FOLLOW US

Υγεία

  • Στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας της υγείας στα νησιά. Μετά τις πρώτες τρεις - τέσσερις τοποθετήσεις από συνδικαλιστές ιατρούς και εργαζόμενους, η συζήτηση διακόπηκε για να συνεχιστεί την Πέμπτη.

Το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας της υγείας στα νησιά. Μετά τις πρώτες τρεις - τέσσερις τοποθετήσεις από συνδικαλιστές ιατρούς και εργαζόμενους, η συζήτηση διακόπηκε για να συνεχιστεί την Πέμπτη.

Λίγο πριν από τη διακοπή της συνεδρίασης ο πρόεδρος του σώματος ζήτησε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο χώρο να καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους γραπτά ώστε να αξιοποιηθούν από την Περιφερειακή Αρχή.

Εκείνο που έκανε αίσθηση είναι τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία ξεπερνούν κάθε όριο λογικής, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών κατοίκων των νησιών. Στη Λέσβο το 30% των θέσεων ιατρών είναι ακάλυπτες. Στη Λήμνο η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Στην πραγματικότητα στο Νοσοκομείο του νησιού οι γιατροί είναι είδος υπό εξαφάνιση. Ειδικότερα στη Λήμνο δεν υπάρχει αναισθησιολόγος.

Οι ανάγκες του νησιού καλύπτονται περιστασιακά με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νησιά του Αιγαίου.
Και χωρίς αναισθησιολόγο δε γίνονται εγχειρήσεις. Σε άλλες ειδικότητες ιατρών τα κενά καλύπτονται περιστασιακά με ιατρούς του ιδιωτικού τομέα.


ο Πρόεδρος των Ιατρών του ΕΣΥ Στρ. Παυλής

Οι ελάχιστοι γιατροί του νησιού τονίζουν πως ακόμη και να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας για το Νοσοκομείο της Λήμνου δε θα καλυφθούν, αν δε δοθούν σοβαρά κίνητρα. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανείς δε μπορεί να παραβλέψει, αν θέλει να προσεγγίσει με ρεαλισμό το πρόβλημα.

Η κατάσταση στη Λέσβο
Το 2009 ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ήταν 28 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το 2016 εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 9,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στα χρόνια του μνημονίου οι πόροι που διατίθενται στο Νοσοκομείο έχουν μειωθεί κατά 67% περίπου. Η πραγματική μείωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν συνεκτιμηθεί ότι από το 2015 αυξήθηκε υπέρμετρα ο αριθμός των νοσηλευομένων λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που φθάνουν στο νησί.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου Στρατής Παυλής, περιγράφοντας την κατάσταση, είπε ότι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπηρετούν τρεις παιδίατροι, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν πέντε, ορθοπεδικοί υπηρετούν τρεις, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν πέντε, ενώ η ίδια κατάσταση υπάρχει και στους αναισθησιολόγους.

Οι μικροβιολόγοι στο Νοσοκομείο είναι δύο, ενώ θα έπρεπε να είναι πέντε, σύμφωνα πάντα με το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν τρεις ιατροί, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν έξι.

Επίσης, υπάρχουν δύο ουρολόγοι αντί για τρεις, στη λειτουργία του αξονικού τομογράφου υπηρετούν τέσσερις γιατροί ενώ θα έπρεπε να είναι πέντε. Υπάρχουν δύο ψυχίατροι αντί για τρεις, υπάρχουν πέντε χειρούργοι ενώ θα έπρεπε να είναι οκτώ, οι παθολόγοι είναι οκτώ, ενώ θα έπρεπε να είναι 10, νεφρολόγοι υπάρχουν δύο, ενώ προβλέπονται τρεις. Υπάρχει ένας ογκολόγος και ένας νευροχειρούργος όταν για τη λειτουργία των αντίστοιχων τμημάτων είναι απαραίτητο να υπάρχουν τρεις ιατροί σε κάθε ειδικότητα. Παράλληλα, ο οργανισμός του Νοσοκομείου δεν προβλέπει ειδικότητες που είναι απολύτως απαραίτητες στις μέρες μας, όπως είναι ενδοκρινολόγος, αιματολόγος, ρευματολόγος.

Προσλήψεις από το 2009
Κατά συνέπεια, το Νοσοκομείο δεν έχει τους παραπάνω γιατρούς ούτε προβλέπεται να προσληφθούν τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε προσλήψεις μόνιμων (επί θητεία) ιατρών δεν έχουν γίνει από το 2009.
Τα προαναφερόμενα κενά σε ιατρούς καλύπτονται με προσλήψεις επικουρικών ιατρών. Το παιδιατρικό τμήμα για να λειτουργήσει χρησιμοποιεί δανεικούς ιατρούς από τα Κέντρα Υγείας. Για να βγουν οι εφημερίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης μεταφέρονται στην πόλη αγροτικοί ιατροί από τα κέντρα υγείας.
Τα κενά σε ειδικευόμενους ιατρούς ανέρχονται στο 50%.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ιατροί της Λέσβου καλούνται να καλύψουν τα κενά στη Λήμνο και τον Αϊ-Στράτη. Λες και πρόκειται να μεταβούν σε μια γειτονική πόλη μερικά χιλιόμετρα μακριά.
Πολύ μεγαλύτερα είναι τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης

Στα κέντρα υγείας
Η κατάσταση στα κέντρα υγείας της Λέσβου δεν είναι καθόλου καλύτερη. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παυλής, υπάρχουν πολλές κενές θέσεις γενικών ιατρών και παθολόγων. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε πληρώματα ασθενοφόρων, σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας. Γιατροί και εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας μετακινούνται στο Νοσοκομείο και το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν εκεί.

«Το προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας είναι γερασμένο λόγω του παγώματος διορισμών από το 2010, ενώ υπάρχουν ελλείψεις υλικών και υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω υποχρηματοδότησης.

Το σύστημα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και η κατάρρευση λειτουργιών του έχει ήδη συντελεστεί κατά χώρους. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν υποβαθμιστεί» υπογράμμισε ο κ. Παυλής και ζήτησε άμεση ανανέωση της θητείας των επικουρικών ιατρών, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο επίπεδο που είναι απαραίτητο για να λειτουργεί όλο το 24ώρο το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, αυτονόμηση του Νοσοκομείου Λήμνου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

Παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κοινή διαπίστωση ότι η υγεία... νοσεί!

Κοινή εκτίμηση όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι πως ο τομέας της υγείας στα νησιά του βορείου Αιγαίου νοσεί βαρύτατα κι απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Επίσης, όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι οι προσφυγικοί πληθυσμοί που περνούν από τα νησιά αυξάνουν τις υπάρχουσες ανάγκες και κάνουν ακόμη μεγαλύτερες τις ελλείψεις.


Η Αγλαϊα Κυρίτση ζήτησε με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής να γίνει άμεσα η καταγραφή των προβλημάτων και των ελλείψεων στον τομέα της δημόσιας υγείας στα νησιά. Να γίνει συνάντηση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και να απαιτηθούν απαντήσεις και δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ενεργοποίησης των νησιωτών για το ζήτημα, διότι μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, όπως τόνισε η επικεφαλής του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή».Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο» Γιάννης Σπιλάνης στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων τόνισε πως «ειδικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου έχουμε: α) ανύπαρκτη προληπτική ιατρική και δημόσια υγεία, β) πρωτοβάθμια υγεία με πολλά προβλήματα στις αγροτικές περιοχές και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, γ) στη δευτεροβάθμια υγεία υπάρχουν πέντε νοσοκομεία στα μεγάλα νησιά με πολλά προβλήματα στη λειτουργία τους, ενώ το πρόβλημα της “χαμηλής πληρότητας” των μικρότερων απ’ αυτά έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα λειτουργίας τους ή την ανάγκη για διαφορετική οργάνωση, δ) η τριτοβάθμια υγεία πρακτικά αντιμετωπίζεται με μετακίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα». Παράλληλα, ζήτησε να αναζητηθούν λύσεις που θα πρέπει μετά από ανάλογες συζητήσεις σε επίπεδο νησιωτικών Περιφερειών και της ΕΝΠΕ γενικότερα να φτάσουν μέχρι την κυβέρνηση και τη Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, που είναι υπεύθυνη για να προωθήσει τη σχετική πολιτική. Επομένως, είναι απαραίτητο να συνταχθεί μια τεκμηριωμένη έκθεση με δεδομένα που να περιγράφει τα προβλήματα και εντελώς στοχευμένες προτάσεις.Η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα σημείωσε πως σε ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες δεν περιμένει κανείς να λυθούν χρόνια προβλήματα, που δε λύθηκαν την προ κρίσης εποχή. Δήλωσε ικανοποιημένη από τα όσα ακούστηκαν για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Λέσβο, όμως η εικόνα στη Χίο με την έλλειψη ασθενοφόρων την «προσγείωσε», όπως ανέφερε. Για το νοσοκομείο της Λήμνου είπε ότι εκπέμπει SOS, ενώ για τα Κέντρα Υγείας ότι εξακολουθούν να έχουν προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης, ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό ή μέσα, απ’ το τέλος του 2014 που βρέθηκαν εκτός λειτουργικής σύνδεσης με τα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο των επαφών που θα γίνουν με την κυβέρνηση τόνισε πως είναι αναγκαίο να απαιτηθεί να μην ισχύουν για τα νησιωτικά νοσοκομεία περιορισμοί αναλογίας γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε σχέση με πληθυσμιακά κριτήρια, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top