Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματός τους

Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι (ΝΑ) στη Μυτιλήνη

19/11/2022 - 12:00

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των Ναρκομανών Ανωνύμων (ΝΑ) πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. 

Σκοπός της παρουσίασης ήταν η διεύρυνση της επίγνωσης του κοινού και των τοπικών φορέων για τη λειτουργία του προγράμματος των Ν.Α. στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, καθώς εδώ και δεκαετίες αποτελεί μια ζωτική πηγή βοήθειας στο πεδίο του εθισμού. 

Οι ΝΑ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το 1987, ενώ σήμερα υπάρχουν 62 ομάδες και γίνονται 140 συγκεντρώσεις την εβδομάδα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μεταξύ αυτών και στη Μυτιλήνη. Κάθε ομάδα ΝΑ είναι αυτόνομη και αυτοσυντήρητη, αρνούμενη εξωτερικές συνεισφορές. Παράλληλα όμως συνεργάζεται σε δράσεις με τον ΟΚΑΝΑ και άλλες δομές που δραστηριοποιούνται στο ίδιο πεδίο. 

Την παρουσίαση πραγματοποίησαν τα μέλη της Υποεπιτροπής Δημόσιας Πληροφόρησης ΝΑ Βορείου Ελλάδας Δέσποινα και Κώστας, οι οποίοι αρχικά έδωσαν στο κοινό ένα ιστορικό της παρουσίας τους στους χώρους όπου υπάρχει πεδίο δράσης (σωφρονιστικά ιδρύματα, θεραπευτικά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, χώροι όπου συχνάζουν ναρκομανείς κλπ) ενώ στη συνέχεια ανέλυσαν την δομή και τη φιλοσοφία τους. 

Τονίστηκε ότι το πρόγραμμά αυτό είναι δωρεάν, δεν έχει έξοδα εγγραφής ή συνδρομές, στηρίζεται στις εθελοντικές ομάδες αλληλοβοήθειας και είναι ένα πρόγραμμα αποχής από όλα τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ. 

Οποιοσδήποτε μπορεί να ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα άσχετα από ηλικία, φυλή, σεξουαλική ταυτότητα, δόγμα, θρησκεία ή έλλειψη θρησκείας. Τα μέλη (τα οποία είναι πρώην χρήστες ναρκωτικών) έχουν ως μοναδικό στόχο μέσα από την δική τους εμπειρία να βοηθήσουν έναν ναρκομανή, οποιονδήποτε ναρκομανή, να σταματήσει την χρήση, 

να χάσει την επιθυμία για χρήση και να βρει έναν καινούριο τρόπο ζωής μακριά από τα ναρκωτικά

Στη συνέχεια παρουσίασαν στο κοινό πως λειτουργεί μια συγκέντρωση, ενώ γροθιά στο στομάχι αποτέλεσαν οι προσωπικές ιστορίες δύο μελών, του Νίκου και του Παναγιώτη, οι οποίοι ανέλυσαν τους λόγους που τους έκαναν να μπλέξουν στα πλοκάμια του εθισμού από πολύ νεαρή ηλικία, αλλά και την καθοριστική βοήθεια που πήραν από τους ΝΑ στην προσπάθεια τους να ξαναπάρουν τη ζωή τους πίσω. 

Κλείνοντας την παρουσίαση τους τα μέλη των ΝΑ τόνισαν ότι ελπίδα και όραμα τους είναι: 

...κανένας ναρκομανής που αναζητά ανάρρωση, να μην χρειαστεί να πεθάνει, χωρίς να έχει μια ευκαιρία να ζήσει ελεύθερος από τα ναρκωτικά.  

Όποιος επιθυμεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεφθεί τις σελίδες: <https://www.na-greece.gr/> και <https://na.org/>. 

Θα. Β. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey