«Καταντήσαμε ζήτουλες» λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου

Τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα

27/09/2016 - 14:14

Τις τεράστιες ελλείψεις που εντοπίζει καθημερινά στα φάρμακα «πρώτης ανάγκης», προέταξε χτες το μεσημέρι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης. Μάλιστα επεσήμανε τη δυνατότητα όσων τελευταίων απώλεσαν το ΕΚΑΣ, με ειδική βεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα, να έχουν μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα, ενώ τέθηκαν και άλλα φλέγοντα ζητήματα.

Τις τεράστιες ελλείψεις που εντοπίζει καθημερινά στα φάρμακα «πρώτης ανάγκης», προέταξε χτες το μεσημέρι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης. Μάλιστα επεσήμανε τη δυνατότητα όσων τελευταίων απώλεσαν το ΕΚΑΣ, με ειδική βεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα, να έχουν μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα, ενώ τέθηκαν και άλλα φλέγοντα ζητήματα.

«Αντιμετωπίζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, με την κατάσταση να επιδεινώνεται τελευταία, την έλλειψη φαρμάκων», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς. Τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, είναι το πρώτο καθημερινό πρόβλημα του φαρμακοποιού.

Λείπουν αγχολυτικά, αντιυπερτασικά, παιδικά εμβόλια, φάρμακα για την οστεοπόρωση. Οι λίστες είναι ολόκληρες σελίδες. «Πίσω από τις πλάτες του φαρμακοποιού και του συστήματος παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης, ορισμένοι οικονομούν τεράστια κέρδη σε βάρος του ασφαλισμένου» πρόσθεσε. Πριν μία εβδομάδα έγινε συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΟΦ, κ. Αντωνίου, και των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, των Συνεταιριστικών Φαρμακοποιών και των Αποθηκάριων.

 

Τα πωλούν στο εξωτερικό

«Έχουμε τις φθηνότερες τιμές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα τα φάρμακά μας να είναι δελεαστικά προς διάθεση στο εξωτερικό, όπου σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι πανάκριβα. Οι πολυεθνικές εταιρείες που έχουν εδώ τις αντιπροσωπείες τους και διαθέτουν φάρμακα για την Ελλάδα, όταν έρχονται οι παλέτες με τα φάρμακα αυτά, ορισμένες από αυτές, πάνε νομίμως στις φαρμακαποθήκες για διάθεση προς τα φαρμακεία. Δυστυχώς όμως, οι φαρμακαποθηκάριοι το μεγαλύτερο ποσοστό που προορίζεται για τα φαρμακεία στην Ελλάδα, το στέλνουν στο εξωτερικό, τη Σουηδία, την Αγγλία, στη Γαλλία.

Με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχουν τα φάρμακα αυτών των εταιρειών, αλλά στα ελληνικά, αφού προορίζονταν για την ελληνική αγορά. Οι φαρμακοποιοί έχουν καταντήσει ζήτουλες. Έχουν αναγκαστεί να ψωνίζουν από δυο και τρεις φαρμακαποθήκες για να μπορούν να εξασφαλίσουν τα φάρμακα σε έλλειψη.

Έχουν αναγκαστεί να πληρώνουν τοις μετρητοίς τις ίδιες τις εταιρείες. Κι αυτό γιατί οι εταιρείες πλέον για να σταματήσουν τη διάθεση μέσω φαρμακαποθηκών, διαθέτουν τα φάρμακα απευθείας στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει τη μπάλα και να μην μπορούμε να καλύψουμε την αγορά», εξηγεί ο κ. Βαλτάς.

 

Κρούσμα ηπατίτιδας

Όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια της αγοράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν είναι δυνατόν τα φάρμακα αυτά να είναι εξαγώγιμα. Πολλές φορές ο ΕΟΦ έχει προβεί σε απαγορεύσεις εξαγωγής φαρμάκων, αλλά δεν μπορεί να το κάνει συνέχεια. «Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια νόμιμη διαδικασία. Υπάρχουν υπουργοί που λένε ότι αυτό βοηθά στο ισοζύγιο εξαγωγών» ανέφερε με νόημα ο κ. Βαλτάς.

Όταν εντοπίστηκε κρούσμα ηπατίτιδας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, έπρεπε πολλά άτομα να εμβολιαστούν με συγκεκριμένο εμβόλιο. «Όταν ο διευθυντής ζήτησε εμβόλιο από την εταιρεία, του είπαν ότι δεν έχουν! Έπρεπε να απειληθεί η εταιρεία ότι θα δοθεί δημοσιότητα στο θέμα και θα υπάρξουν αγωγές, για να βρει άμεσα 40 εμβόλια και να καλύψει την ανάγκη. Δεν μπορούμε να ζούμε αυτό τον εκβιασμό στην καθημερινότητά μας», σχολίασε ο κ. Βαλτάς και υπερθεμάτισε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λέσβου, Μανώλης Νικήτας: «Δεν μπορούμε να καλύψουμε την αγορά και το πρόβλημα μετατοπίζεται στους ασθενείς. Βρίσκουν τα φάρμακα μόνο όταν απειλήσεις με το νόμο».

 

«Δωρεάν συμμετοχή χωρίς ΕΚΑΣ»

Μετά από πιέσεις, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ με τον καινούριο νόμο, να έχουν δωρεάν συμμετοχή στα φάρμακά τους, είπαν οι Φαρμακοποιοί. «Όσοι απώλεσαν το ΕΚΑΣ, θα πρέπει να πάνε στον ασφαλιστικό τους φορέα, να λάβουν σχετική βεβαίωση που να διευκρινίζει ότι δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα», εξηγούν.

 

Η «κόκκινη γραμμή»

Άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί είναι αυτό με τα ναρκωτικά φάρμακα. Για να παραδώσουν τέτοιου είδους φάρμακα πρέπει να έχουν συνταγή με ειδική γραμμή κόκκινης σήμανσης. Τα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Πολιχνίτου δεν έχουν αυτά τα μπλοκ για τη συνταγογράφηση με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν εδώ και δύο μήνες να τους κλείσουν σε περίπτωση ελέγχου, αφού αυτό είναι εντελώς παράτυπο. Ή βέβαια να τους σταματήσουν να χορηγούν φάρμακα με τα επακόλουθα να βαραίνουν στη συνέχεια τους ασθενείς. Παλιότερα ο Σύλλογος με δικά του έξοδα, προμήθευε τα Κέντρα Υγείας με αυτά τα μπλοκ, όμως πλέον δεν δύναται και ζήτησε να επιληφθεί άμεσα του θέματος η 2η ΥΠΕ.

 

Ο «κόφτης»

Πλέον δεν θα υπάρχει η άνεση του ασφαλισμένου να «χρωστά» στο φαρμακείο κάποια κουτιά ή να παίρνει έξτρα για να κάνει τα… κουμάντα του. Αυτό από μέσα Οκτώβρη. Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα καλύπτεται από μία συνταγή για 28 μέρες ή ένα μήνα και όχι παραπάνω. Αυτό θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στα χωριά, όπου δεν υπάρχει συχνά αγροτικός γιατρός. Αποτελεί όμως μια προσπάθεια ορθολογικοποίησης του συστήματος παροχής φαρμάκων, σύμφωνα με το Δ.Σ..

 

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Επίσης, ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 60 ετών και συνίσταται ιδιαίτερα στην περιοχή μας, τόνισε ο κ. Βαλτάς, προσθέτοντας ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων.

Τέλος, οι Φαρμακοποιοί αναφέρθηκαν στα επιμορφωτικά συνέδρια που οργανώνει ο Σύλλογος με το επόμενο να διαρκεί 65 ώρες και να σχετίζεται με ασφάλεια ατυχήματος, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, διαχείριση σοβαρής αιμορραγίας κλπ.. Οι φαρμακοποιοί θα κληθούν να πληρώσουν από 100 ευρώ για να εκπαιδευτούν με τα υπόλοιπα να τα καλύπτει ο Σύλλογος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey