Τι αναφέρει η επιστολή που έστειλε στον Αρκουμανέα;

Κι άλλες Κινητές Ομάδες Υγείας ζητά το Ροδίτης

17/11/2020 - 20:06 Ενημερώθηκε 17/11/2020 - 20:07

Την ανάγκη συγκρότησης νέων επιπρόσθετων κινητών ομάδων υγείας (ΚΟΜΥ) στη Λέσβο επισημαίνει, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Καλλονής, Αλέξανδρος Ροδίτης, στην επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, με στόχο να ανταποκριθούν αυτές καλύτερα στις ανάγκες του πληθυσμού στη περίοδο της πανδημίας. 

Η επιστολή

 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε η Λέσβος αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος και υγειονομικά καλύπτεται, σε ό, τι αφορά δημόσιους φορείς, από το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης (δευτεροβάθμια φροντίδας υγείας) και πέντε (5) Κέντρα Υγείας (Καλλονής, Μυτιλήνης, Πλωμαρίου, Πολιχνίτου και Αντίσσης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας). Επίσης γνωρίζετε ότι στο νησί σήμερα υπάρχουν δύο (2) κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ) που αποτελούνται από τρία (3) άτομα η καθεμιά και καλούνται να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών νοσηλευτικής φροντίδας και λήψης δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού, που υπό το φως των νέων δεδομένων δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Ως νέα δεδομένα αναφέρουμε ενδεικτικά δημόσιες δηλώσεις συναρμοδίων που φιλοξενήθηκαν σε έγκριτη τοπική εφημερίδα (στη διάθεσή σας σχετικό από 16.11.2020 δημοσίευμα της Εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου») ότι υπάρχει δυσβάστακτο βάρος που καλείται να σηκώσει το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και οι αντίστοιχες Κινητές Ομάδες, οι οποίες στερούνται της δυνατότητας να καλύψουν όλο το νησί ή το καλύπτουν ασθμαίνοντας και με φιλότιμες προσπάθειες. Αντίστοιχα αρκετοί φορείς, όπως για παράδειγμα η πολιτική προστασία του Δήμου Μυτιλήνης δια του Προϊσταμένου αυτής κ. Αλεξίου σε πρόσφατες σχετικές ραδιοφωνικές εκπομπές («ΕΡΑ Αιγαίου» και «στο Νησί») αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου (με σχετικές επιστολές) έχουν επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας επιπρόσθετων κινητών ομάδων που θα συμπράξουν στο δύσκολο έργο που τους έχει ανατεθεί, ήτοι στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση πολιτών που φέρουν τον ιό.

Η δικαιολογημένη αυτή ανάγκη προκύπτει ασφαλώς και από το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα (δείτε παρακαλώ τις εκθέσεις επιτήρησης Covid – 19 του τελευταίου δεκαπενθημέρου που αφορούν στην Π.Ε. Λέσβου), τα οποία συνδέονται με σωρεία ιχνηλατούμενων επαφών που επιζητούν τον έλεγχο τους και πρέπει να ελεγχθούν, αλλά και από την ανάγκη ικανοποίησης του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι κινητές ομάδες - πολύ σημαντικός - που όμως με το υπάρχον προσωπικό (των 6 ατόμων) δεν πραγματώνεται ή είναι αδύνατο να πραγματωθεί αν λάβει κανείς υπόψιν την έκταση της Λέσβου και τον πληθυσμό της, αλλά και το γεγονός ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δε μπορεί να διενεργήσει προληπτικά τεστ rapid σε συμπολίτες μας που δεν έχουν συμπτωματολογία Covid – 19.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε επιτακτική τη συγκρότηση νέων επιπρόσθετων κινητών ομάδων υγείας, τουλάχιστον ισάριθμων με τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μετριαστεί το βάρος που σηκώνει η πρωτεύουσα του νησιού, αλλά και να υποβοηθηθεί ο ΕΟΔΥ στο δύσκολο έργο που επωμίζεται.

 

Με εκτίμηση,

 

Αλέξανδρος Ροδίτης

Πρόεδρος ΔΕ ΚΥΚ »

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey