«Οικονομική ασφυξία» στο Νοσοκομείο

Πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη

07/06/2016 - 16:40

Τη συμμετοχή του στην Πανυγειονομική Απεργία την Τετάρτη 8 Ιουνίου, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο προαύλιο του «Βοστάνειου». Επίσης θα πραγματοποιήσει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Υγείας, στις 10 Ιουνίου.
«Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, κυρίως λόγω της οικονομικής ασφυξίας και των μεγάλων ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού.

Τη συμμετοχή του στην Πανυγειονομική Απεργία την Τετάρτη 8 Ιουνίου, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο προαύλιο του «Βοστάνειου». Επίσης θα πραγματοποιήσει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Υγείας, στις 10 Ιουνίου.
«Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, κυρίως λόγω της οικονομικής ασφυξίας και των μεγάλων ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού. Η ολοκλήρωση της ψήφισης των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου, που περιελάμβαναν τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, τη φοροεπιδρομή στα φτωχά λαϊκά στρώματα, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την επιβολή αυτόματου “κόφτη” στις δαπάνες, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όπου δεν υπάρχει ελπίδα για ουσιαστική βελτίωση της δημόσιας περίθαλψης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Απολύσεις» γιατρών!
Η Ένωση Γιατρών κάνει λόγο για οικονομική ασφυξία, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία για τη μεγαλύτερη μείωση των λειτουργικών δαπανών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας από το 1,3 δις € το 2015, στο 1,15 δις € το 2016: Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης μειώθηκε από τα 10,9 εκατ. € το 2015, στα 9 εκατ. € το 2016 (με δυνατότητα προσαύξησης στα 9,9 €). Οι δαπάνες για φάρμακα του Νοσοκομείου μειώθηκαν από τα 5,5 εκατ. € το 2015, στα 2,9 εκατ. € το 2016 (με δυνατότητα προσαύξησης στα 3,2 εκατ. €). Το πρώτο αποτέλεσμα των περικοπών είναι η «απόλυση» τριών ιατρών (ενός παθολόγου, ενός πνευμονολόγου και ενός ψυχιάτρου), που είχαν προσληφθεί με μπλοκάκι και εργάζονταν στο «Βοστάνειο» μέχρι τέλους Μαΐου, των οποίων η σύμβαση είχε ανανεωθεί πριν δύο μήνες! Ένας καρδιολόγος πρόκειται να «απολυθεί» τον Ιούλιο και ένας ογκολόγος σε λίγους μήνες.

«Οι ιατροί αυτοί είναι απολύτως απαραίτητοι για την ασφαλή εφημέρευση και λειτουργία του Νοσοκομείου» τονίζεται και προσθέτει ότι παραμένουν απλήρωτες οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012, οι πρόσθετες εφημερίες που έχουν εκτελεστεί στο «Βοστάνειο» από τον Ιούλιο του 2015 και οι τακτικές εφημερίες των Κ.Υ. και της Μ.Υ. - ΠΕΔΥ Μυτιλήνης του Δεκεμβρίου του 2015. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «με μια πρωτοφανή και απαράδεκτη κίνηση, η Διοίκηση επιβάλει χαράτσι 30 - 40 € για κάθε ψηφιακή μαστογραφία που εκτελεί σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, για να αντισταθμίσει την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση».

ΠΕΔΥ - Κέντρα Υγείας
Οι πέντε θέσεις γιατρών επί θητεία που προκηρύχθηκαν, δεν αρκούν να καλύψουν τις πολλαπλάσιες ανάγκες που υπάρχουν στο «Βοστάνειο», στα Κ.Υ. και στη Μ.Υ. - ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, λέει η Ένωση Γιατρών. Σε 26 ανέρχονται οι κενές θέσεις ιατρών από τις 95 προβλεπόμενες στον οργανισμό του Νοσοκομείου.

Η διοίκηση του ιδρύματος ζητά να προκηρυχθούν άμεσα ακόμα τέσσερις θέσεις (δύο νευροχειρουργών και δύο αναισθησιολόγων) και να προστεθούν δέκα οργανικές θέσεις στον απαρχαιωμένο οργανισμό.

Αντίστοιχα κενά γενικών ιατρών ή παθολόγων, παιδιάτρων κτλ., υπάρχουν στα Κ.Υ. και τη Μ.Υ. - Π.Ε.Δ.Υ. Μυτιλήνης, όπου καμιά θέση ιατρού δεν προκηρύχθηκε.

Επίσης μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε αγροτικούς και ειδικευόμενους ιατρούς, που εξαναγκάζονται σε μετανάστευση, βιώνοντας το σημερινό επαγγελματικό και επιστημονικό αδιέξοδο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey