Όταν η χρήση τού Facebook γίνεται εθιστική

01/07/2012 - 05:56
Όταν λέμε FAD εννοούμε Facebook Addiction Disorder, τοv εθισμό δηλαδή στη χρήση του Facebook με την καταναγκαστική ανάγκη για καθημερινή χρήση.
Όταν λέμε FAD εννοούμε Facebook Addiction Disorder, τοv εθισμό δηλαδή στη χρήση του Facebook με την καταναγκαστική ανάγκη για καθημερινή χρήση.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη τέταρτη έκδοση του «Διαγνωστικoύ και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-IV-TR)», o ορισμός του εθισμού και ο συσχετισμός με το Facebook είναι ο εξής:
Η ανάπτυξη ανοχής, δηλαδή η ανάγκη για μεγαλύτερες δόσεις της εθιστικής ουσίας με σκοπό να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.
Σε σχέση με το Facebook οι αυξανόμενες ώρες χρήσης με την πάροδο του χρόνου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών τού Facebook ξεπερνά κατά πολύ τη μια ώρα την ημέρα, με αποτέλεσμα να αποδίδει λιγότερο στην εργασία του και να μην έχει χρόνο για άλλες δραστηριότητες όπως διάβασμα και αθλητισμό.
Το σύνδρομο στέρησης, όταν η χρήση διακόπτεται παρουσιάζονται συμπτώματα άγχους και εκνευρισμού. Για παράδειγμα σκεφτείτε κάποιον που έχει βγει για ποτό και δεν ακούει καν τι του λέει ο συνομιλητής του, αλλά σκέφτεται με αγωνιά τι έχει γραφτεί στον «τοίχο» του και βιάζεται για να πάει σπίτι αδιαφορώντας για τον άνθρωπο που τον συνοδεύει Ο ίδιος άνθρωπος πιθανότατα να μπαίνει στο Facebook τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα. Είναι απορίας άξιο πραγματικά για το τι κοινωνικές δεξιότητες θα αποκτήσει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, που είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει κοινωνικά ευνουχισμένος.

Άλλη μια ένδειξη εθισμού είναι όταν ο χρόνος της χρήσης ξεπερνάει τον επιθυμητό. Για παράδειγμα, κάποιος που είχε σκοπό να μπει στο Facebook για μισή ώρα και καταλήγει να μένει άγρυπνος μέχρι το πρωί, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να είναι δυσλειτουργικός σε όλα τα επίπεδα.
Σημαντική ένδειξη ότι είναι κάποιος εθισμένος στο Facebook είναι όταν έχει πλήρη επίγνωση της ζημίας που του δημιουργεί ο εθισμός του, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζει τη χρήση.
Το Facebook πιθανότατα να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα κοινωνικά φαινόμενα εθισμού της εποχής μας. Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας η σε κάποιον από το περιβάλλον σας, ζητήστε βοήθεια προτού το πρόβλημα εξελιχθεί σε διαταραχή ή προσπαθήστε να θέσετε όρια στο χρόνο αλλά και στον τρόπο χρήσης του, γιατί όπως κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την υγεία (σωματική και ψυχική) όσο και για την ασφάλεια του εκάστοτε χρήστη.

* H Γιώτα Ταμτάμη είναι ψυχολόγος, απόφοιτη Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Μ.Sc. Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey