Καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας

Χωρίς γιατρό το ΠΕΔΥ Λήμνου

13/03/2015 - 21:49

Χωρίς κανένα γιατρό θα είναι από τη Δευτέρα το ΠΕΔΥ Μύρινας, αφού η σύμβαση της μοναδικής γιατρού έληξε χθες και η διαδικασία πρόσληψης επικουρικών γιατρών που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο δεν τελεσφόρησε.

Χωρίς κανένα γιατρό θα είναι από τη Δευτέρα το ΠΕΔΥ Μύρινας, αφού η σύμβαση της μοναδικής γιατρού έληξε χθες και η διαδικασία πρόσληψης επικουρικών γιατρών που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο δεν τελεσφόρησε.

Καθημερινά 40 ασθενείς εξυπηρετούνται στο ΠΕΔΥ, ενώ μέχρι και χθες δεν είχε υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Υπουργείου στο αίτημα του Υπεύθύνου Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ Μιχάλη Χατζηγιάννη για κίνηση της διαδικασίας πρόσληψης επικουρικού γιατρού.
 
Ούτε μία απλή ιατρική πράξη όπως αυτή της συνταγογράφησης δε θα παρέχεται από τη Δευτέρα σε ασφαλισμένους και ανέργους της Λήμνου από το ΠΕΔΥ της Μύρινας. Πλέον η μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης δε θα διαθέτει κανένα γιατρό και μέχρι στιγμής δεν έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας καμία ενέργεια είτε για την παράταση της σύμβασης της συγκεκριμένης γιατρού είτα για την πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού.

Η μόνιμη γιατρός Μάλαμα Μαχαίρα που ανήκε στο ΠΕΔΥ Λήμνου βρίσκεται από το Νοέμβριο του 2013 στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να αποκτήσει τον τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής. Η διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας θα είναι για τέσσερα χρόνια.

Μετά την έναρξη της άδειας της κ. Μαχαίρα ο υπεύθυνος της Υγειονομικής Μονάδας Μιχάλης Χατζηγιάννης μετέβη στη Λήμνο και μετά από 20 περίπου μέρες παραμονής κατάφερε να εξασφαλίσει την απόσπαση της αγροτικής γιατρού Ειρήνης Μαρκάκη. Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε προκήρυξη δύο θέσεων επικουρικών γιατρών, ενός Γενικής Ιατρικής και ενός παιδιάτρου, αλλά δεν υπήρξε κανέναν ενδιαφέρον από κάποιο γιατρό.

Ο λόγος είναι σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη πως ο η σύμβαση ήταν για ένα χρόνο και όχι για τρία χρόνια όπως κανονικά θα έπρεπε να είναι λόγω ακριτικής περιοχής.

Αυτό αποθάρρυνε γιατρούς από άλλα μέρη της Ελλάδος να έρθουν, αφού για ένα μόνο χρόνο είναι δύσκολο κάποιος να μπει στη διαδικασία να μετακινηθεί σε μια άλλη περιοχή της χώρας.

Από το Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα η διαδικασία για πρόσληψη τουλάχιστον ενός επικουρικού γιατρού δεν ενεργοποιήθηκε και φτάσαμε πλέον στο σημείο να φεύγει η γιατρός του ΠΕΔΥ Μύρινας και να μην υπάρχει αντικαταστάτης. Να σημειωθεί πως με έγγραφο του ο κ. Χατζηγιάννης στις 27 Φεβρουαρίου 2015 ενημέρωσε αναλυτικά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναλυτικά για το θέμα τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Μέχρι σήμερα από πλευράς Υπουργείου δεν έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση.

Το ήξεραν…
Για την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τώρα και μπροστά στον κίνδυνο να μείνει για άγνωστο χρονικό διάστημα το ΠΕΔΥ Μύρινας χωρίς γιατρό ο κ. Χατζηγιάννης τονίζει: «Άμεσα το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην παράταση της σύμβασης της γιατρού που βρίσκεται τώρα στο ΠΕΔΥ και να κινήσει τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού γιατρού με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής.

Μάλιστα η συγκεκριμένη γιατρός έχει πλέον αποκτήσει τη συγκεκριμένη ειδικότητα και έχει δηλώσει πρόθεση να παραμείνει στο ΠΕΔΥ, πράγμα αρκετά θετικό αφού γενικά υπάρχει δυσκολία στο να βρεθούν γιατροί. Η διαδικασία πρόσληψης όμως έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη».

Για το θέμα έχει ενημερωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου στη συνάντηση που πραγματοποίησε μαζί τους πως είναι σε εξέλιξη ενέργειες για την άμεση επίλυση του θέματος.

Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο βουλευτής του Σύριζα Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος επισήμανε πως ήταν λάθος να επιτρέψουν πριν από ενάμισι χρόνο στη μοναδική γιατρό που υπήρχε στη μονάδα να φύγει, χωρίς πρώτα να έχουν εξασφαλίσει πως θα υπάρχει γιατρός που θα κάλυπτε τη θέση της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey