Καμπάνια του Φαρμακευτικού Συλλόγου για τον εμβολιασμό

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου/ φωτό Ιγνάτης Τσικνής Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου/ φωτό Ιγνάτης Τσικνής

Επί τάπητος κοινωνικό φαρμακείο και προσφυγικό

17/10/2017 - 14:45 Ενημερώθηκε 17/10/2017 - 14:47

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών στον εμβολιασμό ήταν η πρώτη προτεραιότητα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στα γραφεία του μιλώντας επίσης για τις ελλείψεις φαρμάκων, την «ανεξήγητη» λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου και τη λογική γιατρών που συνταγογραφούν φάρμακα σε πρόσφυγες μόνο και μόνο για την καταστολή τους.

«Εδώ και ένα χρόνο έχει δημιουργηθεί το περίφημο αντεμβολιαστικό “κίνημα” που με τον καιρό αυξάνεται δραματικά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι συνειδητά ή μη να μην εμβολιάζονται τα παιδιά, σύμφωνα με το πρόγραμμα του προληπτικού εμβολιασμού και τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν. Γι’ αυτό το λόγο στην Ελλάδα είχαμε τουλάχιστον 15 περιστατικά ιλαράς, στην Ευρώπη τουλάχιστον 34 θανάτους απ’ αυτή την υπόθεση» επεσήμανε αρχικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά και προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο ένας γονιός να είναι σκεφτικός σε σχέση με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα: «Μπορεί να τα εκθέσει σε ανυπολόγιστους κινδύνους, σε αναπηρίες εγκεφαλίτιδες και χρόνιες παθήσεις». Τους επιστημονικούς λόγους ανάγκης του εμβολιασμού εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Βασίλης Λαμπούσης, αλλά και ο φαρμακοποιός, Νατάλε Θεοφανόπουλος (σχετικό βίντεο από τη συνέντευξη αυτή του Φαρμακευτικού συλλόγου θα αναρτηθεί στο emprosnet.gr). Μάλιστα ο κ. Βαλτάς εκτιμά ότι και οικονομικοί λόγοι πιέζουν τους γονείς ώστε να μην είναι εντάξει στις προγραμματισμένες επισκέψεις τους στον παιδίατρο. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος έφτιαξε σχετική αφίσα- φυλλάδιο που θα μοιραστεί και θα αναρτηθεί σε όλες τις πολυκατοικίες όπου υπάρχουν γιατροί, αλλά και στο Νοσοκομείο, το ΠΕΔΥ κλπ.

Επίσης παρότρυνε τις ομάδες υψηλού κινδύνου να προχωρήσουν στο εμβόλιο κατά της γρίπης. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΛ, Παναγιώτης Παπαδέλλης επεσήμανε ότι έχουν παραγγελθεί 18.000 εμβόλια, εξηγώντας ότι η ποσότητα αυτή θα έρθει κατά διαστήματα.

«Έχουμε γίνει ζητιάνοι για τα εμβόλια»

Τις τεράστιες ελλείψεις που εντοπίζει καθημερινά στα φάρμακα «πρώτης ανάγκης» ο Σύλλογος επανέφερε ο κ. Βαλτάς. Χάρη στην ανάδειξη του θέματος από τα ΜΜΕ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων παρενέβη και λύθηκαν κάποια προβλήματα με συγκεκριμένη εταιρεία. Όμως «υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εταιρειών που ακολουθούν μια πολιτική, η οποία, θεωρώ ότι δεν αντιμετωπίζεται σωστά από την πολιτεία» πρόσθεσε. Πρόκειται για πολυεθνικές εταιρείες με τις μητρικές των οποίων να έχουν συγκεκριμένη λογική. «Λόγω των μνημονίων, και μηχανισμού εποπτείας κι επειδή το φάρμακο θεωρείται ότι πρέπει να δίνεται σε χαμηλή τιμή οι εισαγωγές μειώνονται όλο και περισσότερο γιατί χάνει χρήματα όταν πουλάει στην Ελλάδα» εξηγεί. Επίσης τα φάρμακα αυτά από την Ελλάδα «επανεξάγονται σε πιο υψηλές τιμές στην Ευρώπη» και η εταιρεία χάνει από αυτή τη διαδικασία, συν ότι η κυκλοφορία στην Ελλάδα του φαρμάκου, δημιουργεί τιμή αναφοράς (χαμηλή) για τον υπόλοιπο κόσμο. «Το αποτέλεσμα είναι ο πληθυσμός της Λέσβου να μην μπορεί να καλυφθεί με τα απαραίτητα» υπογράμμισε ο κ. Βαλτάς. Για «άναρχη αγορά» στον χώρο του φαρμάκου έκανε λόγο ο κ. Παπαδέλλης, ο οποίος ανέφερε ότι το φάρμακο έχει μετατραπεί πια από αγαθό σε εμπόρευμα.

Παράλληλα ο κ Βαλτάς αναφέρθηκε εκτενώς στις τιμές του φαρμάκου, αλλά και τη συμμετοχή του ασφαλισμένου (βλ. το σχετικό βίντεο) και τα «βερεσέ» που αφήνουν αρκετοί ασθενείς στο φαρμακείο, προκειμένου να ολοκληρώνουν την αγωγή τους.  Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα αποτελεί μόλις το 1% του ΑΕΠ

Το Κοινωνικό Φαρμακείο, «δεν ελέγχεται»

«Το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε στο Δήμο Λέσβου, και σε όλη την Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη των Φαρμακευτικών Συλλόγων το οποίο ιδρύθηκε κάποτε, για τη στήριξη των ανασφάλιστων την εποχή της κρίσης. Οι ανασφάλιστοι αυτή τη στιγμή παίρνουν πλέον τα φάρμακά τους κανονικά εδώ και δυο χρόνια. Όμως στο Δήμο Λέσβου εξακολουθεί και λειτουργεί το Κοινωνικό Φαρμακείο ζει και βασιλεύει χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς αντικείμενο ύπαρξης. Κάναμε τα στραβά μάτια, όμως πλέον δεν πάει άλλο.» τόνισε ο κ. Βαλτάς. Το θέμα έχει προβληματίσει πανελλαδικώς, έχει τεθεί στον υπουργό Υγείας και ο Σύλλογος θα το θέσει στον Δήμαρχο Λέσβου.

Για να τους κρατούν σε καταστολή

Στο περιθώριο της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΛ Παναγιώτης Παπαδέλλης ανέφερε ότι εκπρόσωπος ΜΚΟ μπήκε χτες το πρωί στο φαρμακείο του με ένα τεράστιο κιβώτιο με ινσουλίνες, οι οποίες πρέπει να στοιχίζαν πάνω από 2.000 ευρώ ληγμένες και ζητούσε τον κάδο επιστροφών για να τις πετάξει. «Δηλαδή γίνεται κατασπατάληση» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαλτάς σημείωσε τη συνεχή συνταγογράφηση που γίνεται από γιατρούς σε πρόσφυγες «μόνο και μόνο για να τους κρατούν σε καταστολή». Επεσήμανε επίσης: «Για μένα η συνταγογράφηση πρέπει να γίνεται μόνο από το Νοσοκομείο και τη διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται υπό κρίση, αλλά ποιος τους έμαθε αυτό το φάρμακο; Να ελεγχθούν όσες συνταγογραφήσεις έχουν γίνει!»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey