Η ταχεία αύξηση των εμβολιασμών και η αυστηρή εφαρμογής των μέτρων, οι κρίσιμοι παράγοντες που θα θωρακίσουν τον πληθυσμό έναντι πιθανού νέου κύματος της πανδημίας

Αυξάνονται επικίνδυνα τα κρούσματα, ενώ μειώνονται οι εμβολιασμοί

10/07/2021 - 12:55 Ενημερώθηκε 10/07/2021 - 13:02

Ανησυχία για ένα τέταρτο κύμα της COVID-19 στη χώρα μας, πιθανόν και μέσα στο καλοκαίρι, εκφράζουν οι ειδικοί επιστήμονες, που μετά μια περίοδο υποχώρησης της πανδημίας παρατηρούν ξανά αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών, η οποία βάζει και πάλι τη χώρα μας σε «επικίνδυνα μονοπάτια». Και όπως τονίζουν, εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα, με ταχεία αύξηση των εμβολιασμών και αυστηρό έλεγχο της τήρησης των μέτρων, δεν αποκλείεται στο τέλος του Ιουλίου ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάσει τις 2.000, όταν τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου ο αριθμός των κρουσμάτων είχε περιοριστεί σε τριψήφια νούμερα μερικών εκατοντάδων, με πτωτική μάλιστα τάση. Το ανησυχητικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας, που αποτελεί από την έναρξη της πανδημίας ένα σαφές  στοιχείο για το που πάει η κατάσταση, τις τελευταίες εβδομάδες έχει πάρει την ανιούσα και ενώ βρισκόταν περί το 1,2%, ήδη είναι σε διπλασιασμό και συνεχώς μεταβάλλεται προς τα πάνω.

Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν την εξέλιξη των δεικτών περιμένοντας και τα στοιχεία των επόμενων ημερών προκειμένου να προχωρήσουν σε ακριβείς εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Οπως επισημαίνει μιλώντας σε αθηναικά μέσα ενημέρωσης ο γνωστός  καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, «τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια μικρή μεν, αλλά σημαντική και ανησυχητική αύξηση των νέων διαγνώσεων. Ανησυχητική λόγω της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού τη θερινή περίοδο, της χαλάρωσης των μέτρων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μάσκα, αφού παρερμηνεύτηκε και γενικεύτηκε από τους πολίτες η σύσταση για μη χρήση της σε ανοικτούς χώρους χωρίς συνωστισμό, αλλά και της κυκλοφορίας της πιο μεταδοτικής παραλλαγής “Δ” του ιού».

Ομως αυτό που πράγματι προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία, όπως σημειώνει ο κ. Γώγος «είναι η ελάττωση στον αριθμό των εμβολιασμών, που υπολογίζεται ότι είναι της τάξεως του 20%-30% - από πάνω από 100.000 που γίνονταν ημερησίως, μειώθηκαν σε 80.000 με 90.000».

Τι πρέπει να γίνει

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, εάν υπάρξει καλύτερη επιτήρηση των μέτρων και άμεση βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τότε ίσως μπορέσουμε να αποφύγουμε μια νέα έξαρση της επιδημίας τον Σεπτέμβριο ή και μέσα στο καλοκαίρι, η οποία είναι ιδιαίτερα πιθανή εάν συνεχιστεί η διασπορά της παραλλαγής «Δ». Και όπως υπενθυμίζει ο καθηγητής, προστασία από τη νέα παραλλαγή έχει ο πλήρως εμβολιασμένος πολίτης (από 96% έως 85% για σοβαρή νόσηση, ανάλογα με το εμβόλιο που έχει κάνει). Αντίθετα, η πρώτη δόση εμβολίου καλύπτει μόνο σε ποσοστό 33% από το ινδικό στέλεχος. «Θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν έχει λήξει η πανδημία ακόμα. Ο ίδιος ο ιός «δείχνει τα δόντια του». Αλλά το θετικό είναι ότι μας προειδοποιεί. Και το γεγονός ότι καλύπτεται η νέα μετάλλαξη από το εμβόλιο μάς οδηγεί τη σκέψη στο πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός», τονίζει ο καθηγητής. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αν αφεθεί το πράγμα ενεξέλεγκτο και δεν ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες για να πειστεί η κοινωνία, αλλά και η προσωπική ευθύνη των πολιτών να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου να δημιουργηθεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας κατά της πανδημίας, τότε θα ξαναζήσουμε άσχημες καταστάσεις, που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε και να ξεχάσουμε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του που διαχειρίζεται τα της πανδημίας έσπευσε να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών αρχών , σε επίπεδο Περιφερειών και δήμων, προκειμένου να τους κάνει κοινωνούς στην προσπάθεια επίσπευσης των εμβολιασμών στον πληθυσμό, που εξακολουθεί ακόμη να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα για να κάνει σαφή την εικόνα σε σχέση με τους εμβολιασμούς, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα επισήμως και τα ποσοστά εμβολιασμών ανά περιφέρεια, τόσο με την πρώτη δόση όσο και με τις δύο, αλλά και τα κανονισμένα ραντεβού για την πρώτη δόση, ώστε να διαφανεί ποιες περιφέρειες έχουν μείνει πίσω. Από την εικόνα αυτή είναι φανερό ότι η περιφέρεια του βορείου Αιγαίου βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, με μόλις το 39% να έχει κάνει την πρώτη δόση, ενώ και τις δυο το 32%, γεγονός που δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη για να επιτευχθεί τείχος ανοσίας που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

 

 

Θωμαΐδης:«Τα πράγματα δεν πάνε καλά»

 Aνησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

 

«Η πανδημία είναι εδώ», επισήμανε χωρίς περιστροφές και ο  συμπατριώτης μας καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι καταγράφηκε μια αύξηση 60% στα λύματα, που ως γνωστόν προαναγγέλουν και την πορεία των κρουσμάτων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι η  αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της πανδημίας στην Ευρώπη για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Το περιμέναμε ότι θα ερχόταν και σε εμάς, αλλά όχι τόσο σύντομα». Ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, καθότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

«Πρέπει να αναλογιστούμε τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο και κυρίως τι θα απογίνουν τα παιδιά στα σχολεία. Αυτό πρέπει να το τονίσει κάποιος από τώρα γιατί η επίδραση της κατάστασης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των φοιτητών είναι δραματική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έναν χρόνο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και τηλεκπαίδευση», συμπλήρωσε.

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτή την στιγμή, αν συνεχίσουμε με αυτή την κατάσταση, χωρίς να ληφθούν μέτρα σε εσωτερικούς χώρους, θα έχουμε αύξηση των αριθμών», προειδοποίησε. Για να προσθέσει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που μελετούν οι ερευνητές στο ΕΚΠΑ, η Μετάλλαξη Δέλτα θα ανέλθει στο 50% των κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβριο θα επικρατήσει. Και ο μόνος τρόπος, κατά τον κ. Θωμαίδη, για να ανασχέσουμε τη διάδοση είναι να εμβολιαστούμε και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Αναφορικά δε με το τείχος ανοσίας, εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70% του πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν αυτή την στιγμή κινούμαστε περίπου στο 45%».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey