Γράφουν οι Βίκυ Ασβεστά, Λογοθεραπεύτρια & Αλίκη Σγουρέλλη, Εργοθεραπεύτρια S.I.T

Πόσο σημαντικό είναι να «δουλεύω» με το παιδί μου στο σπίτι;

05/04/2022 - 12:30 Ενημερώθηκε 05/04/2022 - 12:14

Είναι πλέον γεγονός ότι τα προγράμματα λογοθεραπείας, εργοθεραπείας ή ειδικής αγωγής αποτελούν καθημερινότητα για πολλές οικογένειες. Συχνά οι γονείς εκφράζουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους για τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το παιδί τους πέρα από το κομμάτι του ειδικού. Φυσικά αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο, αφού σίγουρα η προσφορά τους είναι σημαντική για το παιδί και την βελτίωση των δυσκολιών που τους οδήγησαν να απευθυνθούν στον αντίστοιχο ειδικό. Ας ανακαλύψουμε μερικούς από τους λόγους που η συμμετοχή των γονέων καθίσταται ωφέλιμη.

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί πως μέσα από το θεραπευτικό πλαίσιο ο εκάστοτε θεραπευτής δείχνει τον τρόπο στους γονείς και τους καθοδηγεί έτσι ώστε να συνεχίσουν την «εκπαίδευση» με το παιδί στο σπίτι, καθώς οι γονείς κατέχουν το πλεονέκτημα της καθημερινής συνύπαρξης με το παιδί. Όσο δημιουργικά και να είναι τα 45 λεπτά με το θεραπευτή, μη ξεχνάτε πως δεν συγκρίνονται με την 24ωρη επαφή που έχει ο γονέας με το παιδί του.

Επιπρόσθετα, η εκπαίδευση του παιδιού από τον γονέα στο σπίτι οδηγεί αναπόφευκτα στην δημιουργία ποιοτικού χρόνου μαζί του, και παράλληλα σε όμορφες οικογενειακές στιγμές, καθώς η εκτέλεση μιας δραστηριότητας μπορεί να συνδυαστεί με παιχνίδι και διασκέδαση. Φυσικό επακόλουθο της συνεργασίας γονέα-παιδιού και της αύξησης του χρόνου που αξιοποιούν μαζί, αποτελεί η ενίσχυση της μεταξύ τους σχέσης.

Επιπλέον η εκτέλεση των δραστηριοτήτων που προτείνονται από τον θεραπευτή στο σπίτι, προωθεί την βελτίωση της εικόνα του παιδιού, καθώς έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη πρόοδος στα παιδιά που «δουλεύονται» από τους γονείς στο σπίτι. Επίσης, βοηθάει στην ταχύτερη γενίκευση των διδαχθέντων δεξιοτήτων και συνεπώς στην ταχύτερη αποδέσμευση από το θεραπευτικό πλαίσιο.

Άλλος ένας λόγος είναι πως η «δουλειά» του γονέα με το παιδί στο σπίτι πιθανόν να οδηγήσει σε ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού και βελτίωση της αυτοεικόνας του. Το ίδιο όμως συμβαίνει και για τους γονείς, εφόσον νιώθουν πιο βοηθητικοί για το παιδί τους, περισσότερο σίγουροι για τον εαυτό τους αλλά και για την πορεία και την πρόοδο του παιδιού τους.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, άλλος ένας ρόλος που προστίθεται στις δυνάμεις τον γονέων, είναι εκείνος του συνθεραπευτή και είναι εξίσου σημαντικός με εκείνον του θεραπευτή!

Διεπιστημονική ομάδα Κέντρου Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας «Θεραπαίζοντας»: Ασβεστά Βίκυ, Λογοθεραπεύτρια & Σγουρέλλη Αλίκη, Εργοθεραπεύτρια S.I.T.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey