Προσλήψεις γιοκ και στα υπόψη, εκπαιδευτικά σεμινάρια για το χειρισμό του εξοπλισμού

Υπερσύγχρονη τηλεϊατρική σε… αναμονή

18/03/2016 - 22:44

Έξι μήνες μετά την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για την εκκίνηση της τηλεϊατρικής, τη δυνατότητα δηλαδή διάγνωσης και ιατρικών ραντεβού από απόσταση, τα μηχανήματα… κάθονται!

Έξι μήνες μετά την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου εξοπλισμού στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για την εκκίνηση της τηλεϊατρικής, τη δυνατότητα δηλαδή διάγνωσης και ιατρικών ραντεβού από απόσταση, τα μηχανήματα… κάθονται!

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στα οποία έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα γιατροί, αναμένεται να ξεκινήσουν από μέρα σε μέρα, αλλά προσλήψεις τεχνικών και έξτρα ιατρικού προσωπικού για την πραγματοποίηση των ιατρικών ραντεβού, παρόλο που είχε εξαγγελθεί, έχει ξεχαστεί.

Το ήδη υπάρχον προσωπικό που τρέχει και δεν φτάνει για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες, είναι πολύ πιο δύσκολο να ασχοληθεί και με την τηλεϊατρική, ελλείψει γιατρών, όπως μας εξήγησε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Άντισσας, Στρατής Παυλής.

Όμως και στο «Βοστάνειο», ο υπερσύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός… κάθεται σε ένα γραφείο μέχρι να τεθεί σε λειτουργία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», αναμένεται να επεκταθεί και να ανανεωθεί ο εξοπλισμός τηλεϊατρικής και στον Άη Στράτη, γεγονός που θα συνδράμει -αν λειτουργήσει- στην αντιμετώπιση πολλών περιστατικών, ελλείψει ιατρών ειδικοτήτων στο νησί. Όμως και στην Άντισσα, όπου τοποθετήθηκε στο Κέντρο Υγείας, η λογική ήταν η ίδια: υπηρεσίες υγείας αντίστοιχες με εκείνες των μεγάλων αστικών κέντρων και στα πιο απομακρυσμένα νησιά με το έργο «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής», που ολοκλήρωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, μέσω ΕΣΠΑ.

Η εφαρμογή
Το νέο δίκτυο στηρίζεται στο Δημόσιο Δίκτυο Δεδομένων «Σύζευξις», και περιλαμβάνει 43 μονάδες τηλεϊατρικής, που ενώνουν κέντρα υγείας σε νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία του Πειραιά και της περιφέρειας. Κάθε μονάδα τηλεϊατρικής αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, κάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη και ειδικά ιατρικά όργανα, που αναμεταδίδουν ζωντανά τις ενδείξεις των εξετάσεων.

Μέσω των μονάδων τηλεϊατρικής, οι γιατροί με τους ασθενείς τους στα νησιά, επικοινωνούν με γιατρούς-συμβούλους των νοσοκομείων της Αθήνας, βλέποντας ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος. Με τον τρόπο αυτό, προσομοιώνεται η φυσική παρουσία του ιατρού στο χώρο που βρίσκεται ο ασθενής και μηδενίζεται η απόσταση με τα μεγάλα νοσοκομεία, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και αεροδιακομιδές, ενώ αποφορτίζονται τα εξωτερικά ιατρεία.

Μέσω ιατρικών οργάνων που είναι συνδεδεμένα με την πλατφόρμα, όλες οι ενδείξεις από τις εξετάσεις, που διενεργούνται από τον ιατρό/νοσοκόμο - συνοδό, είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στον εξειδικευμένο ιατρό - σύμβουλο, που συμμετέχει στην εξέταση από κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής και ο ιατρός έχουν άμεση επικοινωνία χωρίς παρεμβολές ή καθυστερήσεις στο χρονισμό εικόνας και ήχου. Ήδη 250 γιατροί έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στη χρήση των μονάδων τηλεϊατρικής, για να μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας.

Τα νησιά
Οι 43 μονάδες τηλεϊατρικής έχουν τοποθετηθεί σε 30 κέντρα υγείας νησιών του Αιγαίου, σε 12 περιφερειακά και κεντρικά νοσοκομεία και μια στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας. Τα νησιά που καλύπτει το δίκτυο τηλεϊατρικής είναι η Αμοργός, η Άνδρος, η Αστυπάλαια, η Ικαρία, η Ίος, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, το Καστελλόριζο, τα Κύθηρα, η Κως, η Λέρος, η Λήμνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Λέσβος, η Νάξος, η Νίσυρο, οι Οινούσσες, η Πάρος, η Πάτμος, η Ρόδος, η Σάμος, η Σαντορίνη, η Σίφνος, η Σύμη, η Σύρος, η Τήνος, οι Φούρνοι και η Χίος.

Εκτός από υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεσυμβουλευτικής, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής προσφέρει υπηρεσίες τηλεεκπαίδευσης, επιτρέποντας την εκπαίδευση ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε πραγματικό χρόνο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey