FOLLOW US

Υγεία

  • Αναγκαίες τοποθετήσεις νοσηλευτών έναντι… διαιτολόγων (!) στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Νέα θέση, αλλά και κτήριο για την Ψυχιατρική Κλινική

Φως στο τούνελ αρχίζει και αχνοφαίνεται με τα προβλήματα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ενώ νέα παρέμβαση για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κτήριο για νοσηλευόμενους και ασθενείς έκαναν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, τον περασμένο Μάιο, ο οποίος και ο ίδιος απόρησε γιατί δεν είχε τεθεί το σοβαρότατο κτηριακό πρόβλημα σε γνώση του νωρίτερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του «Βοστάνειου» αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο τη σχετική χρηματοδότηση, ώστε να ξεκινήσει μελέτη για νέα κλινική. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έγκυρη πηγή, αν το υπουργείο κάνει δεκτό αυτό το αίτημα -πράγμα που όπως όλα δείχνουν θα γίνει- η διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει βρει και κλειστό χώρο για να δημιουργηθούν νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία βρίσκεται σήμερα σε άθλια κατάσταση.

Παραφωνίες…

Σε άλλα νέα, τεράστιο σούσουρο, όπως είναι φυσικό, επικρατεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης εδώ και εβδομάδες μετά την απόφαση της Διοίκησης -και κατόπιν ισοψηφίας, όπου επικράτησε η ψήφος της προέδρου και διοικήτριας του Νοσοκομείου- να προσληφθεί… διαιτολόγος, έναντι νοσηλευτικού προσωπικού. Κι αυτό γιατί αφενός, όπως έχουμε γράψει, μία νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε… 50 ασθενείς (σ.σ. σύμφωνα με εργαζόμενο του Νοσοκομείου) και αφετέρου γιατί είναι γνωστό ότι το μενού διατροφής του Βοστάνειου δεν έχει δεχτεί αρνητική κριτική. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης απέστειλε σχετική επιστολή τόσο στη διοικήτρια του Βοστάνειου, όσο και στη διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Με έκπληξη, σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Στρατής Κλεάνθης «πληροφορηθήκαμε ότι στην συνεδρίαση του Δ.Σ. την 26/09/2018 μειοψηφούντων των μελών - εκπροσώπων των εργαζομένων ιατρών και λοιπού προσωπικού, πέρασε πρόταση ώστε η μια από τις τρεις συνολικά θέσεις που θα προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό θα είναι ΤΕ Διαιτολογίας». Αγνοήθηκαν δηλαδή, προσθέτει, «οι τεράστιες ανάγκες της νοσηλευτικής υπηρεσίας, και των άλλων τμημάτων, όπου καλύπτονται από συναδέλφους που εκτελούν αλλότρια καθήκοντα. Το αντικαταστήσατε με ειδικότητα που ούτε ανάγκη υπάρχει, αφού ήδη καλύπτεται επαρκώς, ούτε στον οργανισμό περιγράφεται, ούτε ποτέ τέθηκε θέμα. Αντίθετα στη προ ημερών συνάντησή μας, δείξατε να συμφωνείτε με πρότασή μας, οι τρεις συνάδελφοι που θα προσληφθούν να ανήκουν στη νοσηλευτική υπηρεσία». Έτσι, ο Σύλλογος καλεί τη διοικήτρια να αναθεωρήσει την απόφαση που… «αφήνει ψιθύρους»!

 

Παρέμβαση βουλευτών της ΝΔ για την Ψυχιατρική

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου Χαρ. Αθανασίου, ο Ιάσονας Φωτήλας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και Βουλευτής Αχαΐας και ο Βασίλης Οικονόμου, Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και Βουλευτής Επικρατείας, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κτήριο για τη ζωή και σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και νοσηλευομένων στη ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο».

«Για άλλη μια φορά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έδωσε υποσχέσεις που δεν τήρησε. Συγκεκριμένα, πριν πέντε μήνες κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» είχε υποσχεθεί άμεσες βελτιωτικές ενέργειες. Η κατάσταση, όμως, όχι μόνο δεν έχει καλυτερεύσει, αλλά έχει χειροτερεύσει. Κατά τη ξενάγησή του μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός είχε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο κτίριο της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Και σήμερα η Ψυχιατρική Κλινική βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμό της» επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες, οι ρωγμές στο κτίριο είναι πιο εμφανείς από ποτέ και φοβίζουν προσωπικό και ασθενείς - σημειώνοντας δε ότι η κατάσταση του κτιρίου επιβαρύνθηκε επί τα χείρω μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2017 που έπληξε το νησί. Το υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα είναι σάπιο με αποτέλεσμα να φουσκώνουν τα πατώματα, ενώ τα απόβλητα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι ιατροί και το προσωπικό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο μόλυνσης από τρωκτικά που έχουν παρεισφρήσει στο χώρο. «Είναι απαράδεκτο ένα ολοκαίνουργιο Νοσοκομείο - έργο για το οποίο προσπάθησαν τόσοι πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - λίγους μήνες μετά τη φιέστα των εγκαινίων που διοργάνωσε η κυβέρνηση, να κινδυνεύει να κλείσει η ψυχιατρική του κλινική εξαιτίας της αδιαφορίας των κυβερνώντων. Η αδιαφορία μάλιστα επεκτείνεται γενικότερα τόσο στο προσωπικό όσο και στις υποδομές του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που δέχεται μεγάλη πίεση από την πληθώρα των περιστατικών που εξυπηρετούνται σε αυτό λόγω του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος» προσθέτουν.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους, και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα καμία βελτιωτική ενέργεια στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και σε ποιες σχετικές και άμεσες ενέργειες θα προβεί για την βελτίωση της κατάστασης στην Ψυχιατρική Κλινική, ώστε αφενός να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο και αφετέρου να μην απειλείται η υγεία των ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top