«Άλλο να μπαλώνει κι άλλο να υποκαθιστά η αυτοδιοίκηση, την υγεία»

18/02/2016 - 15:53

Κατηγορηματική είναι η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλη, αναφορικά με το πέρασμα των δαπανών Υγείας από το κράτος στους ΟΤΑ.

Κατηγορηματική είναι η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλη, αναφορικά με το πέρασμα των δαπανών Υγείας από το κράτος στους ΟΤΑ.

Όπως ξεκαθάρισε στο «Ε», «είναι διαφορετικό το μεγάλο έλλειμμα να “μπαλώνει” ο Δήμος, στα φάρμακα και τις υπηρεσίες υγείας, στους ανασφάλιστους πολίτες, όπου το κράτος δεν μπορεί, κι άλλο η αυτοδιοίκηση να υποκαθιστά το κράτος, σε ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των πολιτών».

Παράλληλα τόνισε: «Την πεπατημένη πονηριά των προηγούμενων κυβερνήσεων ακολουθεί η κυβέρνηση, όπου μέσω μιας τροπολογίας προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις δικές της αρμοδιότητες και να τις φορτώσει στους δήμους. Μάλιστα φορτώνει τα οικονομικά των τομέων υγείας στους ΟΤΑ χωρίς όμως να δεσμεύεται και να ψηφίζει ανάλογους πόρους και έξτρα προσωπικό».

Αυτό που επιχειρείται, εξηγεί, «το οποίο παρακολουθούμε να συμβαίνει τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι οι κυβερνώντες να προσπαθούν να απεκδυθούν των αρμοδιοτήτων τους προκειμένου να μη ζημιωθεί το κομματικό κράτος.

Ουσιαστικά δηλαδή θέλουν να κάνουν υπόλογη την αυτοδιοίκηση, το δήμαρχο και τα αυτοδιοικητικά στελέχη και να στρέψουν τους πολίτες εναντίον τους, εφόσον δεν θα υπάρχουν πόροι, ώστε οι ΟΤΑ να μπορούν να συντηρούν τις οικονομικές δαπάνες της υγείας».

Η κ. Αντωνέλλη θύμισε: «Ξεφορτώθηκαν πρώτα τους παιδικούς σταθμούς, στη συνέχεια τα λειτουργικά των σχολείων και τώρα θέλουν να ξεφορτωθούν και την υγεία. Ήδη με νύχια και με δόντια, μετά τις περικοπές στο 60% και 70%, τα βγάζουμε πέρα, κι αυτό, κυνηγώντας προγράμματα ΕΣΠΑ. Εξάλλου με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους, μόνο η μισθοδοσία υπαλλήλων καλύπτεται από το κράτος.

Για να επιβιώσουμε περάσαμε σε περιορισμό των εξόδων, στα προγράμματα και στην καθυστέρηση διευθέτησης των λειτουργικών. Ακόμα κι αυτό, σε σχέση με τα λειτουργικά των σχολείων, δείχνει το εξής: Πόσες φορές έγινε καθυστέρηση στην προμήθεια πετρελαίου εξαιτίας της ολιγωρίας του κράτους; Γι’ αυτό ακόμα και αν την τελευταία στιγμή πει η κυβέρνηση ότι θα δίνει πόρους, εφόσον έχει δείξει τόσο μεγάλη καθυστέρηση, θεωρώ ότι δεν θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της και γι’ αυτό πρέπει να μη μεταθέσει αλλού τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που έχει».

Στο «απυρόβλητο» το κράτος
Σε ό,τι αφορά την έννοια «δύνανται» που εμπεριέχει η τροπολογία, η αντιδήμαρχος αναφέρει: «Ο διοικητής του νοσοκομείου ή κάποιος εκπρόσωπος φορέας υγείας, εφόσον του δίνεται η δυνατότητα να απευθύνεται στους ΟΤΑ και τα Νομικά τους Πρόσωπα, θα ζητά να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για αγορά ιατρικών μηχανημάτων, υλικών και εξοπλισμού ή για την επισκευή χώρων και όταν λαμβάνει αρνητική απάντηση, τα βέλη θα εκτοξεύονται εναντίον των ΟΤΑ».

Συνεχίζει με αυτό τον τρόπο το κράτος - όπως εξηγεί- «να κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στο απυρόβλητο και στο τέλος να την πληρώσουν οι πολίτες. Διαφορετικά, η “δεύτερη φορά αριστερά” κυβέρνηση, θα ζητούσε διαβούλευση τόσο με δήμους και περιφέρειες όσο και με τους Ιατρικούς Συλλόγους. Και καταλήγει η κ. Αντωνέλλη: «Θεωρώ υποχρέωση της ΚΕΔΕ να παλέψει μέχρι τέλους, ώστε να μην πεταχτεί το μπαλάκι των ευθυνών στην αυτοδιοίκηση μόνο και μόνο για να σωθεί το κομματικό κράτος».

 

Παρέμβαση Αυγενάκη
Στην «αιφνιδιαστική» τροπολογία με την οποία μεταφέρονται στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού οι δαπάνες των δημόσιων δομών υγείας, αναφέρεται ο αν. γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πάνο Κουρουμπλή, και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Στην ερώτηση επισημαίνεται: «Οι δομές δημόσιας υγείας, καθώς και εκατοντάδες τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού, βρισκόμενα κυριολεκτικά σε οριακές συνθήκες.

Στα εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας, όπως οι δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις υλικών, οι ελλείψεις κλινών ιδίως στις ΜΕΘ, ο παλαιωμένος στόλος του ΕΚΑΒ, η απογύμνωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας έρχεται να προστεθεί η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η “απίθανη αφέλεια” με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τόσο ευαίσθητο χώρο της υγείας».

Όπως υπογραμμίζεται στην παρέμβαση του κ. Αυγενάκη «η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, δίχως δημόσιο διάλογο και διαβούλευση και δίχως σχεδιασμό και προγραμματισμό, μεταφέρει σε άλλους, εν προκειμένω στους ΟΤΑ, την ανάγκη χρηματοδότησης δημοσίων υπηρεσιών και δη υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να “καλύψει” τη δική της ανικανότητα και τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η “περήφανη διαπραγμάτευσή” της.

Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επηρεάζει δυσμενώς και το νευραλγικό τομέα της υγείας με τους Έλληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες φορολογούνται.

Η κυβέρνηση …μεταφέρει δαπάνες και, εμμέσως, ευθύνες στους ΟΤΑ, δίχως, όμως, να μεταφέρει αρμοδιότητες και πόρους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey