Απίστευτη ταλαιπωρία και έξοδα για τους πολίτες ελλείψει γιατρού

Σε «αργία» ο μαγνητικός τομογράφος από τον Φεβρουάριο!

18/09/2018 - 15:45 Ενημερώθηκε 24/09/2018 - 11:43

Σε απίστευτη ταλαιπωρία και κυρίως έξοδα έχουν μπει οι κάτοικοι της Λέσβου για μια μαγνητική τομογραφία, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένα ραντεβού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ελλείψει γιατρού. Ο γιατρός, ακτινοδιαγνώστης με εξειδίκευση στη μαγνητική τομογραφία που υπηρετούσε στο «Βοστάνειο» τα τελευταία δύο χρόνια, έφυγε για το Νοσοκομείο της Ρόδου και η θέση παραμένει κενή. Κι αυτό, παρά την προκήρυξη που έχει γίνει από πλευράς διοίκηση του Νοσοκομείου. «Η προκήρυξη για το γιατρό “τρέχει”, αλλά ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη θέση από κανέναν» ανέφερε στο «Ε» στέλεχος της διοίκησης του Νοσοκομείου.

«Ο μαγνητικός τομογράφος ρημάζει και οι πολίτες δυσαρεστούνται καθημερινά για το υπέρογκο που πρέπει να καταβάλουν εκτός νοσοκομείου για μια μαγνητική τομογραφία», σχολίασε. Υπολογίζεται ότι η συμμετοχή του ασφαλισμένου για μία μαγνητική τομογραφία εκτός του Νοσοκομείου ανέρχεται στα 40 ευρώ, ενώ για τους ανασφάλιστους πολίτες στα 200 ευρώ! Πέρασαν πολλά χρόνια αναμονής, μέχρι να εγκατασταθεί ο μαγνητικός τομογράφος το 2014. Και τρεισήμισι χρόνια μετά, δεν λειτουργεί για σχεδόν εφτά μήνες!

 

Ερώτηση ΚΚΕ για τη μονάδα τεχνητού νεφρού

Μία νεφρολόγος για 85 αιμοκαθαρόμενους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, μαζί με τη Διαμάντω Μανωλάκου και τον Μανόλη Συντυχάκη, σχετικά με την λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, στο Βοστάνειο Νοσοκομείο.

Στην ερώτησή τους, παρουσιάζουν την κατάσταση και ρωτούν τι μέτρα θα λάβει το Υπουργείο για την ενίσχυσή της:

«Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς από 1η Ιουλίου η μονάδα έμεινε (με εξαίρεση το διάστημα από 20/7 έως 20/8), με μια νεφρολόγο και για τις εφημερίες με μια γενική γιατρό.

Αυτή τη στιγμή, η μοναδική νεφρολόγος, εξυπηρετεί τη μονάδα με 85 αιμοκαθαιρόμενους, τις προσκλήσεις και τα έκτακτα -ΑΜΚ και παρακολούθηση- τους πρόσφυγες (σήμερα και για αρκετό καιρό ακόμη θα υπάρχουν τουλάχιστον 7 πρόσφυγες ΑΜΚ με επιβαρυμένη κατάσταση (ακρωτηριασμοί - θρομβοπενία - πανκυτταροπενία κτλ.), καθώς και 2.000 περίπου επισκέψεις ασθενών που παρακολουθούνται στο εξωτερικό νεφρολογικό ιατρείο.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, είναι η ψυχική και σωματική εξουθένωση της μοναδικής νεφρολόγου, από την οποία στερείται κάθε εργασιακό δικαίωμα. Δεν παίρνει τα οφειλόμενα ρεπό -δεν της εγκρίνεται άδεια (ούτε κανονική ούτε εκπαιδευτική)- βρίσκεται ατύπως σε καθήκον 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς αντί να προσλαμβάνεται το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης και πετσοκομμένα δικαιώματα), μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και προωθείται η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για άμεση ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης με νεφρολόγο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey