Η αναβολή της αιμοδοσίας του Συλλόγου Αιμοδοτών Μυτιλήνης και το χρόνιο αίτημα

Άστεγος ένας σύλλογος που έχει σώσει ζωές

25/09/2021 - 17:00 Ενημερώθηκε 26/09/2021 - 15:18

«Κάναμε πολλές προσπάθειες για να μην φτάσουμε στην αναβολή της αιμοδοσίας και για να μη φτάσουμε στο σημείο να μας λέει νοσοκομείο ότι εκβιάζουμε, ούτε είχαμε σκοπό να εκβιάσουμε», αναφέρει σε δήλωσή της στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης, Μαρία Ζερβού, απαντώντας στον Διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Καμπούρη ο οποίος σε ανακοίνωση του χαρακτήρισε μέσο άσκησης πίεσης την αναβολή της αιμοδοσίας εξαιτίας ενός χρόνιου προβλήματος, που δεν είναι άλλο από την εύρεση μόνιμου χώρου για τις ανάγκες του Συλλόγου, αίτημα στο οποίο η διοίκηση του νοσοκομείου πρότεινε ως λύση την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νοσοκομείου, πρόταση που όμως δεν έγινε αποδεκτή από το Σύλλογο.

Την προηγούμενη Παρασκευή έγινε γνωστό στους πάσχοντες με Μεσογειακή Αναιμία από τον Σταθμό Αιμοδοσίας ότι αναβάλλεται η μετάγγιση αίματος, γεγονός που έθιξε ο ΣΕΑΔΟ Μυτιλήνης με ανακοίνωσή του. Στην ανακοίνωση αυτή η Διοίκηση του Νοσοκομείου σημειώνει σε απάντησή της: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Διευθύντριας Αιμοδοσίας με την Πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, στις 14/09/2021, στην οποία συζητήθηκε το πάγιο αίτημα του Συλλόγου για ανεύρεση μόνιμου χώρου στέγασης. Υποδείχθηκε η Αίθουσα «Πολλαπλών Χρήσεων και Εκδηλώσεων», που θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς του Συλλόγου και πληροί τους όρους ασφαλείας. Λυπούμαστε που η προφορά μας δεν έγινε αποδεκτή και για ένα χρόνιο θέμα αναβλήθηκε από το Προεδρείο του Συλλόγου προγραμματισμένη αιμοδοσία, ως μέσο άσκησης πίεσης και μάλιστα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, που οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες πανελλαδικώς».

Η κα Ζερβού υποστηρίζει ότι όταν έγινε η συζήτηση με τη διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και τη Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας δεν δέχτηκαν τους χώρους που πρότεινε η Διοίκηση του Συλλόγου και αυτή ήταν και η αιτία που οδήγησε στην ματαίωση της αιμοδοσίας. Παράλληλα τονίζει ότι δεν αποτελεί λύση η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νοσοκομείο που χρησιμοποιείται για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Εξηγεί ότι οι εθελοντικές αιμοδοσίες γίνονται ακριβώς επειδή οι εθελοντές δεν επιθυμούν να πάνε στο Νοσοκομείο, διαφορετικά θα πήγαιναν στο Σταθμό Αιμοδοσίας. «Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών, για να συγκεντρώσουν τον κόσμο που δεν θέλει να πάει στο Νοσοκομείο» είπε χαρακτηριστικά η κα Ζερβου.

Μάλιστα η κα Ζερβου τόνισε ότι ο Σύλλογος είχε από τον Ιούνιο υποβάλλει σχετικό αίτημα προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα τον Σεπτέμβρη, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση. Από την άλλη η Διοίκηση του Νοσοκομείου υποστηρίζει ότι σαν διοίκηση δεν δέχτηκε σχετικό αίτημα, αλλά πληροφορήθηκε για το θέμα από τα δελτία Τύπου.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με θέμα την πραγματοποίηση αιμοδοσίας σε έναν χώρο αξιοπρεπή στην περιοχή της προκυμαίας για να είναι προσβάσιμος από όλους. Ενδεχομένως η Περιφέρεια το επόμενο διάστημα δώσει λύση στο πρόβλημα, καθώς έχει εντοπίσει χώρο που μπορεί να πληροί τις προδιαγραφές.

Απαξίωση;

Σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδος υπάρχουν χώροι κεντρικοί που τους έχουν παραχωρήσει αυτοδιοικητικοί φορείς στους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών για τις ανάγκες τους. Μάλιστα στην Κοζάνη εκτός από χώρο παραχωρήθηκε και υπάλληλος του Δήμου. Η κα Ζερβού επικαλούμενη το γεγονός αυτό εκφράζει το παράπονό της,  καθώς νιώθει ότι απαξιώνεται το έργο του συλλόγου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey