Υγεία «ώρα μηδέν»

13/03/2015 - 21:47

Χωρίς απογευματινό ωράριο θα λειτουργεί από μεθαύριο Δευτέρα το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης λόγω έλλειψης ιατρών. Το ωράριο λειτουργίας πλέον θα είναι μέχρι τις 2 το μεσημέρι και όχι μέχρι τις 7 το απόγευμα που ήταν έως την Παρασκευή. Πρόβλημα δημιουργείται για τους εξυπηρετούμενους ασφαλισμένους και ανέργους που πλέον θα μπορούν μόνο πρωί να έχουν υπηρεσίες υγείας.

Χωρίς απογευματινό ωράριο θα λειτουργεί από μεθαύριο Δευτέρα το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης λόγω έλλειψης ιατρών. Το ωράριο λειτουργίας πλέον θα είναι μέχρι τις 2 το μεσημέρι και όχι μέχρι τις 7 το απόγευμα που ήταν έως την Παρασκευή. Πρόβλημα δημιουργείται για τους εξυπηρετούμενους ασφαλισμένους και ανέργους που πλέον θα μπορούν μόνο πρωί να έχουν υπηρεσίες υγείας.

Απογοήτευση εκφράζεται από τους εργαζόμενους, οι οποίοι τονίζουν πως υπάρχουν δυνατότητες και υποδομές για να λειτουργήσει το ΠΕΔΥ ως πραγματικό κέντρο υγείας, αλλά οι ελλείψεις στο προσωπικό και το καθεστώς λειτουργίας που το διέπει δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Χωρίς τέλος τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό να πασχίζουν καθημερινά να εξυπηρετήσουν πάνω από 200 ασφαλισμένους αλλά και ανέργους.

Μέχρι και την Παρασκευή υπήρχε η δυνατότητα να είναι ανοιχτό το ΠΕΔΥ και τα απογεύματα με μία γιατρό Γενικής Ιατρικής που είχε μετακινηθεί από τον Πειραιά και κάλυπτε το απογευματινό ωράριο.

Η μετακίνηση της γιατρού όμως έληξε και πλέον η λειτουργία της μονάδας είναι αδύνατο να συνεχιστεί το απόγευμα, λόγω της ιδιομορφίας των σχέσεων εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ και οι περισσότεροι είναι γιατροί από Κέντρα Υγείας του νησιού.

Συμφώνα με το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ (σ.σ. νοσοκομεία και κέντρα υγείας) είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες μόνο το πρωί για επτά ώρες και πέραν του ωραρίου αυτού θεωρείται εφημερία. Το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης όμως δεν εφημερεύει παρά το γεγονός ότι έχει όλη την υλικοτεχνική υποδομή να στηρίξει μία τέτοια λειτουργία ακόμα και με το υπάρχον προσωπικό, διαβεβαιώνει ο υπεύθυνος της Μονάδας Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Θετικές επιπτώσεις
Το συγκεκριμένο αίτημα εφόσον εκπληρωνόταν θα δημιουργούσε μία σειρά από θετικές επιπτώσεις με πρώτη και κύρια την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, αφού η πόλη θα αποκτούσε μια πραγματικά ενεργή μονάδα πρωτοβάθμιας νοσηλείας. Ευεργετική θα ήταν η 24ωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ και για το ίδιο το νοσοκομείο, αφού μέρος των ελαφρών περιστατικών θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από το ΠΕΔΥ αποφορτίζοντας τη λειτουργία του και γλιτώνοντας από ταλαιπωρία αρκετό κόσμο που έχει όντως ανάγκη να εξυπηρετηθεί από το νοσοκομείο.

Πάγιο αίτημα των γιατρών του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης είναι να επιτραπεί έστω και πιλοτικά να λειτουργεί όλο το 24ωρο η συγκεκριμένη μονάδα. Μάλιστα κατά την επίσκεψή του στη μονάδα το Δεκέμβριο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε διαπιστώσει και ο ίδιος τις δυνατότητες της μονάδας και είχε υποσχεθεί μάλιστα ότι θα προχωρήσει στην εκπλήρωση του αιτήματος για 24ωρη λειτουργία. Πράγμα βέβαια που δεν έγινε ποτέ.

«Είναι πραγματικά κρίμα πρώτα και κύρια για τον κόσμο που εξυπηρετούμε να υπάρχουν οι διαθέσιμες υποδομές και να μην τις αξιοποιούμε την ίδια ώρα που το νοσοκομείο δέχεται τόση πίεση από ασθενείς στα επείγοντα περιστατικά. Θα μπορούσε να γίνει απλά με μία εντολή και χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιβάρυνση.

Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που δεν υλοποιείται, κάτι το οποίο είναι προς όφελος του κόσμου που ιδιαίτερα στις μέρες μας έχει ανάγκη από δομές υγείας» τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης.

Εν τω μεταξύ πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου μετά τη συνταξιοδότηση δύο υπαλλήλων. Άμεση είναι η ανάγκη να ενισχυθεί το εργαστήριο με ακόμη έναν τεχνολόγο- ακτινολόγο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey