
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει ο νόμος για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των ασφαλισμένων
O πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου & Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς
Φωτογραφία Αρχείου: Ελένη Γαλάνη
«Θεωρούμε, ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου» σημειώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε δελτίο Τύπου με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, σε τηλεοπτικό σταθμό, στις 15 Φλεβάρη, σχετικά με το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων όταν προμηθεύονται γενόσημα, ότι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας το φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, να μην πληρώνει συμμετοχή.
Μάλιστα ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.
Το πρόβλημα
Στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και προσθέτει ακολούθως ότι όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του.
Ακακοίνωση και από την Νέα Αριστερά
«Αυτό όμως που προέχει για τη Νέα Αριστερά είναι να ανακληθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση για τις ασφαλιστικές τιμές και να εκδοθεί διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων» αναφέρει σε δελτίο Τύπου το δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς για το συγκεκριμένο θέμα.
Ειδικότερα σημειώνει:
«Δικαιολογημένες αντιδράσεις από ασθενείς και φαρμακοποιούς έχει προκαλέσει η έκδοση του νέου δελτίου τιμών που φέρει την υπογραφή του κ. Γεωργιάδη και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής χιλιάδων γενόσημων φαρμάκων.
Ενώ σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού στα δελτία τιμών που είχαν αρχίσει να εκδίδονται από το 2018 η ασφαλιστική τιμή ενός γενοσήμου ταυτιζόταν με την λιανική του τιμή και συνεπώς δεν υπήρχε επιπλέον κόστος για τον ασθενή, με την πρόσφατη απόφαση, η λιανική τιμή μπορεί να υπερβαίνει την ασφαλιστική και τη διαφορά καλείται να καταβάλλει ο ασθενής.
Αυτό οδηγεί σε αυξήσεις της συμμετοχής των ασθενών σε πάνω από 1700 φάρμακα, αυξήσεις που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και στο 80% ! Συνολικά, οι ασθενείς επιβαρύνονται με ένα ποσό της τάξης των 40 εκ., ποσό που ταυτόχρονα θα αποτελέσει ισόποση ελάφρυνση των αυτόματων επιστροφών (claw back) της φαρμακοβιομηχανίας. Μετακυλίεται δηλ. ένα μέρος των επιβαρύνσεων της φαρμακοβιομηχανίας στους ασφαλισμένους.
Σε μια χώρα που είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη σε ιδιωτική δαπάνη υγείας και «πρωταθλήτρια» σε ποσοστό πολιτών που αποφεύγουν να λάβουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για οικονομικούς λόγους, η κυβέρνηση νομοθετεί νέα αύξηση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης σε ένα βασικό κοινωνικό αγαθό όπως το φάρμακο.
Η Νέα Αριστερά θεωρεί την άρση των οικονομικών εμποδίων για την πρόσβαση σε αξιόπιστη φροντίδα υγείας και τη μείωση των υγειονομικών ανισοτήτων ως κεντρικό στοιχείο μιας προοδευτικής κοινωνικής πολιτικής. Συνεπώς, η λύση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση:
Στοχευμένη μείωση της θεσμοθετημένης συμμετοχής ασθενών στο κόστος φαρμάκων, μηδενική συμμετοχή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών ( πχ συνταξιούχοι με χρόνια νοσήματα ), κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή, αποτελεσματικός έλεγχος στις κερδοσκοπικές πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών στην αγορά των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, διαρθρωτικά μέτρα για την ορθολογική συνταγογράφηση (θεραπευτικά πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών κλπ), εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στη φαρμακευτική καινοτομία με σύγχρονο μηχανισμό κλινικής αξιολόγησης (Οργανισμός ΗΤΑ) και διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ)».