FOLLOW US

Υγεία

  • Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου: «Εδώ δεν έχουμε προσωπικό»
Και η ΥΠΕ… αγρόν ηγόρασε!

Για διαχείριση της σημερινής μιζέριας κάνει λόγο η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, που με αφορμή τις διάφορες εξαγγελίες της ΥΠΕ (2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου) για τη Λέσβο, αλλά και τα ρεπορτάζ μας που επαναλαμβάνουν ότι ναι μεν δημιουργούνται υποδομές, που όμως θα υπολειτουργήσουν, αν δεν υπάρχει προσωπικό, ανακοίνωσε τις θέσεις της για τα προβλήματα λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας στη Λέσβο.

Το ΚΥ Μυτιλήνης

Η Ενωση Γιατρών εξηγεί ότι το ΚΥ (Κέντρο Υγείας) Μυτιλήνης είναι το πρόσφατο όνομα, που δόθηκε στην πρώην Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ, πρώην ΕΟΠΥΥ, πρώην ΙΚΑ στην Επάνω Σκάλα, που οδηγήθηκε στη διάλυση, το 2014 με απόφαση της τότε κυβέρνησης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το πρώην ΙΚΑ αποτελούσε μια στρεβλή κατάσταση - παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία - όπου ιδιώτες γιατροί, που ανήκαν στο υπουργείο Εργασίας παρείχαν τη μοναδική «δημόσια» ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) των αστικών κέντρων».  Η Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ επωμίστηκε με τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς που δέχτηκαν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να συνεχίσει να παρέχει ΠΦΥ στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων. «Με τον δραστικό περιορισμό των συμβεβλημένων με τα ταμεία ιδιωτών γιατρών, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης έμειναν από τότε ουσιαστικά χωρίς δημόσια ΠΦΥ» σχολιάζει. Η εθελοντική μετακίνηση ορισμένων γιατρών από τα ΚΥ και τα ΠΙ (Περιφερειακά Ιατρεία) πέριξ της Μυτιλήνης και η πρόσληψη ελάχιστων επικουρικών γιατρών, έδωσε τη δυνατότητα στη μονάδα, να συνεχίσει να λειτουργεί. «Όμως η λειτουργία της υπό αυτούς τους όρους, αν και απέτρεψε το επιχειρούμενο κλείσιμο, δεν μπόρεσε να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες του πληθυσμού της πόλης» εξηγεί..

«Καμία ΤΟΜΥ- χωρίς ΕΟΠΥΥ»

Οι κυβερνήσεις που πέρασαν, δεν αντιμετώπισαν ουσιαστικά τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΥ Μυτιλήνης: «Τέσσερα χρόνια μετά τη διάλυση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ από τον Α. Γεωργιάδη,σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών, δεν έχει φτιαχτεί νέος οργανισμός και δεν έγινε καμιά μόνιμη πρόσληψη σε αυτό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επεδίωξε να στήσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη εκτός του Ε.Σ.Υ. με τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) και με την προκήρυξη νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς. Η επισφαλής χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ μέσω ΕΣΠΑ και οι απαράδεκτες συμβάσεις που πρότεινε στους ιδιώτες γιατρούς, οδήγησαν σε παταγώδη αποτυχία την πολιτική της. Στη Λέσβο καμία ΤΟΜΥ δεν ιδρύθηκε και κανένας νέος γιατρός δεν σύναψε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ»

Απαιτείται νέος οργανισμός

Η Ένωση Γιατρών προτείνει να φτιαχτεί νέος οργανισμός στο ΚΥ Μυτιλήνης: Να ενταχθούν σε αυτόν τα ΠΙ που βρίσκονται γύρω από την πόλη της Μυτιλήνης. Ο οργανισμός του ΚΥ Μυτιλήνης να προβλέπει ικανό αριθμό γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης. Χρειάζονται γιατροί ειδικοτήτων (καρδιολόγος,  γυναικολόγος, ψυχίατρος, κτλ), που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην ΠΦΥ και θα στηρίζουν παράλληλα τις ανάγκες και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Οι προκηρύξεις των θέσεων των επί θητεία γιατρών, να προχωρήσουν άμεσα.

Στο «Βοστάνειο»

Η πολύμηνη αναμονή για ένα ραντεβού στα ΤΕΙ (Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία) του Βοστανείου, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ασθενείς και κανείς δεν μπορεί να το κουκουλώσει, επισημαίνουν. Το πρόβλημα αυτό, εξηγούν ότι οξύνθηκε από τις μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένων γιατρών στο Νοσοκομείο, τη  διαμονή χιλιάδων προσφύγων - βασανισμένων ανθρώπων με υψηλή νοσηρότητα - σε άθλιες συνθήκες στη Μόρια και την ανεπάρκεια των Μ.Κ.Ο. να τους προσφέρουν αξιόπιστη ΠΦΥ. Ωστόσο ο κύριος παράγοντας της ταλαιπωρίας είναι η αυξημένη προσέλευση των ασθενών στα ΤΕΙ: «Η αύξηση αυτή οφείλεται  κυρίως στην οικονομική κρίση και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων. Οι ασθενείς αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ιδιώτες γιατρούς, δεν βρίσκουν γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και καταφεύγουν αναγκαστικά στα ΤΕΙ», υπογραμμίζεται στην εφ΄όλης της ύλης παρέμβαση της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ της Λέσβου, που θέτει τα υπαρκτά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας επί τάπητος , αναδεικνύοντας την έλλειψη  του ανθρώπινου δυναμικού σε κομβικό θέμα του όλου συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 20:59
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top