Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας ανά σκεύασμα

22/10/2021 - 09:36

Στην αποτροπή 8.400 θανάτων οδήγησε ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι της Covid-19. Μάλιστα εκτιμάται ότι εάν οι πολίτες άνω των 50 ετών είχαν ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών και είχαν εμβολιαστεί έως τα μέσα Ιουλίου, θα είχαν σωθεί επιπλέον 1.200 ανθρώπινες ζωές. Τα τεράστια οφέλη του εμβολιασμού στην Ελλάδα παρουσίασε σε έκτακτη ενημέρωση ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος προειδοποίησε για μια δύσκολη χειμερινή περίοδο, με ένα νέο κύμα της COVID-19 προ των πυλών, τονίζοντας ότι «όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου στην πατρίδα μας».

Ο καθηγητής παρουσίασε τα δεδομένα από την ελληνική εμπειρία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την COVID-19 έναντι του κινδύνου θανάτου και νοσηλείας σε ΜΕΘ. Οπως είπε, δύο λόγοι επέβαλαν αυτή την ανάλυση: η ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα, αλλά και η παρερμηνεία επιστημονικών παρατηρήσεων που οδηγούν σε λανθασμένες αντιλήψεις για τα οφέλη του εμβολίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, «όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και δυστυχώς οδηγεί αρκετούς συμπολίτες μας στη λανθασμένη αντίληψη πως τα εμβόλια δεν προστατεύουν».

Ανάλυση ανά σκεύασμα

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι θανάτου είναι της τάξης του 91% για τους πλήρως εμβολιασμένους και κατά 74% για τους ατελώς εμβολιασμένους. Αναλύοντας τα δεδομένα ανά εμβόλιο προκύπτει ότι το ποσοστό προστασίας για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι στο 97% για το εμβόλιο της Moderna, στο 94% για το εμβόλιο της AstraZeneca, στο 90% για το εμβόλιο της Phizer και στο 72% για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson..

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του κινδύνου θανάτου παραμένει υψηλή και για τα άτομα άνω των 60 ετών και είναι στο 97% για το Moderna, στο 97% για το AstraZeneca, στο 90% για το Pfizer και στο 67% για το Johnson & Johnson. Τα πιο χαμηλά, σε σχέση με τα εμβόλια δύο δόσεων, ποσοστά αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Johnson & Johnson απασχολούν τους ειδικούς.

Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Τσιόδρας, «γίνεται μεγάλη συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης με αυτό το εμβόλιο, ειδικά στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας».

Προστασία από ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά την προστασία έναντι νοσηλείας σε ΜΕΘ, τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο κατά 95% όταν είναι ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός και κατά 76% όταν είναι ατελής. Εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα (τόσο στους άνω των 60 ετών όσο και στους νεότερους) καταγράφεται σε όλα τα εμβόλια, και συγκεκριμένα 98% παρατηρήθηκε στο Moderna, 97% στο AstraZeneca, 94% στο Pfizer και 90% στο Johnson & Johnson.  

Οι επιστήμονες εξέτασαν και την επίδραση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ετσι, την περίοδο προ της μετάλλαξης «Δέλτα» η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κινδύνου θανάτου κυμαινόταν από 98% έως 92% και την περίοδο επικράτησης της «Δέλτα» κυμαίνεται από 96% έως 71%.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας έναντι νοσηλείας σε ΜΕΘ ήταν από 97% έως 85% την περίοδο προ στελέχους «Δέλτα» και από 91% έως 98% την τωρινή περίοδο.

«Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει έως τις 11 Οκτωβρίου περίπου 8.400 θανάτους», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι με την ίδια ανάλυση έχει υπολογιστεί ότι έχουμε αποφύγει 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19. Εκτίμησε, δε, ότι εάν το 95% των ατόμων άνω των 50 ετών είχε εμβολιαστεί έως τα μέσα Ιουλίου, θα μετρούσαμε σήμερα 1.200 λιγότερους θανάτους.

Σημειώνεται ότι για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα έως τις 11 Οκτωβρίου από νοσηλείες, θανάτους και εμβολιασμούς στη χώρα μας. Η ανάλυση υλοποιήθηκε με τη συμβολή των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του ΕΚΠΑ και έμπειρων επιστημόνων.  

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey