Ζήτημα ζωής και θανάτου!

03/06/2015 - 15:55

Χωρίς χρηματοδότηση ξέμεινε το έργο ζωής για τη Λέσβο, η ολοκλήρωση της δημιουργίας ενός σύγχρονου, ικανού να προσφέρει στους πολίτες του νησιού και τους επισκέπτες, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

Χωρίς χρηματοδότηση ξέμεινε το έργο ζωής για τη Λέσβο, η ολοκλήρωση της δημιουργίας ενός σύγχρονου, ικανού να προσφέρει στους πολίτες του νησιού και τους επισκέπτες, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

Κι ενώ η κατασκευή των δυο νέων πτερύγων ολοκληρώνεται και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και η ηλεκτροδότησή του, το έργο του εκσυγχρονισμού των δυο παλιότερων πτερύγων και η ενοποίησή τους σε ένα σύγχρονο μεγάλο νοσοκομείο, έργο προϋπολογισμού επτά εκατομμυρίων ευρώ χάνεται, αφού χρήματα για να υλοποιηθεί δεν υπάρχουν!

Λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης λοιπόν από τα άδεια ταμεία, το έργο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας στη Λέσβο και συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο.

Χωρίς λεφτά!
Οι δυο νέες πτέρυγες ολοκληρώθηκαν μέσα στα χρονικά όρια που είχαν τεθεί και ήρθε η ώρα του εκσυγχρονισμού των δυο παλιότερων πτερύγων. Η καθυστερημένη όμως έγκριση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και συγκεκριμένα αυτό της αρμοδιότητας του αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μαζί με τη συνεχιζόμενη οικονομική πρακτική από μεριάς της κυβέρνησης οδηγεί στο να μείνει το έργο του Νοσοκομείου ατέλειωτο.

Συγκεκριμένα τα επτά εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για να γίνει το έργο δεν υπάρχουν. Και φαίνεται πως δύσκολα θα υπάρξουν άμεσα, ώστε το έργο να υλοποιηθεί και να πληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε το ΕΣΠΑ λήγει.

Όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε χθες, το έργο έχει δημοπρατηθεί, υπάρχει ανάδοχος, υπάρχει όμως πρόβλημα χρηματοδότησης από το αρμόδιο υπουργείο. Όπως είναι γνωστό τα έργα πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια οι πληρωμένοι αυτοί λογαριασμοί εξοφλούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο μερίδιο που την αφορούν. Λόγω έλλειψης όμως χρημάτων στα ελληνικά κρατικά ταμεία ευνόητο είναι τα έργα συνολικά, μεταξύ των οποίων και το έργο του εκσυγχρονισμού της παλιάς πτέρυγας του νοσοκομείου, έχουν παγώσει.

Ας σημειωθεί εδώ ότι όπως είναι γνωστό κατ’ επιλογή της κυβέρνησης τα τελευταία χρήματα χρησιμοποιούνται για τα μεγάλα κεντρικά έργα.

Για τα παραπάνω έχει υπάρξει ενημέρωση ήδη από την αρμόδια υπηρεσία «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε» (την πάλαι ποτέ Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων - ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. που υλοποιούσε έργα υποδομών υγείας) τόσο των βουλευτών του Νομού, και της Περιφερειάρχη όσο και των διοικήσεων του Νοσοκομείου και της αρμόδιας 2ης ΥΠΕ.

Η εργολήπτρια εταιρεία μπορεί φυσικά να υλοποιήσει το έργο και σύμφωνα με πληροφορίες να το υλοποιήσει μέσα στον προγραμματισμό που έχει υπάρξει. Φαίνεται όμως πως διστάζει να προχωρήσει το έργο, αφού χρηματοδότηση δεν υπάρχει και δε φαίνεται πως μπορεί άμεσα να υπάρξει.

 

Απληρωσιά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Χωρίς χρήματα 70 οικογένειες

Δεν υπάρχουν χρήματα στο Νοσοκομείο για να πληρωθούν επικουρικοί γιατροί, επικουρικό προσωπικό, μαθητευόμενοι από τις σχολές ΟΑΕΔ και 14 εργαζόμενοι, πρώην αμειβόμενοι από το Κληροδότημα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που έχουν δικαιωθεί δικαστικά σε πρώτο βαθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κόστος της αμοιβής των συνολικά 70 αυτών ανθρώπων φτάνει τις 90.000 ευρώ μηνιαίως και όπως ενημερώθηκε πρόσφατα η Διοίκηση του Νοσοκομείου, τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.
Εδώ ας σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά είναι προϋπολογισμένα, πλην όμως δεν υπάρχουν στο ταμείο.

Αφορούν δε περί τις 70 οικογένειες του νησιού με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τοπική οικονομία αλλά και την πραγματική οικονομία αυτών των οικογενειών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey