FOLLOW US

Υγεία

  • Η Ν. Τσακιρίδου μιλά στο «Ε» με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τη Νόσο Κρον
«Σπάμε τη σιωπή μας, βγαίνουμε από την απομόνωση»
Η Νατάσα Τσακιρίδου

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για άτομα με νόσο Crohn και Ελκώδη κολίτιδα αύριο Σάββατο 19 Μαΐου, μιλήσαμε με την εκπρόσωπο από τη Λέσβο και μέλος του Διοικητικού Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, Νατάσα Τσακιρίδου, η οποία εδώ και πολύ καιρό δραστηριοποιείται στη Λέσβο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη γνωριμία τους με την «άγνωστη» μέχρι πρότινος νόσο. Από χτες έως και αύριο Σάββατο έχει προγραμματιστεί εθελοντική αιμοδοσία και όποιος θέλει, μπορεί να ενισχύσει την τράπεζα του Συλλόγου, μεταβαίνοντας στο Νοσοκομείο και δηλώνοντας τον κωδικό 11161.

Αύριο, Σάββατο θα διεξαχθεί συμβολική ποδηλατοδρομία στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή μελών του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου και όποιου άλλου ποδηλάτη επιθυμεί να συμμετάσχει. Η ποδηλατοδρομία θα ξεκινήσει από την πλατεία Σαπφούς στις 7.00 μ.μ., θα κατευθυνθεί προς το Τελωνείο και θα επιστρέψει για τον τερματισμό στην πλατεία Σαπφούς, όπου και θα παρευρίσκονται μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας - HELLESCC. Επίσης την Κυριακή στις 27 Μαΐου η Περιφέρεια Αιγαίου σε συνεργασία με το σύλλογο θα διοργανώσει ομιλία στο Μόλυβο στις 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Μολύβου με θέμα «η Νόσος Kρον και η Ελκώδης κολίτιδα σε παιδιά νέους και ενήλικες».

Ποια ήταν τα πρώτα σας συναισθήματα όταν μάθατε για την νόσο;

«Όταν η γιατρός μου, μού είπε ότι πάσχω από την νόσο, στην αρχή ένιωσα ανακουφισμένη γιατί επιτέλους ένιωσα ότι θα απαλλαγώ από τους πόνους που με βασάνιζαν για καιρό. Έπειτα, όμως, ένιωσα μια σύγχυση βλέποντας το πόσο θα άλλαζε η ζωή και η καθημερινότητά μου. Σίγουρα η φάση της συνειδητοποίησης της νόσου ήταν ένας δύσκολος δρόμος, βίωσα πολλά και διάφορα συναισθήματα, αλλά είχα την απαραίτητη στήριξη για να αποδεχθώ σχετικά γρήγορα την νόσο μου».

Έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας;

«Ένα χρόνιο νόσημα επιφέρει σοβαρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ατόμου. Πλέον έχω προσαρμόσει την ζωή μου και την καθημερινότητά μου, αν και ακόμα ορισμένες φορές, κάνω κάποιες «αμαρτίες». Σίγουρα όμως έχω μάθει να βλέπω τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία και να ξεχωρίζω τι μου κάνει καλό και τι όχι».

Ποια είναι η ψυχολογική πλευρά της νόσου;

«Σε κάθε χρόνιο νόσημα επηρεάζεται και η ψυχική υγεία του ασθενούς. Ένα χρόνιο νόσημα διαμορφώνει τον τρόπο ζωής του ανθρώπου που πάσχει από αυτό και επιδρά καταλυτικά στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Πολλοί από εμάς δυσκολεύονται να βρουν εργασία αλλά και όσοι εργάζονται αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την περίοδο που υπάρχει έξαρση της ασθένειας».

Διαβάζω σε σχετικά άρθρα ότι «Μπορεί η αδυναμία να γίνει δύναμη». Συμφωνείτε;

«Κάποιες φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, μία από αυτές είναι και η διάγνωση ενός χρόνιου νοσήματος. Αν το δεχτείς, το δεις από την σωστή οπτική γωνία, βρεις ανθρώπους να σε βοηθήσουν και έχεις λίγο «θράσος» να παλέψεις την ασθένειά σου, τότε ναι, μπορεί η αδυναμία να γίνει δύναμη».

Υπήρξε περίοδος στη ζωή σας που φοβόσασταν να μιλήσετε για την νόσο;

«Δεν φοβήθηκα ούτε μία στιγμή να μιλήσω ανοιχτά για την νόσο του Κρον. Η νόσος του Κρον δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε, πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας πάσχουν από αυτή».

Είναι η νόσος Κρόν ταμπού στις μέρες μας;

«Λόγω της φύσης των συμπτωμάτων (πόνος στην κοιλιά, διάρροιες κλπ) αντιμετωπίζεται από κάποιους λίγο περίεργα. Άλλοι φοβούνται μήπως είναι μεταδοτικό. Πολλοί από τους πάσχοντες ζουν σε απομόνωση, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά για την νόσο του Κρον, να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς είναι η νόσος του Κρον, να μάθει ότι δεν είναι μεταδοτική και να «αγκαλιάσει» τους ασθενείς, να τους βοηθήσει να σπάσουν τη σιωπή τους και να βγουν από την απομόνωση».

Ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος που πάσχει και τι χρειάζεται περισσότερο για να αντιμετωπίσει όσο γίνεται καλύτερα το πρόβλημά του;

«Τα συναισθήματα είναι πολλά. Ανακούφιση, φόβος, άγχος, θλίψη, θυμός, άρνηση, αμηχανία. Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να αποδεχθεί την πάθησή του, να συνεργάζεται στενά με τον γιατρό του και να ακολουθεί τη φαρμακευτική αγωγή που του έχει δοθεί. Από εκεί και πέρα, είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος με όνειρα και ταλέντα. Με υπομονή κι επιμονή, μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί».

Σε τέτοιες καταστάσεις πιστεύετε πως είμαστε μόνοι μας ή όχι;

«Πολλοί ίσως να πιστεύουν ότι είναι μόνοι τους, ιδίως στην αρχή, η αλήθεια όμως είναι πως δεν είναι, αφού οι πάσχοντες από την νόσο του Κρον και της Ελκώδους κολίτιδας είναι αρκετοί. Ίσως μόνο η φάση της συνειδητοποίησης και της αποδοχής της ασθένειας να είναι μια μοναχική διαδικασία, αφού αφορά το άτομο. Ο σύλλογος ατόμων με νόσο Crohn έχει ιδρυθεί ακριβώς γι’ αυτό το λόγο για να έρθουμε σε επαφή μεταξύ μας και να βοηθηθούμε.

Σας γνωρίσαμε μέσα από την ενασχόλησή σας με τον σύλλογο σαν εκπρόσωπος Λέσβου. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;

«Πράγματι είμαι εκπρόσωπος Λέσβου και πλέον μέλος του ΔΣ. Θέλουμε πολύ σαν σύλλογος και το έχω βάλει προτεραιότητα να αποκτήσουμε μια έδρα όπου θα μπορούν οι ασθενείς μας οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ΑΜΕΑ να μας βρίσκουν, να τους βοηθάμε να κάνουν τα χαρτιά τους για τα ΚΕΠΑ, να τους ενημερώνουμε για τα δικαιώματά τους που είναι αρκετά, να γίνονται εκεί κάποιες συνεδρίες συμβουλευτικού χαρακτήρα από εθελοντή ψυχολόγο που έχουν εκφράσει την ανάγκη οι ασθενείς μας αλλά δυστυχώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Προς το παρόν όλα τα παραπάνω γίνονται με ραντεβού σε καφετέριες οπότε καταλαβαίνετε είναι επιτακτική η ανάγκη να μας παραχωρήσει κάποιος έναν χώρο να στεγάσουμε το γραφείο μας».

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε σε κάποιον που πάσχει;

«Θα χρησιμοποιήσω κάτι που είπε κάποιος στο παρελθόν. «Έχω να πάρω από την νόσο του Κρον περισσότερα από ότι η νόσος από έμενα». Η νόσος δεν χρειάζεται να καταλάβει τη ζωή μας. Δεν είμαστε μόνοι, είμαστε πολλοί κι έχουμε δύναμη».

 

 

Η Νόσος Κρον

Η νόσος του Crohn είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα που μπορεί να αφορά οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Προσβάλλει συνήθως τις εντερικές έλικες, αν και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε μοίρα του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον ορθό (πρωκτό). Άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, παρουσιάζουν μια χρόνια διαδρομή φλεγμονής του γαστρεντερικού συστήματος. Η νόσος προσβάλλει οποιαδήποτε μοίρα του πεπτικού σωλήνα. Πιθανό εύρημα είναι, να μεταβάλλονται σε προσβεβλημένα τμήματα εντερικού ιστού, τμήματα υγιούς ιστού. Η χρόνια διαδρομή της φλεγμονής οδηγεί σε πάχυνση του εντερικού βλεννογόνου και υποβλεννογόνου χιτώνα. Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Άλλοι έχουν πολύ έντονα και συχνά συμπτώματα και άλλοι σχεδόν μηδαμινά. Ορισμένοι ασθενείς έχουν μεγάλες περιόδους χωρίς καθόλου συμπτώματα ακόμη και χωρίς θεραπεία. Άλλοι έχουν πιο βαριά μορφή εκδήλωσης της νόσου και χρειάζονται συνεχή θεραπεία ή ακόμη και εγχείρηση.

Πήρε το όνομά της από τον Αμερικανό γαστρεντερολόγο Burrill Crohn, ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τη νόσο το 1932 μαζί με τους συνεργάτες του Leon Ginzburg και Gordon Oppenheimer.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 14:00
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top