Απολογισμός των γιατρών της Κέρκυρας για το προσφυγικό:

«Στη Σκάλα Συκαμιάς βρίσκονται όλοι, εκτός… του κράτους!»

03/12/2015 - 14:06

Για ανυπαρξία κρατικής δομής κάνουν λόγο στον απολογισμό τους οι γιατροί του ΕΣΥ από την Κέρκυρα, περιγράφοντας τα όσα έζησαν κατά την αποστολή τους στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Σκάλα Συκαμιάς.

Για ανυπαρξία κρατικής δομής κάνουν λόγο στον απολογισμό τους οι γιατροί του ΕΣΥ από την Κέρκυρα, περιγράφοντας τα όσα έζησαν κατά την αποστολή τους στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Σκάλα Συκαμιάς.

Σε ένα μακροσκελές σημείωμά τους οι γιατροί τονίζουν ότι δρουν ΜΚΟ από πολλές χώρες, συνδράμουν γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό απ’ όλο τον κόσμο, ναυαγοσώστες από Ισπανία, Νορβηγία, Γερμανία και εθελοντές από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Επισημαίνουν την αλληλεγγύη των ντόπιων και ξένων εθελοντών, αλλά και το ότι, αν δε δρούσαν εθελοντικά κάποιοι ή αν δε βρίσκονταν οι ΜΚΟ, οι συνθήκες θα ήταν τραγικές, αφού «υπάρχει πλήρης ανυπαρξία κρατικής δομής ή κρατικών φορέων στην περιοχή. Παρότι θα μπορούσε, το κράτος δεν παρέχει ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες.

Εάν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι εκείνοι που φτάνουν στην παραλία από κάθε άκρη του πλανήτη, θα είχαμε νεκρούς ακόμα και μετά την άφιξη στη στεριά.

Η δουλειά όλων των ανθρώπων στην παραλία είναι σημαντική, ξεκινώντας πρώτα από την ασφάλεια στην προσέγγιση που έχουν αναλάβει τρία διασωστικά σκάφη (δύο από ΜΚΟ, ένα από την αυτοοργανωμένη δομή του πλατάνου), καθώς ελλείψει αυτών οι φουσκωτές βάρκες θα έπεφταν στα βράχια με σκίσιμο και πνιγμούς στα δύο μέτρα από την παραλία».

Τα… «αδιανόητα»
Ως αδιανόητες περιγράφουν οι γιατροί της Κέρκυρας μια σειρά από διαπιστώσεις:
- Είναι αδιανόητο σε τέτοιες συνθήκες το κοντινό Κέντρο Υγείας να μην στέλνει για εφημερία έναν εκ των τριών γιατρών στο τοπικό Περιφερειακό Ιατρείο.

- Είναι αδιανόητο το τοπικό ΠΙ, που έχει στελεχωθεί σε υλικά και monitor από δημόσιο νοσοκομεία και εθελοντικές προσφορές ιδιωτών, να λειτουργεί με εθελοντικές προσπάθειες γιατρών από την Αχαΐα και από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά να διαφημίζεται σε αυτό με τεράστια banners η ΜΚΟ «WAHA».

- Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσες στρατιωτικές δομές με οργανωμένα ΚΙΧΝΕ, τα οποία να παραμένουν κλειστά σε κουτιά και οι μονάδες να παραμένουν στην ασφάλεια των στρατοπέδων, όταν υπάρχει σε εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση.
- Είναι αδιανόητο να μην έχει αυξηθεί η στελέχωση του τοπικού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και όλες οι διακομιδές (τρεις περίπου ανά ημέρα τουλάχιστον) να αφήνονται στην τύχη και την εθελοντική κάλυψη από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

«Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν σε ενημέρωση σε συνάντηση που είχαμε ως ΕΓΕΣΥΚ την Παρασκευή 27/11 με τον υπουργό Υγείας, ώστε να μην υπάρχει κανείς που να δηλώνει στη συνέχεια ότι δεν ήξερε-δε γνώριζε.

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, τόσο ηθικές όσο και πολιτικές, για την κατάσταση που επικρατεί» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey