FOLLOW US

Υγεία

  • Το σημαντικό έργο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης
Ενημέρωση για τη δωρεά ομφαλιοπλακουντικού αίματος και βλαστοκυττάρων

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης, με την αδιάκοπη προσπάθεια του υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και προσφέρει σημαντικό έργο για τις ανάγκες του. Καθώς οι εποχές αλλάζουν, γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό να αυξηθεί ο αριθμός των συνειδητοποιημένων εθελοντών. Για το λόγο αυτό, η δράση τους δεν περιορίζεται μόνο στην εθελοντική προσφορά αίματος αλλά και στη δωρεά οργάνων σώματος, μυελού των οστών και ομφαλιοπλακουντιακού αίματος.

Μια σταγόνα από το αίμα μας, ένα αιμοπετάλιο μας, μπορεί για μας να μη σημαίνει τίποτα. Για όσους, όμως τις δέχονται μπορεί να ισοδυναμεί με την ίδια τη ζωή! Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για προσφορά δωρεά οργάνων σώματος ή βλαστοκυττάρων. 

Αμέσως μετά τον τοκετό το νεογνό είναι ικανό να αναπνεύσει από μόνο του, οπότε και αποκόπτεται από τον ομφάλιο λώρο και από τον πλακούντα. Μέχρι τώρα μαζί με τον πλακούντα πετιόταν μια μικρή ποσότητα αίματος χωρίς να γνωρίζαμε τη χρησιμότητα του. Αυτό το λίγο αίμα είναι υπερπολύτιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μόσχευμα σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες που πάσχουν από κακοήθειες ή γενετικές αιματολογικές ασθένειες.

Να σημειωθεί πως η λήψη του αίματος από τον πλακούντα δε επηρεάζει καθόλου ούτε τη μητέρα ούτε το νεογνό. Η σωστή συλλογή αυτών των βλαστοκυττάρων, που κυκλοφορούν στο αίμα του εμβρύου παίζει τεράστιο ρόλο, καθώς εάν δεν γίνει σωστά τότε τα μοσχεύματα κρίνονται ακατάλληλα.

Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με κακοήθειες είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που άρχισε να εφαρμόζεται σχετικά πρόσφατα, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής : Αμέσως, μετά το τέλος του τοκετού και αφού έχει απομακρυνθεί το νεογνό, γίνεται η συλλογή του αίματος μέσα σε ειδικό ασκό και κάτω από άσηπτες συνθήκες. Η ποσότητα που συλλέγεται μπορεί να είναι έως και 200 cm2. Κατόπιν γίνεται πλήρης έλεγχος :  ομάδα αίματος και Rhesus, μέτρηση κυττάρων, έλεγχος δεικτών συμβατότητας, καλλιέργειες μικροβίων, έλεγχος για νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα (ηπατίτιδα, AIDS, σύφιλη κλπ). Ο ασκός με το αίμα περνάει από επεξεργασία για να απομονωθούν τα βλαστοκύτταρα και κατόπιν καταψύχεται και αποθηκεύεται σε υγρό άζωτο (-1960C). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται Τράπεζα μοσχευμάτων που μπορεί να περιέχει χιλιάδες μονάδες, αριθμός που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται καθόσον ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις έχουμε χιλιάδες γεννήσεις κάθε έτος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο Δημόσιες τράπεζες,  η Τράπεζα της Ακαδημίας Αθηνών, και η Τράπεζα του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Η κατάθεση των βλαστοκυττάρων στην Δημόσια Τράπεζα, όπως και όλες οι άλλες διαδικασίες είναι εντελώς δωρεάν και δεν επιβαρύνουν καθόλου την οικογένεια του παιδιού που γεννήθηκε.

Η έρευνα στο χώρο της Αιματολογίας είναι συνεχή και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Για τα ομφαλοπλακουντιακά μοσχεύματα υπάρχουν δύο στόχοι.

Ο πρώτος είναι να πολλαπλασιάσουμε τα κύτταρα του μοσχεύματος στο εργαστήριο ούτως ώστε να αυξηθεί το μόσχευμα, γιατί λόγω της μικρής ποσότητας που έχουμε συνήθως δεν επαρκούν για ενήλικες και χρησιμοποιούνται συνήθως σε παιδιά.

Ο δεύτερος είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κύτταρα άλλων ιστών όπως είναι ο νευρικός ιστός, το ήπαρ, το μυοκάρδιο κλπ. ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε αντίστοιχες βλάβες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 13:16
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top