FOLLOW US

Υγεία

  • Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και σε λίγους μήνες παραδίδεται έτοιμο!
Το «Ε» ξεναγήθηκε στο νέο Νοσοκομείο Μυτιλήνης! (vid)

Από το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής και αναδιάρθρωσης του -μοναδικού σε όλο το νησί μας- Νοσοκομείου Μυτιλήνης και σε λίγους μήνες ετοιμάζεται να παραδοθεί... «του κουτιού».

Αλλαγή χώρων, μετακομίσεις κλινικών, ολοκαίνουριες μονάδες συνθέτουν τη νέα εικόνα του «Βοστανείου», όπως μας ξενάγησε σε αυτό η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου με τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη αλλά και τον εντεταλμένο σύμβουλο δημόσιας υγείας και διευθυντή της μαιευτικής κλινικής Παναγιώτη Προβέτζα, στελέχη του Νοσοκομείου και την τεχνική υπηρεσία αλλά και τον εργοταξιάρχη. Μόνη «παραφωνία» -που όλοι ευελπιστούμε να επιλυθεί άμεσα- μέσα στο σύγχρονο έργο που κατασκευάζεται στην πόλη μας είναι η έλλειψη προσωπικού και γιατρών, κάτι για το οποίο έκανε έκκληση ακόμα μια φορά η Χριστιάνα Καλογήρου στο «Ε». Δείτε το σχετικό βίντεο που ετοίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα στο emprosnet.gr.
«Το μόνο ίσως που παραμένει κοινό στο παλιό και νέο Νοσοκομείο είναι οι σκάλες του! Επειδή το επισκεπτόμασταν συχνά κατά την εξέλιξή του με τον Θ. Βαλσαμίδη, δεν μπορούμε να πιστέψουμε τη διαφορά που έχει βδομάδα την εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καλογήρου, και ευχαρίστησε τον προηγούμενο διοικητή Βασίλη Μουζάλα για τη συμβολή του στο έργο καθώς και όλο το προσωπικό του «Βοστανείου» που έβαλε πλάτη για να το λειτουργεί παράλληλα με τις εργασίες. Τέλη Αυγούστου με αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Ε» ο εργοταξιάρχης Αναστάσιος Χαραλαμπόπουλος.


Εκεί που ήταν εργοτάξιο επί διοίκησης Βασίλη Μουζάλα ορθώθηκε νέο κτήριο, φωτό Φεβρουάριος 2014

 

«Οι εργασίες που απομένουν είναι στο αριστερό τμήμα του παλαιού κτηρίου (ΚΠ) που ανακαινίζεται. Φεύγουν όλα τα παλαιά τμήματα του κτηρίου και ανακαινίζεται πλήρως», εξηγεί. Πέραν των παλαιών κτηρίων, το Νοσοκομείο θα εκτείνεται σε περίπου 7.000 τετραγωνικά. Έτσι πλέον θα έχουμε τα εξής κτήρια: το παλιό (ΚΠ) που είναι το μεγαλύτερο, το Ν5, κτήριο που έγινε πριν από μια δεκαετία, το παλιό μαιευτικό (ΚΝ)και το Ν1, που είναι το παιδιατρικό τμήμα και το ΩΡΥΛΑ. «Επειδή οι εργασίες γίνονται σε παλιό κτήριο και σε Νοσοκομείο που λειτουργεί κανονικά, πάντα υπάρχουν ορισμένα προβλήματα αναφορικά με την οργάνωση των εργασιών. Γιατί πρέπει το νοσοκομείο να λειτουργεί σωστά, όπως ορίζουν οι κανονισμοί», τόνισε αναφορικά με τις δυσκολίες που συνάντησε η εταιρεία.


Η Χ. Καλογήρου με τον Π. Προβέτζα έξω από το παλαιό κτήριο του Νοσοκομείου, που έχει χωριστεί στα δύο από τις εργασίες

 

Ο Π. Προβέτζας
«Πέραν της μιας πτέρυγας, έγιναν δύο νέες, αυτή που φιλοξενεί σήμερα το παιδιατρικό, την ΩΡΥΛΑ κλινική και το οφθαλμολογικό. Έγινε καινούριο γυναικολογικό-μαιευτικό τμήμα, το οποίο θα έλεγα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κτήρια των Αθηνών. Κι έτσι θα έλεγα ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο ευχάριστο και το έργο των γιατρών. Έτσι οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται είναι υψηλές και αναβαθμισμένες», τόνισε ο Παναγιώτης Προβέτζας, με την ιδιότητα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου και διευθυντή της μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής.

 

Η Χ. Καλογήρου
Το έργο της ανακατασκευής του «Βοστάνειου» Νοσοκομείου Μυτιλήνης σιγά σιγά ολοκληρώνεται, ανέφερε η κ. Καλογήρου, μιλώντας έξω από την παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου που έχει χωριστεί στα δύο, καθώς στα μέχρι πρότινος εξωτερικά ιατρεία έχει μπει... μπουλντόζα!
«Ήταν ένα ζητούμενο πολλών χρόνων της κοινωνίας της Μυτιλήνης. Τίποτα δεν ήταν εύκολο και πάρα πολλές δυσκολίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έργου. Άλλωστε όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να λειτουργεί ένα Νοσοκομείο και παράλληλα να εξελίσσεται ένα μεγάλο έργο εκατομμυρίων. Εμείς ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη Διαχειριστική Αρχή, που είναι ο αρμόδιος φορέας της χρηματοδότησης του έργου, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και κατά την περίοδο των capital controls και τις τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν και έπρεπε να ξεπεραστούν. Ήδη βλέπουμε ότι το μισό Νοσοκομείο φτιάχνεται και το άλλο μισό είναι έτοιμο».

 


Σύστημα logistics εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια για την οργάνωση και τον συντονισμό όλων των αναλώσιμων και πλέον στεγάζεται στις αποθήκες

 

Έκκληση για προσωπικό
«Όραμά μας είναι να παραδώσουμε στην κοινωνία ένα σύγχρονο Νοσοκομείο με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό που έρχεται να λύσει πολλά ζητήματα στον τομέα της υγείας στα νησιά μας, ώστε να μη χρειάζεται οι ασθενείς να μετακινούνται για να έχουν εκείνη την περίθαλψη που χρειάζονται», πρόσθεσε.
«Για να μπορέσει να αξιοποιηθεί αυτό το μεγάλο έργο με ευρωπαϊκούς πόρους -που διατέθηκαν στο Νοσοκομείο και όχι αλλού- πρέπει η Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να στελεχώσουν το Νοσοκομείο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», επεσήμανε η περιφερειάρχης.
«Το έργο αυτό πέρασε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ στο επόμενο, που υλοποιείται σήμερα, κάτι που κατάφερε με επιτυχία να διαχειριστεί η Περιφέρεια και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία, δεδομένου ότι ξεκίνησαν τα capital controls», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βαλσαμίδης.


Οι περίφημες σκάλες, που είναι οι μόνες ίδιες με παλιά, τις οποίες ανεβαίνουν οι Χ. Καλογήρου, Θ. Βαλσαμίδης. Α. Χαραλαμπόπουλος και στελέχη του «Βοστανείου»

 

Το έργο

Το έργο «Αναδιαρρυθμίσεις - Επεκτάσεις και Προμήθεια - Εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης» έχει συνολικό προϋπολογισμό 25.208.900 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο νέα κτήρια συνολικού εμβαδού 1.828 m2 και 2.758 m2 αντίστοιχα καθώς και να εκσυγχρονιστούν τα δύο κτήρια της παλαιάς πτέρυγας συνολικού εμβαδού 6.048 m2 και 2.230 m2 αντίστοιχα, να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος και να πραγματοποιηθεί η προμήθεια-εγκατάσταση του απαραίτητου ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί τα δύο νέα κτήρια και έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού τους. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του ενός παλαιού κτηρίου (ΚΝ) καθώς και το ½ του παλαιού κτηρίου (ΚΠ) κατασκευής 1931. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποπεράτωσης της ανακατασκευής του παλαιού κτηρίου καθώς και οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2017.

 

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 13:46
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top