Η ΣΥΝ-εξέλιξη σε συνεργασία με τους ειδικούς θεραπευτές, στο πλαίσιο του μήνα Ευαισθητοποίησης και Αποδοχής του Αυτισμού..

Ο αυτισμός είναι μια πτυχή, η αποδοχή είναι τα πάντα

20/04/2021 - 08:10 Ενημερώθηκε 20/04/2021 - 10:24

της Αγγελικής Σταματέλου

Ο αυτισμός είναι μια όψη ενός ατόμου. Δεν είναι ολόκληρο το εύρος της ύπαρξης του, ούτε το μοναδικό περιγραφικό στοιχείο της προσωπικότητας  ή των ικανοτήτων του. Συχνά, όταν κάποιος μοιράζεται ότι έχει αυτισμό με κάποιον γνωστό ή με κάποιο συγγενικό πρόσωπο, συνήθως η συζήτηση σταματά εκεί.  Η ετικέτα συχνά επισκιάζει την αντικειμενικότητα των ανθρώπων να αλληλεπιδράσουν φυσικά.  

       Αυτή η αίσθηση απομόνωσης επεκτείνεται όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το άτομο με αυτισμό, αλλά και σε ολόκληρη την οικογένειά του. Οι φίλοι ξαφνικά είναι πολύ απασχολημένοι για να έρθουν για καφέ, οι ημερομηνίες παιχνιδιού ακυρώνονται και οι προσκλήσεις χάνονται στο ταχυδρομείο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει πολλούς να συνδεθούν μόνο με τον αυτισμό στη ζωή τους και να ξεχάσουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα πράγματα, επειδή μερικές φορές δεν υπάρχει κανένας άλλος για να βοηθήσει και επειδή κάποιες φορές οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν με όχι τόσο υποστηρικτικούς τρόπους. 

Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος να έρθει η αλλαγή. Ξεκινά με εμάς. Ο σεβασμός και η αποδοχή των φωνών των ατόμων με αυτισμό είναι το κλειδί. Είναι σημαντικό όλοι να ενημερωθούμε, να μάθουμε, να είμαστε ανοιχτοί και να αναλάβουμε δράση. Αυτό είναι η αληθινή αποδοχή. Όλοι έχουμε μια κοινή εμπειρία, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τι κοινό έχουμε και να γιορτάσουμε τις διαφορές που κάνουν την κοινωνία μας τόσο ελεύθερη και τόσο διαφορετική.

Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να ενεργούν με διαφορετικό τρόπο, μπορεί να μιλούν διαφορετικά (ή καθόλου), μπορεί να μην μας βλέπουν στα μάτια ή να αποφεύγουν το πλήθος. Αυτό πιθανώς να φαίνεται άβολο για τα άτομα που δεν γνωρίζουν για τον αυτισμό. Αλλά, παρόλο που τα άτομα με αυτισμό δρουν διαφορετικά, η αλήθεια είναι ότι έχουν ικανότητες και ταλέντα, και όπως όλοι οι άνθρωποι, θέλουν να προσφέρουν, να αγαπηθούν και να γίνουν αποδεκτοί από την κοινωνία στην οποία ζουν.

Η Αγγελική Σταματέλου είναι Msc Κοινωνική Λειτουργός

                                                                                              

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey