Σταδιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων υποσχέθηκε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός

Σε ρυθμούς μνημονίου η υγεία

11/06/2016 - 00:37

Σε ό,τι αφορά το φετινό προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ανέφερε ότι θα ενισχυθεί με εσωτερική ανακατανομή των πόρων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού από τις οποίες θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία καταρχάς με ιατρικό προσωπικό και στη συνέχεια με άλλες ειδικότητες. Ωστόσο, οι προσλήψεις θα καλύψουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των αναγκών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός.

Μόνο καλά λόγια είχε να πει για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στο δημόσιο τομέα της υγείας στη Λέσβο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου χθες το μεσημέρι. Ανέφερε ότι σήκωσαν και συνεχίζουν να σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, που δημιουργείται από τις αυξημένες ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, των τουριστών και των προσφύγων. Είπε πως το 2016 είναι η πρώτη χρονιά όπου αυξήθηκαν οι πόροι που διατίθενται για την υγεία από τα 1,38 δις ευρώ στα 1,63 δις ευρώ (όριο δαπανών).


Σε ό,τι αφορά το φετινό προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ανέφερε ότι θα ενισχυθεί με εσωτερική ανακατανομή των πόρων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού από τις οποίες θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία καταρχάς με ιατρικό προσωπικό και στη συνέχεια με άλλες ειδικότητες. Ωστόσο, οι προσλήψεις θα καλύψουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των αναγκών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός.


Ειδικότερα ανέφερε ότι τη φετινή χρονιά θα γίνουν 3.500 προσλήψεις (με όλες τις μορφές των εργασιακών σχέσεων), τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη 25.000 θέσεων. Στις 985 προσλήψεις που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο θα καλυφθούν 10 θέσεις στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Επίσης, προχωρά η διαδικασία για άλλες 2.440 προσλήψεις, από τις οποίες οι 760 αφορούν γιατρούς και 1.770 άλλες ειδικότητες. Σε αυτές θα περιλαμβάνονται προσλήψεις και για το νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Με μικρή αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου Μυτιλήνης θα δημιουργηθούν δύο νέες οργανικές θέσεις νευροχειρούργων, που θα στελεχωθούν άμεσα. Θα καταργηθούν όμως δύο άλλες θέσεις. Σύντομα θα προχωρήσει μια ευρύτερη αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, η οποία στόχο έχει να βελτιώσει οριακά την κατάσταση. Και αυτό γιατί μια ευρύτερη αναμόρφωση που θα δημιουργεί νέες θέσεις έχει δημοσιονομικό κόστος και η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει αυτό το ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου Μυτιλήνης παραπέμπεται για το απώτερο μέλλον. Θυμίζουμε ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου διαμορφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980.


Επίσης, κίνητρο επιπλέον αμοιβής 400 ευρώ για τη στελέχωση των άγονων αγροτικών ιατρείων θα δώσει το Υπουργείο, ενώ δεν θα προχωρήσει άμεσα ο διοικητικός διαχωρισμός του Νοσοκομείου Λήμνου από το νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπισθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση, πιθανότατα μαζί με τον ανασχεδιασμό των υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Η σκέψη που επικρατεί στο Υπουργείο είναι οι υγειονομικές περιφέρειες να έχουν τα ίδια όρια με τις αιρετές περιφέρειες.
Ακόμη, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι δεν θα χρεώνονται το κόστος των ψηφιακών μαστογραφιών οι ασθενείς του νοσοκομείου Μυτιλήνης για όσο διάστημα θα χρειαστεί ο ΕΟΠΥΥ να τιμολογήσει το κόστος της υπηρεσίας αυτής και να αναλάβει την πληρωμή της. Θετικά αντιμετώπισε ο υπουργός την πρόταση να χρησιμοποιήσει τον παλιό μαστογράφο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ Μυτιλήνης). Θετικά αντιμετώπισε και άλλα ζητήματα που αφορούν θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, που δεν αποτελούν κόστος για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.
Συνολικά το πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου περιλαμβάνεται στο τρίπτυχο α) τέλος στις περικοπές, β) σταδιακή κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, γ) διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

Συναντήσεις
Κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο ο υπουργός επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου είχε συναντήσεις με τους εργαζομένους. Στο υπόμνημα που δόθηκε στον υπουργό, το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι αυτό του οργανισμού του νοσοκομείου. Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε, επίσης, το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις ανάγκες που υπάρχουν κι ανέφερε ότι η κάλυψή τους θα είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες.
Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στη συνάντησή του με τον υπουργό εκτός των άλλων ζήτησε να μη φύγει από το νοσοκομείο ο νευροχειρουργός κ. Μπαϊραμίδης, να εξασφαλισθούν δύο θέσεις νευροχειρούργων και ενός ογκολόγου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί με προσωπικό το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου. Το μόνο που είπε είναι πως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που υπάρχει με την προμήθεια των φαρμάκων.
Στη συνάντηση με το φαρμακευτικό σύλλογο Μυτιλήνης, ο πρόεδρος Απόστολος Βαλτάς εξέθεσε στον υπουργό τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη νέα ΚΥΑ σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, την αναγκαιότητα ορισμού ωραρίου, το θέμα των πειθαρχικών συμβουλίων, το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι ελλείψεις φαρμάκων, τα ζητήματα με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλα τρέχοντα θέματα του κλάδου. Ο πρόεδρος του ΣΥΦΑ Λέσβου Παναγιώτης Παπαδέλλης τόνισε το πρόβλημα της πίστωσης και της διανομής των φαρμάκων εκ μέρους των εταιρειών καθώς και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα του ΙΦΕΤ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey