Να μεταφερθεί το Ογκολογικό τώρα!

23/10/2015 - 22:53

Στοιχειώδης ανθρωπιά επιβάλλει καλύτερες συνθήκες για τους 2.000 καρκινοπαθείς του νησιού ανάμεσα στα 4.500 τ.μ. της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά -έχει χαθεί το μέτρημα- που καταρρέει η οροφή του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αφού τον περασμένο χειμώνα η Τεχνική Υπηρεσία κλήθηκε επανειλημμένως να εγκαταστήσει τις ψευδοροφές, ενώ τη μία φορά είχαν πέσει πάνω στο κεφάλι του ογκολόγου!

Στοιχειώδης ανθρωπιά επιβάλλει καλύτερες συνθήκες για τους 2.000 καρκινοπαθείς του νησιού ανάμεσα στα 4.500 τ.μ. της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά -έχει χαθεί το μέτρημα- που καταρρέει η οροφή του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αφού τον περασμένο χειμώνα η Τεχνική Υπηρεσία κλήθηκε επανειλημμένως να εγκαταστήσει τις ψευδοροφές, ενώ τη μία φορά είχαν πέσει πάνω στο κεφάλι του ογκολόγου!

Στην έντονη βροχόπτωση που έπληξε όλο το νησί αποδίδει το τελευταίο συμβάν ο διοικητής του Νοσοκομείου, που επισημαίνει ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η μετακίνηση των κλινικών και η ανακαίνιση της παλιάς πτέρυγας και στη συνέχεια να εγκατασταθεί το ογκολογικό εκεί όπου έχει προβλεφθεί, δηλαδή στο νέο κτήριο και στον όροφο όπου στεγαζόταν το καρδιολογικό.

Η χτεσινή νεροποντή που στάθηκε η αιτία να καταρρεύσει το ταβάνι στο γραφείο των νοσηλευτών και γιατρών του Ογκολογικού Τμήματος ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής τόσο του Συλλόγου Καρκινοπαθών όσο και του ογκολόγου Ηλία Νικολαΐδη, ο οποίος, χωρίς να θέλει να γίνει μάντης κακών, έδωσε γραπτή αναφορά προ ολίγων ημερών στο διοικητικό συμβούλιο του «Βοστανείου» επισημαίνοντας όλα τα προβλήματα του τμήματος.

Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, παρά τη μεγάλη προσέλευση στο ογκολογικό, αυτό παραμένει Τμήμα και όχι Κλινική. Μόνο το 2014 διαπιστώνονται 2.700 εισαγωγές για θεραπείες, ενώ πρέπει να υπολογιστεί και ένας αντίστοιχος αριθμός συνοδών-συγγενών των καρκινοπαθών.

Με αυτήν την έννοια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός από την πληθυσμό της Λέσβου σχετίζεται άμεσα και σε μεγάλη συχνότητα με το Ογκολογικό, το προσωπικό του οποίου κάνει ό,τι μπορεί για την καλύτερη λειτουργία του.

Ο κ. Νικολαΐδης μάς έλεγε χαρακτηριστικά ότι όλες οι νοσηλεύτριες του Τμήματος φορούν αθλητικά παπούτσια για να προλάβουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που αναμένει. Την ίδια ώρα μάς λέει όμως ότι χάνεται η αναγκαία ιδιωτικότητα μεταξύ ασθενούς και γιατρού, αφού δεν υπάρχει εξειδικευμένος χώρος ώστε ο γιατρός να μιλά στον ασθενή για την κατάστασή του. Και δε μιλάμε για απλά περιστατικά -όπου και σε αυτά επιβάλλεται η δεοντολογική ιδιωτικότητα- αλλά για την ενημέρωση που αφορά τη ζωή του καρκινοπαθούς (μεταστάσεις κ.ά). Κι όλα τα παραπάνω σε ένα περιβάλλον που δεν έχει καν παράθυρο!

Οι δεκαπενθήμερες επισκέψεις κάθε ασθενή που υποβάλλεται στις χημειοθεραπείες γίνονται σε ένα απάνθρωπο περιβάλλον, για το οποίο η ταμίας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου δεν δίστασε να σχολιάσει ότι ουσιαστικά «τους ετοιμάζουν πριν από την ώρα τους!».



Χωροθέτηση κατά το δοκούν
Η Ογκολογική Μονάδα είναι εγκατεστημένη στο χώρο των παλιών χειρουργείων στην παλαιά πτέρυγα και όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν στο ότι είναι κοροϊδία την ώρα που έχουν δημιουργηθεί άριστες συνθήκες στα 4.500 τ.μ. με την ολοκλήρωση της ανέγερσης της νέας πτέρυγας να μην έχουν βρεθεί κάποια από αυτά τα νεόδμητα τετραγωνικά να στεγάσουν υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς.

Αντιθέτως, αυτό που καταγγέλλεται εντόνως είναι ότι κάποιοι χωρίς να ρωτήσουν μοιράζουν τις κλινικές κατά το δοκούν με βάση δικές τους προτεραιότητες.

Αυτή η τακτική, και όχι η ορθή διαμερισματοποίηση των κλινικών και η κατανομή αρμοδιοτήτων, έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργούν κλινικές λουξ με 3 και 4 νοσηλευόμενους ανά εβδομάδα και στο Ογκολογικό να συνωστίζονται σε έναν άθλιο χώρο 25 καρκινοπαθείς μετά συνοδών τη μέρα!

Επίσης, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών δε μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια όταν την ώρα που το Ογκολογικό κλείνει, επειδή δεν έχει δική του κλινική, οι καρκινοπαθείς τοποθετούνται στην Παθολογική Κλινική εκτεθειμένοι σε μικρόβια.

«Το μπάχαλο αυτό πρέπει να διευθετηθεί άμεσα.

Ο κ. Θεοδώρου (σ.σ. προϊστάμενος ιατρικών υπηρεσιών) μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι άμεσα θα επισκευάσει μηχανικός την οροφή, αλλά εμείς δεν αντέχουμε άλλο εκεί μέσα. Πρέπει το Ογκολογικό να μεταφερθεί άμεσα! Βρίσκεται στο χειρότερο σημείο! Αν είναι δυνατόν να γίνονται εκεί μέσα χημειοθεραπείες ασθενών, των οποίων η ψυχολογία είναι ήδη πεσμένη!» αναφέρει φανερά εκνευρισμένη η κ. Όλγα Συροπούλου στο «Ε».

Από την πλευρά του ο κ. Νικολαϊδης μάς εξηγεί τα εξής: «Δεν έχουμε χώρο να εξετάσουμε τους ασθενείς. Είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο. Έχω αναφερθεί πολλές φορές αρμοδίως για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, το έκανα όμως και γραπτά, γιατί προφορικώς δεν άλλαξε κάτι. Αυτό που έχω προτείνει πολλάκις είναι να έρθει κάποιος να ελέγξει τις συνθήκες, να δει καθημερινά πόσο κόσμο εξετάζουμε και σε τι περιβάλλον.

Δεν έχει έρθει κανείς να μας ρωτήσει».
Παράλληλα, επιβεβαιώνει την πληροφορία που έχει διαρρεύσει σχετικά με τις αμφιβολίες που προκαλεί ως προς την ασφάλεια των ασθενών ο χώρος διάλυσης των φαρμάκων. Και βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωριστεί η επαναλαμβανόμενη διαρροή που παρουσιάζει η ψευδοροφή πριν καταρρεύσει εδώ και τρία χρόνια, που αντιμετωπίζεται μέχρι να καταρρεύσει με λεκάνες και κούπες (!), όπως μας επεσήμανε η κ. Συροπούλου.

«Κατανοητές οι αντιδράσεις, αλλά…»
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών έχει απευθυνθεί στο διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Βασίλη Μουζάλα για τη μεταφορά του Ογκολογικού από τον περασμένο Μάρτιο και μάλιστα ο φορέας έχει αναγνωρίσει πολλές φορές ότι ο κ. Μουζάλας «κάνει ό,τι μπορεί, αλλά κάποιοι μπαίνουν στη μέση». Πριν από 10 μέρες ο Σύλλογος είχε νέα συνάντηση με το διοικητή και από εκεί που ο πρώτος εκτιμούσε ότι πλέον το Ογκολογικό θα εγκαθίσταντο στη νέα πτέρυγα, τελικά θα αναμένει, καθώς αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην ορθοπεδική κλινική.

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με την ανακαίνιση της παλιάς πτέρυγας και την έναρξη εργασιών του εργολάβου, όπου πρώτα θα πρέπει να μετακινηθούν όλες οι κλινικές στη νέα. Έτσι ο κ. Μουζάλας μάς είπε ότι «πρέπει ν’ αρχίσουμε τη μετακόμιση, να αδειάσουμε όλο τον όροφο για να μπει ο εργολάβος να ξεκινήσει.

Δε μπορεί να μεταφερθεί τώρα το Ογκολογικό. Είναι κατανοητές οι αντιδράσεις για την κατάρρευση της οροφής, όμως η βροχόπτωση ήταν ξαφνική και έπληξε όλο το νησί. Από την άλλη δε μπορεί να μη λειτουργήσει το Ορθοπαιδικό που έχει 17 κρεβάτια και είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση ατυχημάτων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey