Μεγάλη ανησυχία σε λογοθεραπευτές για τις εξελίξεις με τον ΕΟΠΥΥ

SOS για την Ειδική Αγωγή!

05/01/2017 - 14:53

Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (γονείς και παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές, 20 λογοθεραπευτές της Λέσβου αλλά και πολλά σωματεία και Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για το επαγγελματικό τους μέλλον όσο και για το μέλλον των παιδιών που έχουν αναλάβει και των οικογενειών τους.

Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (γονείς και παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές, 20 λογοθεραπευτές της Λέσβου αλλά και πολλά σωματεία και Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για το επαγγελματικό τους μέλλον όσο και για το μέλλον των παιδιών που έχουν αναλάβει και των οικογενειών τους.

Υπό την ομπρέλα του κλάδου ειδικής αγωγής βρίσκονται λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, λογοπαιδαγωγοί κ.ά., που αντιμετωπίζουν παιδιά και εφήβους με προβλήματα λόγου (π.χ. τραυλισμός, αρθρωτικές διαταραχές), βαρηκοΐα, προβλήματα κίνησης, αναπτυξιακές δυσκολίες, αυτισμό και άλλες παθήσεις.

 

Οι αλλαγές

Η εμπλοκή ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και τους επιστήμονες του κλάδου δημιουργεί αβεβαιότητα σε δεκάδες οικογένειες της Λέσβου, που ξεκινούν το έτος χωρίς να γνωρίζουν πώς θα πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες της ειδικής αγωγής. Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως από τις 15 Ιανουαρίου θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικές γνωματεύσεις και ηλεκτρονικές υποβολές των δαπανών από τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα οι συνεδρίες προπληρώνονται από τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια υποβάλλονται οι αποδείξεις στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ώστε οι ασφαλισμένοι χρήστες υπηρεσιών ειδικής αγωγής να αποζημιωθούν. Αυτό προϋποθέτει ότι οι επιστήμονες ειδικής αγωγής πρέπει να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, ειδάλλως δεν θα γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις και οι υποβολές τους.

 

20 λογοθεραπευτές

«Με γνώμονα τις ποιοτικές υπηρεσίες στη λογοθεραπεία και την ουσιαστική συνεργασία που έχουμε μαζί σας τόσα χρόνια, ευελπιστούμε ότι το ομόφωνο ΟΧΙ των λογοθεραπευτών της Λέσβου αλλά και των περισσοτέρων νομών της Ελλάδας στον εκβιασμό του κράτους και του ΕΟΠΥΥ (πλέον ΕΦΚΑ), το ΟΧΙ στις συμβάσεις με τη μορφή που έχουν σήμερα θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα σε εκείνους που αποφασίζουν εάν θα δώσουν στην Ειδική Αγωγή αυτά που της αξίζουν», αναφέρουν αρχικά οι Αναγνώστου Πελαγία, Μεϊμάρη Χρυσάνθη, Κέλλη Ελένη, Ασβεστά Παρασκευή, Ραφτέλη Αναστασία, Μόσχου Μαρία, Γιαννιόγλου Ιγνάτης, Τυριακίδη Βαρβάρα, Περκαντή Κωνσταντίνα, Χατζηεμμανουήλ Αδριανή, Χορέβας Κώστας, Χατζόγλου Ελένη, Αδαμπατά Κατερίνα, Βερβέρη Γεωργία, Ρεπάνη Ευστρατία, Σουγιουλτζή Ουρανία, Σταυρακέλλη Στέλλα, Καλίτσα Όλγα, Καλφαγιάννη Ειρήνη και Μαυρουδή Μαρία.

 

Οι συμβάσεις

Τετελεσμένη απόφαση εξαναγκάζει τους επαγγελματίες λογοθεραπευτές να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2017, οι οποίες θα αποτελούν προϋπόθεση για την κάλυψη των δαπανών ειδικής αγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, αναδιαρθρώνει τα ποσά αποζημίωσης για τις θεραπείες ΧΩΡΙΣ να αλλάζει το υπάρχον «πλαφόν» των 250 ευρώ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι θέτει ανεξέλεγκτους περιορισμούς στο είδος, τη συχνότητα αλλά και τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, υποχρεώνει στη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος και πλαφόν στις συνεδρίες, το οποίο δεν θα επιτρέπει στους θεραπευτές να διαμορφώνουν τα θεραπευτικά προγράμματα των παιδιών όπως πρέπει, αλλά θα επιβάλλεται να διαμορφώνονται όπως «βγαίνει» το πλαφόν, π.χ. ενδεχομένως το πλαφόν να φτάνει για το μισό μήνα μόνο κ.λπ.

- Υποχρεώνει σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εγκρίσεων και ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνει αυτό από 1ης Ιανουαρίου, ούτε τι θα γίνεται με τις θεραπείες των παιδιών μεταξύ των εγκρίσεων, τα οποία διαφαίνεται ως σοβαρό ενδεχόμενο να μένουν εκτός θεραπειών μέχρι την επόμενη επανέγκριση.

- Ως τελικό αποτέλεσμα, υπονομεύει τη σταθερότητα και το θεραπευτικό πλαίσιο των παιδιών, που πολύ καλά γνωρίζετε πόσο σημαντικά είναι για την επιτυχία της θεραπείας.

Επιπλέον, τονίζουν πως «η σύμβαση που προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ υποβιβάζει τις Επιστήμες που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους) και οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αφανισμό των θεραπευτών με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους ασφαλισμένους και στα παιδιά αυτών».

 

Τα παλιά παραπεμπτικά

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως η απόδοση της δαπάνης για Θεραπείες Ειδικής Αγωγής θα γίνεται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ καθώς και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον τα σχετικά παραπεμπτικά και γνωματεύσεις έχουν εκδοθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και βρίσκονται σε ισχύ. Για όσα παραπεμπτικά και γνωματεύσεις εκδοθούν από 1 έως και 15 Ιανουαρίου 2017, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τα ισχύοντα για το 2016.

Οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2017 καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών και μόνο από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey