Ακριβή μου υγεία

O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας Φώτο αρχείου: Ιγνάτης Τσικνής

Το νέο σχέδιο Νόμου για το ΕΣΥ και οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας

05/12/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 05/12/2022 - 12:38

Την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου για την Υγεία έχει εκφράσει η Ιατρική Κοινότητα του νησιού μας, αλλά και οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, όσο και η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για ένα σχέδιο νόμου, που γεννά προβλήματα και ανισότητες, ενώ δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την παροχή των υπηρεσιών υγείας στους οικονομικά ασθενέστερους.  

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν κατατεθεί και επρόκειτο να τεθούν προς ψήφιση, είναι διατάξεις οι οποίες αλλάζουν εκ βάθρων τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ», αναφέρει σε δήλωσή του στο «Ε», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας και επισήμανε ότι οι διατάξεις αυτές το μόνο που δημιουργούν είναι προβλήματα και ανισότητες στο σύνολο του Ιατρικού Σώματος, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα. 

Παράλληλα ο κ. Προβέτζας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι διαχρονικά έχουν συσσωρευτεί προβλήματα στο σύστημα υγείας, τα οποία είναι και άλυτα, αφού δεν έχουν δρομολογηθεί ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το σκέλος αναφορά έγινε στην υποστελέχωση του ΕΣΥ, στις συνθήκες εργασίας, στην επιστημονική εξέλιξη, στις αξιοπρεπείς αμοιβές, στην ασφάλεια στην εργασία αλλά και στα κίνητρα προσέλκυσης νέων γιατρών.  

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου εξήγησε ότι τα παραπάνω προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με μέτρα που προβλέπει το σχέδιο νόμου και φυσικά χωρίς οικονομικούς πόρους.  

Μάλιστα ανέφερε ότι η χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Ελλάδα αγγίζουν το 4%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος τοποθετείται στο 7%. Και σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης με στόχο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο της θεσμοθετώντας το άρθρο 10 στο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, όπου καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών ιατρών, παρέχοντας τους το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου με πληρωμή από ασθενείς» σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τους γιατρούς, αποτελεί τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ καθώς αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενισχύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών, θεσπίζει γιατρούς δύο ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ενάντια στα ιδιωτικά ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, οδηγεί χιλιάδες γιατρούς του ιδιωτικού τομέα στη φτωχοποίηση ή στο εξωτερικό, αυξάνει την παραοικονομία στο σύστημα υγείας και αναγκάζει πλέον τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο του ΕΣΥ. 

Αναμένεται κλιμάκωση  

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου είναι σε συνεχή επαφή με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο σε ότι έχει να κάνει με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ήδη την εβδομάδα που κύλησε υπήρξε κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στις 29 Νοεμβρίου όσο και στη 1Δεκεμβρίου 2022.  

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου, από τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ, Αλέξανδρο Ζάμπρα και τα μέλη του ΔΣ, Νίκος Μαρίνος και Νίκος Χρυσαφίδης.  

«Με το νέο σχέδιο νόμου, καταργείται η Πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση (ΠΑΑ) στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, ανοίγει επιπλέον διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση. 

Όμως, η κατάργηση της ΠΑΑ ισοδυναμεί με πλήρη καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας. Πλέον, εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί η ρύθμιση, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές δημόσιες μόνο κατ’ όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία. Το μέτρο έρχεται να «κουμπώσει» με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε να ωθήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι» είπαν μεταξύ άλλων στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσαν: «Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ (ακολουθώντας το δόγμα των δημοσιονομικών αναγκών, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις) κλείνει μία - μία τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας στον άνεργο, στον φτωχό, στο μετανάστη, στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο. Μετατρέπει ταυτόχρονα όσους ήδη εργαζόμαστε στο ΕΣΥ και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν ανοιχτό νοσοκομείο σε όλες και όλους, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε προσωπικό δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Μας μετατρέπει σε επιστήμονες φτωχοκομείου, αφού η πρώτη ταχύτητα θα είναι αυτοί που «τα φέρνουν». 

ΣΥΡΙΖΑ: «Νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ»  

«Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και η δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ οι ιδιώτες (με το αζημίωτο, από τις τσέπες των ασθενών φυσικά) καταλύει στην πράξη την εμβληματικότερη κατάκτηση του κινήματος της μεταπολίτευσης, το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας! Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και μάλιστα σε μια χώρα όπου οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Να μην το επιτρέψουμε! Το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ δεν είναι υπόθεση των γιατρών, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας!» σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση τα στελέχη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey