FOLLOW US

Υγεία

  • «Προειλημμένη πολιτική απόφαση της κεντρικής εξουσίας και τοπικών αρμοδίων»
Με μία νεφρολόγο ξέμεινε το «Βοστάνειο»!

Η ΔΗΠΑΚ Ιατρών, η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των νεφροπαθών, ενώ παράλληλα «οδηγεί σε εξουθένωση» την μοναδική νεφρολόγο που έχει απομείνει στο Νοσοκομείο με κίνδυνο να προκληθεί ιατρικό λάθος.

Το Νεφρολογικό τμήμα, που κατά το οργανόγραμμα του νοσοκομείου φαίνεται πλήρως ανεπτυγμένο με τρεις Νεφρολόγους έχει απομείνει με μία Νεφρολόγο, συνεπικουρούμενη για τις εφημερίες και μόνον, με μία ακόμη Γενική Ιατρό. Αυτή η κατάσταση προέκυψε, γιατί μία νεφρολόγος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια εγκυμοσύνης και η διευθύντρια -μέχρι πρόσφατα- του τμήματος συνταξιοδοτείται, την πρόθεσή της δε αυτή να συνταξιοδοτηθεί είχε εκθέσει από τον περασμένο Γενάρη στη Διοίκηση.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μη μπορεί να λειτουργήσει το Νεφρολογικό τμήμα  με ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι τακτικές αιμοκαθάρσεις και φυσικά να μην μπορεί μία Νεφρολόγος μόνη της να λειτουργήσει το τακτικό πρωινό Νεφρολογικό Ιατρείο που εξυπηρετεί όλους τους νεφροπαθείς του νησιού και να ανταποκριθεί επαρκώς στα έκτακτα περιστατικά και τις προσκλήσεις των κλινικών του Νοσοκομείου. Στα παραπάνω η ΔΗΠΑΚ προσθέτει τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω προσφυγικών ροών, αλλά και καλοκαιρινών επισκεπτών: «Ούτε λόγος βέβαια για να μπορούν να φιλοξενηθούν στο νησί αιμοκαθαιρόμενοι τουρίστες για τους οποίους κόπτονται κατά τα άλλα οι κυβερνώντες με αναπτυξιακά συνέδρια και άλλες φαμφάρες».

Πρέπει να λογοδοτήσουν 

Η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει την κατάσταση που έχει περιέλθει το Νεφρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου και δηλώνει ότι δεν πρόκειται για ατυχή συγκυρία αλλά για «προειλημμένη πολιτική απόφαση της κεντρικής εξουσίας και τοπικών αρμοδίων που πρέπει να λογοδοτήσουν» με το εξής σκεπτικό:

α) Το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου υποτίθεται ότι ανανεώθηκε το 2013 και ενώ «όχι μόνο δεν αυξήθηκε ο αριθμός των Νεφρολόγων, αποκαλύπτεται δυστυχώς σήμερα ότι μετέτρεψαν κάποια στιγμή μια 4η θέση Νεφρολόγου σε ιατρό άλλης ειδικότητας». Έτσι δυστυχώς άφησαν ένα τμήμα με περισσότερους από 80 σταθερούς αιμοκαθαιρόμενους, με επιπλέον επισκέπτες, αλλά και πρόσφατα πρόσφυγες αιμοκαθαιρόμενους, ένα τμήμα με περισσότερες από 1.500 επισκέψεις στο εξωτερικό του ιατρείο και όλα τα νεφρολογικά επείγοντα του νησιού και νοσηλευόμενους νεφροπαθείς σε άλλες κλινικές, με τρεις ιατρούς νεφρολόγους χωρίς να δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης κι άλλου.

β) Το υπουργείο στάθηκε αρνητικό στο αίτημα της ΟΕΝΓΕ να ενταχθεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στην Γ΄ ζώνη, αποκλείστηκε το κίνητρο που μπορούσε να δοθεί σε νέους ειδικούς ιατρούς να το στελεχώσουν, αλλά και τη δυνατότητα να μετακινηθούν πιο εύκολα ειδικοί ιατροί από άλλα νοσοκομεία στο δικό μας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

γ) Η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου δεν έλαβε καμιά μέριμνα για την έστω και προσωρινή κάλυψη τουλάχιστον της θέσης της διευθύντριας, που είχε δηλώσει ήδη από τον Ιανουάριο την πρόθεση της να συνταξιοδοτηθεί.

δ) Η διοίκηση αρνήθηκε να προχωρήσει για οικονομικούς κυρίως λόγους και χωρίς να αναγνωρίσει την έκτακτη κατάσταση, στην πρόσληψη έστω και ενός Νεφρολόγου με «μπλοκάκι», διαδικασία που αν και γενικά διαφωνούμε θα μπορούσε άμεσα αλλά προσωρινά να καλύψει το Νεφρολογικό τμήμα μέχρι να προσληφθούν μόνιμοι Νεφρολόγοι. Δυστυχώς ο Νεφρολόγος που μετακινήθηκε από άλλο Νοσοκομείο μόνο για ένα μήνα είναι πρόχειρη λύση χωρίς προοπτική.

Να πάρουν θέση

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τον σύλλογο των νεφροπαθών, να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους και για το προσωπικό που τους φροντίζει, την διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει άμεσα μέτρα, - την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ και τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου να πάρουν θέση για το πρόβλημα και τους φορείς του τόπου να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματα. Η παρέμβαση αυτή της συγκεκριμένης παράταξης των νοσοκομειακών γιατρών δημοσιοποιεί ένα μείζονος σημασίας θέμα που άπτεται της στοιχειώδους επάρκειας του νοσοκομείου Μυτιλήνης να παρέχει υπηρεσίες σε ένα ευαίσθητο κοινό, όπως είναι οι νεφροπαθείς, και φέρνει προ των ευθυνών τους τους διοικούντες και τους πολιτικούς προϊσταμένους για να αναζητήσουν και προσωρινές εναλλακτικές λύσεις και να δρομολογήσουν και μόνιμες για ένα νοσηλευτικό ίδρυμα όπως το «Βοστάνειο»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top