεσία μέτρησης οστικής μάζας στον Αξονικό / Μαγνητικό Τομογράφο.  

«Μεροληπτική στάση της συντονίστριας»  

Οι εργαζόμενοι του Κλασικού Ακτινολογικού στις δηλώσεις τους έκαναν λόγο για μεροληπτική συμπεριφορά από την πλευρά της Συντονίστριας του Ακτινολογικού Τμήματος. Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Ζητήσαμε βοήθεια από όμορο τμήμα. Μας την αρνήθηκαν. Με λύπη μας αντιληφθήκαμε ότι σε αυτή τη στάση συνηγόρησε η συντονίστρια του ακτινοδιαγνωστικού τομέα. Αυτή τη μεροληπτική στάση απέναντί μας, δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε. Γνώμη μας, θα έπρεπε να προσπαθεί για το κοινό καλό όλων των τμημάτων που συνθέτουν τον ακτινοδιαγνωστικό τομέα και να είναι δίκαιη ως προς την ορθότερη κατανομή του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση πρότεινε μία προσωρινή λύση που θα μας έβγαζε από αυτή τη δύσκολη θέση, αλλά απορρίφθηκε από τη συντονίστρια. Μας προτάθηκε μείωση ατόμων σε κάθε βάρδια. Θεωρούμε ότι αυτό θα έχει περαιτέρω επίπτωση στην υπάρχουσα σωματική κόπωση. Επίσης, ο χρόνος εξυπηρέτησης ασθενών θα είναι πέραν ή και διπλάσιος του αναμενόμενου. Μας προτάθηκε, επίσης, να μην πηγαίνουμε σε απογευματινά χειρουργεία. Οι ορθοπεδικοί και οι χειρούργοι είναι ενήμεροι; Συμφωνούν;  

Αυτό το διάστημα που προσπαθούμε να καταδείξουμε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχουμε δεχθεί απειλές, προσβολές και υποτιμητικά σχόλια του τύπου «πού βρήκατε 250 ρεπό;» Απαντάμε «Δεν είμαστε ψεύτες. Τα δουλέψαμε». Και έχουμε στοιχεία για όσα λέμε. Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια τιμωρητική διάθεση να μας υποβάλουν σε πρόσθετη εργασία με ποιο σκοπό, τη σωματική μας εξάντληση;  

Εμείς οι εργαζόμενοι του κλασικού ακτινολογικού είμαστε περήφανοι για την προσφορά μας στον συνάνθρωπό μας και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε. Είμαστε περήφανοι που βάλαμε πλάτη όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δουλεύοντας διπλοβάρδιες αγόγγυστα και με φιλότιμο. Γιατί εμείς το θέλαμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο και το νοσοκομείο. Όμως, μετά από τόσο καιρό προσπάθειας έχουμε καταβληθεί σωματικά και ψυχικά. Σε αυτούς που θέλουν να μας εξαθλιώσουν και παίζουν με τις ζωές μας αλλά και με τις ζωές των ασθενών, αφού με τέτοια πίεση που δεχόμαστε καθημερινά ένα λάθος είναι σχεδόν αναπόφευκτο, απαντάμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να βρεθεί λύση».  

Σε ότι έχει να κάνει με την μεροληπτική συμπεριφορά από άποψη συντονίστριας, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι γι΄αυτό το λόγο υπήρξε άμεση παρέμβαση από την Διοίκηση όταν έγινε σε αυτή γνωστό το θέμα μετά τις καταγγελίες. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey