FOLLOW US

Υγεία

  • 12 χρόνια μετά την αποκάλυψη του «Ε» για τα «έργα και τις ημέρες» του Σπύρου Κόντου
Στον ειδικό ανακριτή για τη μαϊμού - τηλεϊατρική

Στον ειδικό ανακριτή για διαφθορά απολογείται στις 14 Νοεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας (ΠΕΣΥ) Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Κόντος, και άλλα πέντε μέλη του ειδικού λογαριασμού του τότε ΠΕΣΥ, κατηγορούμενοι για απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, όπως μετέδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στρατής Μπαλάσκας.

 

Στον ειδικό ανακριτή για διαφθορά απολογείται στις 14 Νοεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας (ΠΕΣΥ) Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Κόντος, και άλλα πέντε μέλη του ειδικού λογαριασμού του τότε ΠΕΣΥ, κατηγορούμενοι για απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, όπως μετέδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στρατής Μπαλάσκας.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για τη διασπάθιση μεγάλου ποσού που αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ και το οποίο φέρεται να διατέθηκε σε πρόγραμμα τηλεϊατρικής για τα νησιά, του οποίου τα μηχανήματα έμειναν αχρησιμοποίητα και το σύστημα καταστράφηκε, χωρίς ποτέ να λειτουργήσει.

Την όλη υπόθεση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το Φεβρουάριο του 2004 το «Ε». Το εν λόγω πρόγραμμα της τηλεϊατρικής ουδέποτε λειτούργησε και αποτέλεσε τέσσερις φορές αντικείμενο ελέγχου. Ερευνήθηκε δύο φορές από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) του Υπουργείου Υγείας, μία φορά από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και μία φορά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Τα πορίσματα των ελέγχων, αλλά και το ενημερωτικό σημείωμα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος του πρώην οικονομικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, Γιώργου Κουρέρη, ο οποίος δεν ανεχόταν το ατιμώρητο των οικονομικών εγκλημάτων που όλα έδειχναν πως είχαν συντελεστεί, οδήγησαν το 2014 στην εντολή του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση με το ερώτημα της διάπραξης του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

 

Τι αποκαλύφθηκε

Όπως είχε τότε αποκαλυφθεί, το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που «εφήρμοσε» ο τότε πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, δεν ήταν παρά προγράμματα software, που είχαν τοποθετηθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο επί προηγούμενης προεδρίας του στο Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής και τα οποία επαναχρησιμοποιήθηκαν. Επρόκειτο επίσης και για μηχανήματα, οθόνες και υπολογιστές, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και φυσικά κατέστησαν μη λειτουργικά!

Στο σύνολό τους, τα παραπάνω φέρονται να αγοράστηκαν με κατατμήσεις του ποσού του προγράμματος που είχε διατεθεί, δηλαδή του 1,2 εκατομμυρίου. Όπως είχε προκύψει από την πρώτη έκθεση του ΣΕΥΥΠ, από το Μάιο του 2004 ακόμα, ο κατηγορούμενος πρόεδρος του ΠΕΣΥ και δύο συνεργάτες του, φέρονται να προέβησαν σε παρατυπίες, αλλά και παρανομίες στη διαχείριση των κονδυλίων του προγράμματος, όπως και σε πιέσεις σε διοικητές και άλλα στελέχη νοσοκομείων του Αιγαίου, προκειμένου να αποδεχθούν τις ενέργειές τους όσον αφορούσε στο σύστημα τηλεϊατρικής, αλλά και τη λειτουργία νέου διπλογραφικού συστήματος.

Παρά ταύτα, όμως, το πόρισμα δε διαβιβάστηκε στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα, αλλά και η τύχη του νέου πορίσματος του ελέγχου του ΣΕΥΥΠ.

Μετά το δεύτερο έλεγχο του ΣΕΥΥΠ, ακολούθησε έλεγχος από ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και, τέλος, έλεγχος από το ΣΔΟΕ. Το σύνολο των παραπάνω πορισμάτων μαζί με την αναφορά του Γιώργου Κουρέρη, οδήγησαν στην εισαγγελική εντολή για την εξέταση της διάπραξης αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, η οποία κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών και στην κλήση προς απολογία.

 

Η έρευνα

Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2004, η δημοσιογραφική έρευνα είχε αποκαλύψει τα έργα και τις ημέρες του Σπύρου Κόντου στη διοίκηση του ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου, αλλά και πριν, στην Αμερική, από την οποία έφυγε με τη σκιά σκανδάλων, όπου πρωταγωνίστησε και τα οποία χτύπησαν ως και το εκεί Χρηματιστήριο.

Τελικά και αφού ολοκλήρωσε το έργο του διπλογραφικού στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Αθήνας, μετατέθηκε στη Μυτιλήνη, στην οποία εγκατέστησε την «ομάδα» του και έδωσε αγώνα για να υλοποιήσει το έργο της τηλεϊατρικής, που δεν ήταν παρά το πρόγραμμα του διπλογραφικού στο Σισμανόγελιο, ξαναπληρωμένο! Και μάλιστα, και αυτό μέσα από σύστημα απευθείας αναθέσεων κι όχι μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών.

Η λειτουργία του συστήματος τηλεϊατρικής του Σπύρου Κόντου που πληρώθηκε και ουδέποτε υλοποιήθηκε, περιελάμβανε τα περιφερειακά ιατρεία σε όλα τα μικρονήσια του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στην Αγιάσο και τη Βολισσό της Χίου. Αυτά θα συνδέονταν με τα Κέντρα Υγείας στο Πλωμάρι, το Πυργί της Χίου και το Καρλόβασι της Σάμου, κι αυτά, με τη σειρά τους, με τα πέντε νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου και μέσω δύο κέντρων διαχείρισης, ενός στην Αθήνα και ενός στη Μυτιλήνη, με 24ωρης λειτουργίας βάρδιες τηλεϊατρικής, με τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ερυθρός Σταυρός».

Τι από όλα τα παραπάνω λειτούργησαν; Απολύτως τίποτα. Τα χρήματα, όμως, ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ ξοδεύτηκαν έως λεπτού.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top