Έρχονται τη Δευτέρα με εντολή του υπ. Ναυτιλίας

Ψυχολόγοι στη Μυτιλήνη για το Λιμενικό- updated

06/11/2015 - 21:08

«Oι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με τις συνακόλουθες απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέραν της σωματικής κόπωσης του στελεχιακού δυναμικού, υποβάλλουν τα καταπονημένα στελέχη σε συχνό επιχειρησιακό στρες» και εξηγούν πως «τα στελέχη αυτά, σχεδόν καθημερινά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έρχονται αντιμέτωπα με εικόνες που τα συγκλονίζουν. Καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την απόγνωση και το σπαραγμό ενηλίκων και παιδιών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή»

Μετά από μήνες, αμέτρητες επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης και αρκετά ναυάγια προσφύγων στο Αιγαίο το υπουργείο Ναυτιλίας στέλνει ψυχολόγους για να συνδράμουν στη στήριξη των λιμενικών της «πρώτης γραμμής».


Κομβικό ρόλο για την απόφαση αυτή έπαιξε το σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με tovima.gr κατόπιν εντολής του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα τη Δεύτερα 9 Νοεμβρίου θα μεταβούν δυο ψυχολόγοι αρχικά στη Μυτιλήνη ώστε να συνδράμουν για την ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών του Λιμενικού.

Οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι (Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος –ΠΕΑΛΣ) σε επιστολή τους στον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, τονίζουν ότι «οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με τις συνακόλουθες απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέραν της σωματικής κόπωσης του στελεχιακού δυναμικού, υποβάλλουν τα καταπονημένα στελέχη σε συχνό επιχειρησιακό στρες» και εξηγούν πως «τα στελέχη αυτά, σχεδόν καθημερινά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έρχονται αντιμέτωπα με εικόνες που τα συγκλονίζουν. Καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την απόγνωση και το σπαραγμό ενηλίκων και παιδιών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή». 

Αναφέρουν ότι σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, όταν κάποιος βιώσει επαναλαμβανόμενα τέτοιες εμπειρίες, είναι πιθανόν να εμφανίσει συμπτώματα Μετατραυματικού Στρες (Post-traumatic Stress) δηλαδή να εκδηλώσει σοβαρά, παρατεταμένα και επανεμφανιζόμενα συμπτώματα άγχους, τα οποία επιδεινώνονται κάθε φορά που κάτι προκαλεί αναμνήσεις του αρχικού συμβάντος. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το φαινόμενο εμφανίζεται σε στελέχη που την ώρα της επιχείρησης, παρουσιάζουν θετική έως και ηρωική συμπεριφορά. 

Μετά απ όλα αυτά υποστηρίζουν ότι  κρίνεται απαραίτητη  η ψυχολογική στήριξή τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όχι μόνο τη στρεσσογόνο εμπειρία, αλλά και τις πιθανές συνέπειές της στις καθημερινές, επαγγελματικές και επιχειρησιακές τους δραστηριότητες.

Καλούν τέλος τον υπουργό να παρέμβει  παρέχοντας τις κατάλληλες κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την τακτική ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών "της πρώτης γραμμής", στον αγώνα που δίνουν καθημερινά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Πηγή: Χριστίνα Παπασταθοπούλου/ www.efsyn.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey