Νεκρός ο 53χρονος που νοσηλευόταν με γρίπη Η1Ν1

Υπέκυψε μετά από δύο εβδομάδες στην Εντατική

19/02/2015 - 14:34

Έχασε τη μάχη για τη ζωή του ο 53χρονος Παναγιώτης Αράπης, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης προσβεβλημένος από τον ιό της γρίπης τύπου Η1Ν1.

Έχασε τη μάχη για τη ζωή του ο 53χρονος Παναγιώτης Αράπης, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης προσβεβλημένος από τον ιό της γρίπης τύπου Η1Ν1.

Ας σημειωθεί ότι την ύπαρξη του κρούσματος γρίπης τέτοιας βαριάς μορφής στη Μυτιλήνη αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το «Ε».

Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία την Κυριακή και τη Δευτέρα κατέληξε, έχοντας παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια.

Ο άτυχος άντρας έπασχε από χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα και είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο με πολύ επιβαρυμένη κλινική εικόνα. Κατά την πολυήμερη νοσηλεία του και παρά τις προσπάθειες του προσωπικού τής ΜΕΘ, ο 53χρονος ουσιαστικά δεν ανέκαμψε ποτέ.

«Αν είχε κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, η εξέλιξη του ασθενούς θα ήταν πολύ διαφορετική», τόνισε ο γιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ανδρέας Γεωργίου.

Ο άτυχος άντρας άνηκε στη λεγόμενη ομάδα υψηλού κινδύνου, αφού έπασχε από χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος και η προσβολή από τον ιό επιδείνωσε ραγδαία την υγεία του.

Όταν έφτασε στο Νοσοκομείο, ο ασθενής ήταν ήδη σε κρίσιμη κατάσταση και άμεσα μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τους γιατρούς από τις πρώτες κιόλας ημέρες να ξεκινούν μάχη για να τον σταθεροποιήσουν, πράγμα και που κατάφεραν αρχικά. Ωστόσο ο ασθενής δεν παρουσίασε ουσιαστική βελτίωση και συνέχισε να νοσηλεύεται διασωληνωμένος, με την κατάστασή του να παραμένει κρίσιμη.

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα ειδικού εργαστηρίου στο οποίο στάλθηκε δείγμα από αίμα, επιβεβαίωσαν πως ο 53χρονος είχε προσβληθεί τελικά από τον ιό της γρίπης τύπου Η1Ν1.

Πάντως δεν είναι ο πρώτος ασθενής με γρίπη αυτής της μορφής που πεθαίνει στη Μυτιλήνη. Δυστυχώς ανάλογα περιστατικά υπήρξαν τόσο πέρυσι, όσος και προηγούμενες χρονιές.

Συνιστούν εμβολιασμό
«Δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για έξαρση της γρίπης ή για επιδημία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο παθολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χαράλαμπος Ανιτσάκης.

Ο ίδιος εξηγεί πως πρόκειται για έναν τύπο ιού που είναι γνωστός και τον «καλύπτει» το φετινό εμβόλιο. «Αν και τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρείται αύξηση των περιστατικών της γρίπης, είναι το πρώτο που δεχόμαστε με τέτοιο βαθμό επιδείνωσης. Πρόκειται για γνωστό στέλεχος του ιού, που σε συνδυασμό με κάποιο χρόνιο νόσημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Όποιος όμως κάνει το φετινό εμβόλιο, θωρακίζεται επαρκώς από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τονίζει ο κ. Ανιτσάκης.

Εκτός από το εμβόλιο για τη γρίπη που είναι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης για τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, εξίσου κρίσιμο είναι να ειδοποιεί εγκαίρως το γιατρό του όποιος διαπιστώσει ότι έχει κάποια από τα συμπτώματα της γρίπης, ιδιαιτέρως εάν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε αυτές ανήκουν άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια αναπνευστική νόσο (περιλαμβάνεται και άσθμα), ή άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την αναπνοή και προκαλούν χρόνια προβλήματα, όπως ακραίου βαθμού παχυσαρκία και αναπηρίες. Ακόμα, οι έγκυοι και τα μικρά παιδιά, ιδίως κάτω των δύο ετών.

Στα παιδιά οι ομάδες κινδύνου είναι λίγο διαφορετικές, με έμφαση σε νευροαναπτυξιακά νοσήματα και λιγότερο σε χρόνιες νόσους (όπως διαβήτης και καρδιαγγειακή νόσος).

Με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κάλεσε όλους όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν πραγματοποιήσει το εμβόλιο κατά της γρίπης φέτος, να ενημερώσουν το γιατρό τους και να μεριμνήσουν ώστε να το λάβουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey